msi-neo-848p-bez-turba-ale-s-nitrem-nox
Hardware Článek MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx) | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 9. 2003 00:00 19

Seznam kapitol

1. Tchýně - Intel 848P 2. Nové auto - MSI Neo 848P 3. ...1400MHz fsb a davaj pryč! 4. i848P - hodí se na rallye?

Jeden vtip vysvětluje smíšené pocity takto: "je to situace, kdy se ti zabije otravná tchýně ve tvém novém autě". To docela chápu - tchýni opravdu nemusím (neva, ona to stejně nečte) a i auto mám nové. Podobné pocity u mě však vyvolala i základní deska MSI s čipsetem i848P. Čipová sada kopíruje úspěšného bratrance i865PE Springdale, avšak řadič paměti je jen jednokanálový (=tchýně). Na druhou stranu se firma MSI opravdu snažila a na desku dala to nejlepší co měli k dispozici: ladičům nakloněný BIOS, monitoring CoreCell, stíněné kulaté kabely, 6x USB, 5.1 audio s dig. výstupem a především  technologii dynamického přetaktování D.O.T (= nové auto). A teď babo raď (promiňte maminko). Slibuji tak trochu jiné počteníčko (heč, jeli jsme až na 1400MHz FSB)!

Reklama

Windows overclocking

MSI dodává ke svým novým deskám malou taktovací utilitu CoreCenter pro taktování přímo z Windows. Narozdíl od starších utilit, které se spoléhaly jen na změnu fsb, tato umí o něco více - nastavení paměti a zvýšení napětí (OC menu).

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktování pomoci této utility (zejména automatické zvyšování fsb) se však trochu podobá běhání po stále se ztenčujícím ledu, kdy máte v ruce tenké lano a z břehu na vás volají "neboj, je to plně pod naši kontrolou" - to určitě! :-(

Pro vytvoření rekordu (fsb 1400MHz) jak se i MSI chlubí na svých stránkách je to ale dobrá cesta - a tak jsme to stejně udělali i my. Jeane pište si: začněte nastavením vyššího napětí, následuje snížení násobiče CPU (otevřený CPU je nutností), je vhodné snížit takt paměti i AGP/PCI. Následuje zvyšování frekvence po 1MHz až na 350MHz, screenshot WCPUID a "davaj v nogi". Kněz mi říkal že lhát se nemá - a ani já vám tedy nebudu tvrdit, že to bylo "rock stable"!

MSI Neo 848P - bez turba (ale s nitrem NOx)
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak to je tedy jepičí život našeho rekordu... jeli jsme 320KM/h a práskli se sami na okrsek policie.

Na druhou stranu si myslím, že za skutečně stabilní frekvenci fsb které jsme dosáhli - 285MHz (resp. 1140MHz) se tato deska ani čipová sada opravdu stydět nemusí. Výsledky nestojí za zmínku, neboť "tajmingy" a násobiče musely být nastavené na hoodně konzervativní.

Náš guru, dost už bylo kázání, zaveď nás teď k testům! Tak mé ovečky pojďte...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama