msi-geforcefx-5900ultra-prvni-krev
Hardware Článek MSI GeForceFX 5900Ultra - první krev

MSI GeForceFX 5900Ultra - první krev | Kapitola 5

Stepanek

Stepanek

16. 7. 2003 00:00 81

Seznam kapitol

1. Úvod - GeForceFX 5900Ultra 2. MSI GeForceFX 5900Ultra 3. Testy 4. Testy - pokračování 5. Závěr

DOPLNĚNO. Před nedávnem jsem tuto kartu recenzoval, ale byl jsem upozorněn distributorem, že se jednalo pouze o vzorek a prodejní verze bude vypadat jinak. Proto dnes přináším doplnění dřívější recenze.

Reklama

Důvod uvedení této karty na trh je asi jasný - nVidia chtěla opět získat zpět pomyslné žezlo výkonového krále. To se jí i částečně podařilo, ale rozhodně nelze hovořit o převálcování konkurence. Najdou se hry, kde jsou si GeForceFX 5900Ultra a Radeon 9800Pro téměř vyrovnané, ale také se najdou hry kde je lepší jedna nebo druhá karta. Zde je jeden velmi důležitý faktor, který velmi ovlivňuje výsledky. Tím je nastavení v ovladačích, tedy nastavení na kvalitu nebo výkon.

Poznámka: Testoval jsem kartu i na AMD Barton 2500+ s nainstalovaným systémem Win 2000 a z nějakého podivného důvodu jsem dosahoval v 3DMarku 03 asi o tisíc bodů méně než s Radeon 9800Pro. Situace se opakovala i v jiných hrách. Proto pokud už budete o této kartě uvažovat, musíte mít velmi, ale velmi výkonný procesor. I Pentium4 2,8GHz s 800MHz FSB považuji za minimum pro tuto kartu!!

Je jasné, že změna k lepšímu oproti GeForceFX 5800Ultra zde je, ovšem ne tolik drastická jakou jsem čekal. Na tom má jistě obří podíl zvýšení paměťové propustnosti o téměř 70%, 25940MB/s oproti 15258MB/s u GeForceFX 5800Ultra a také vylepšené algoritmy. Díky zvýšené propustnosti se i rázně zvýšil výkon při zapnutém FSAA a AF. Zde hlavně GeForceFX 5900Ultra získává na Radeona 9800Pro.

Co do kvality obrazu je na tom stále lépe Radeon. Ale i GeForceFX se začíná zlepšovat.

Na závěr snad lze říct, že se jedná o zajímavou kartu, kterou značně sráží její cena. Kdyby byl výkon stejně výrazně vyšší než u Radeonu 9800Pro, jistě by se našel zájemce. Kdo si ale připlatí kolem 4 tisíc bez DPH navíc za kartu se stejným výkonem a přinejmenším zvláštním vzhledem.

DOPLNĚNO: Jedná se o velmi zajímavou kartu, která nyní zapůsobí nejen svým výkonem, ale také svým vzhledem. Jen jsem měl "menší" problém při testování, protože karta se nechtěla vlézt do testovací desky Asus P4P800 Deluxe. Na vině byl malý prostor mezi AGP portem a chladičem northbridge. Při koupi si tedy dávejte velký pozor, aby jste nebyli vlastníky podobné desky.

Za zapůjčení děkuji firmě Levi International

Cena testované karty je 16050kč bez DPH, na kartu je poskytována 3 roky záruka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama