MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 9. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. MSI - Přehledná nabídka 2. Testovací sestava 3. MSI P55-GD80 - Představení 4. MSI P55-GD80 - Vlastnosti, specifikace, software 5. MSI P55-GD80 - bližší pohled
6. BIOS 7. Přetaktování 8. Hodnocení 9. Porovnání desek a závěr

Třetím testem desky s P55 Express je nejvyšší model od MSI, který zatím vypadá na jasného favorita. Kvalitní zpracování a výbava jsou zde doplněny unikátním systémem přetaktování, který by se mohl zalíbit mnohým z vás. Po recenzi si v závěru také porovnáme všechny dosud testované desky mezi sebou a vyřkneme nad nimi finální verdikt. Také se dozvíte, kdy otesujeme další levnější desky.

Reklama
MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Už po dva dny vám slibuji výkonové srovnání, které ale jak jsem naznačil dříve, nepřinese žádné výrazně rozřešení. Jak sami uvidíte v následující tabulce, je výkon napříč deskami hodně vyrovnaný, čemuž se vzhledem k povaze této platformy nedá ani divit. Vše důležité je umístěno v procesoru, a pokud výrobce neudělá někde zásadní chybu v návrhu, budou výsledky vždy téměř shodné. U P55 Express zkrátka výkonový rozdíl desek nerozhoduje, nejdůležitější faktor je výbava, možnosti a něco navíc - co desku odliší od ostatních. Výrobci udělali zásadní chybu, desky pro střední třídu zbytečně nadhodnotili a tím se připravili o raketový start, který teď bude váznout.

K tomu jedu perličku, před kterou smekám. MSI ve Velké Británii připravilo pro zákazníky P55 Express desek, slevu 55 procent na všechny desky prodané v den uvedení. To je krok, jakým by se měli i ostatní výrobci ponaučit, tohle je skutečná propagace produktu, nikoliv jen mé oblíbené slajdy a několik recenzí.

Výkon

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem předeslal, a většina tušila, výsledky jsou velmi vyrovnané. Spíše se přikláním i k oblíbenému "v rámci chyby měření". Zdali se rozdíly ve výkonu prohloubí u levnějších desek zatím netuším, spíše ale nikoliv. U nejvyšších modelů se nejvyšším možným výkonem počítá, a pro kompromisy není místo. S vysokým výkonem zkrátka může zákazník počítat u každé desky a nemusí řešit a hledat, zda ta jeho nějak nezaostává. Následuje krátké, telegrafické hodnocení testovaných desek, aby ho měli čtenáři na jednom místě a nemuseli klikat přes tři články.

Krátké shrnutí desek

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus P7P55D Deluxe (4750 Kč s DPH) - Jde o kvalitní základní desku, s dobře řešeným napájením procesoru, standardním příslušenstvím, ke kterému výrobce přibalil i externí ovladač na taktování. Přetaktování je excelentní, možnosti BIOSu i utility TurboV jsou absolutně dostatečné. Deska podporuje SLI i CrossFire, má dostatek PCI slotů i přídavných portů. Drobnou výtku na adresu výrobce vznáším jen za nepřehlednou nabídku s deseti modely, která zákazníkům rozhodování vskutku neulehčí. Za nejvyšší model z normálních desek je cena sice vyšší, ovšem proti konkurenci nižší. Do střední třídy mi ale i tato cena mnoho nesedí.

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte P55-UD6 (5170 Kč s DPH) - V druhém případě jde také o příslovečnou Gigabyte kvalitu. Kvalitní součástky, provedení desky i napájení jsou znakem většiny vyšších modelů této firmy. Jako nadstandard zvolil výrobce šestici paměťových slotů a dvanáct SATA portů. Přetaktování je stejně dobré jako u první desky, utilita na taktování z Windows je také výborná. Podpora SLI i CrossFire je samozřejmá, stejně jako dostatečný počet PCI slotů. I pro druhého výrobce platí pokárání a doporučení se zamyslet nad cenovou politikou. V tuto chvíli to dokonce vypadá, že Intel i výrobci desek Core i5 a P55 Express totálně zabili, nereálnými cenami pro tuto třídu.

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI P55-GD80 (4800 Kč s DPH) - Největším překvapením je právě třetí testovaná deska. Zde se MSI povedl návrat na vrchol ve velkém stylu, a uštědřili tím překvapivý políček gigantům tohoto odvětví. Kvalitní zpracování, excelentní příslušenství, mnoho technických vychytávek, OC Genie a možnosti BIOSu nás usadili. Za podobnou cenu ostatním deskám, jde o jednoznačně nejlepší desku z testovaných. Přináší zkrátka ze všech nejvíc, i když má o dva SATA porty méně. SLI a CrossFire, včetně počtu PCI je shodné s ostatními deskami. Pochvalu si také výrobce zaslouží za přehlednou nabídku produktů, a dobrou výbavu i na levnějších modelech. I přesto, že deska není levná, nabízí za podobnou cenu jako konkurence zkrátka mnoho navíc.

Chystané testy P55 Desek

Ještě tento měsíc se dočkáte recenze nejvyššího modelu od Asus, jímž je Maximus III Formula. Uvidíme, co nám vše v nejvyšší třídě nabídne, máme už nyní s čím srovnávat. Dále vás čeká exklusivní recenze desky EVGA P55 FTW, kterou zcela jistě jinde nenajdete. Na přelomu měsíce září a října pak uvedeme souhrnný testík třech levných P55 Express desek, do ceny maximálně kolem 2500-3000 Kč s DPH. Tím pak s touto platformou až do zimy posečkáme na příchod 32nm procesorů.

MSI P55-GD80 - Desky pro platformu Core i5 3/3
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce PCTuning uděluje desce MSI P55-GD80 - Doporučení PCT za nejlepší výbavu, příslušenství a technologii OC Genie

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama