MSI GeForce RTX 3050 Gaming X: provedení pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek MSI GeForce RTX 3050 Gaming X: provedení pro náročné

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X: provedení pro náročné | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 1. 2022 23:55 29

Seznam kapitol

1. Představení karty 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

Kvůli nižšímu výkonu se RTX 3050 hodí hlavně na základní rozlišení 1920 × 1080 bodů. S nižším výkonem se ale pojí i výrazně nižší spotřeba. A když na celkem úspornou kartu posadíte pořádný chladič, výsledkem budou vynikající provozní vlastnosti.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Po konstrukční stránce je karta v provedení RTX 3050 Gaming X v podstatě ideál. Tak nějak bych si představoval všechny modely nižší střední třídy. Karty s příkonem kolem 130 W nekladou extrémní nároky na chlazení, stačí jim i menší chladič a mohou být tiché.

U RTX 3050 Gaming X už je chladič možná i zbytečně předimenzovaný – s ventilátory na nízkých 1450 ot./min zvládá chladit čip na 64 °C, takže do dosažení teplotního limitu zbývá bezmála dvacet stupňů. Karta je díky tomu tichá i v zátěži – a to ve všech ohledech, téměř neslyšné jsou i cívky.

Ventilátory je slyšet jen o malinko víc než u těch nejtišších karet, které jsem testoval. Že se spustily poznáte asi jen v pasivně chlazené sestavě, jinak bude v dnešní době dělat nejspíš větší hluk ventilátor či ventilátory na chladiči procesoru, v běžných sestavách pak i systémové ventilátory. Pokud by i to vadilo, zbývá díky rezervě ještě prostor pro další snížení otáček ruční regulací na minimálních 1200 ot./min a je trochu škoda, že křivku otáček výrobce neposunul kousek níž rovnou.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X: provedení pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska konstrukce tedy není kartě co vyčítat, lze spíš jen chválit. Z hlediska firmwaru trochu mrzí možnost zvednout power limit jen o 10 W, karta má určitě na víc. Celkový dojem se tak bude odvíjet od reálné ceny, za kterou budete moci kartu v příštích měsících pořídit, a to je velká neznámá.

Kdyby, kdyby, kdyby

Kdybych měl vycházet z ceny doporučené Nvidií, která je pro základní modely 7200 korun s daní, a doporučené ceny MSI, která je 10 990 korun, musel bych konstatovat, že sebevíc vymazlená RTX 3050 za brutální příplatek bezmála čtyř tisíc nestojí. Za takové peníze zkrátka nenabízí adekvátní přidanou hodnotu – pohybuje se zhruba na úrovni doporučené ceny RTX 3060 Ti, která má téměř dvakrát vyšší výkon. Adekvátní příplatek by byl maximálně kolem 1500 korun. Jenže 7200 korun je cena doporučená Nvidií, která nejspíš počítá s tím, na jaké částky se dá dostat s ohledem na výrobní náklady na normálně fungujícím trhu, kde jsou karty běžně skladem.

Doporučená cena od MSI už aktuální situaci reflektuje lépe. A obchody bohužel ještě výrazněji reflektují aktuální skladové zásoby karet a poptávku, a tak bude realita zřejmě mnohem horší. Vzhledem k tomu, že se v současnosti prodává slabší GTX 1660 Ti běžně za patnáct tisíc, si o 11 tisících za podobnou RTX 3050 můžeme ještě nějaký ten pátek nechat zdát. V cenících se na chvíli mihla za šestnáct tisíc, a u těchto částek už opravdu nezbývá než před nákupem varovat; zatím to nevypadá, že by měl být bitcoin do měsíce zase zpátky na šedesáti tisících dolarů, a tak se dá předpokládat, že se v dohledné době zásoby karet i ceny výrazně zlepší. Speciálně to platí pro RTX 3050, kterou v současnosti nemá smysl na těžbu pořizovat, protože při zisku, který momentálně generuje, nejspíš shoří dřív, než si na sebe stihne vydělat.

Pokud budu předpokládat, že 11 tisíc bude běžná cena lépe vybavených modelů, levnější OC modely budou stát deset tisíc, a jen ty nejlevnější s jedním ventilátorem něco přes osm, řekl bych, že příplatek tisíc korun proti již otestované RTX 3050 Gaming OC od Gigigabyte je snesitelný – výkon mají obě karty prakticky stejný, takže čistě z hlediska poměru cena/výkon je na tom Gaming X výrazně hůře, ale má mnohem tišší a výkonější chladič. A s ohledem na to, že RTX 3050 Strix O8G od Asusu má doporučenou cenu 13000 korun s daní, nebude RTX 3050 Gaming X ani zdaleka nejdražším modelem na trhu.

MSI RTX 3050 Gaming X je karta, u které nebudou její majitelé litovat, že ji pořídili. Přesto, pokud by měla stát jedenáct tisíc a základní modely kolem osmi, radil bych sáhnout spíše ke kartám někde uprostřed nabídky. S ohledem na to, že jde o 130W grafiku, na tom ani modely s menšími dvouventilátorovými chladiči nemusejí být o mnoho hůře. Docela dobře vypadá dvouventilátorový Ventus, který má starší generaci ventilátorů Torx 3.0 a o něco nižší pasiv a pokud u něj MSI nevyhnalo otáčky příliš vysoko, může být pro většinu lidí zajímavější volbou. Ale nerad bych vám něco cpal bez toho, abych to otestoval.

Komplikovanější je to s oceněním, hlavně kvůli tomu, že reálnou cenu můžeme zatím jen věštit. Nejspíš nepůjde o nejdokonalejší kartu, kterou bude možné pořídit. Dá se předpokládat, že modely s tříventilátorovými 2,5slotovými chladiči se z hlediska provozních vlastností dostanou i na lepší hodnoty. A nejde o ideál ve všech ohledech – špičkové provozní vlastnosti jsou vykoupené vysokým příplatkem proti základním modelům, takže z hlediska poměru cena/výkon na tom bude hůře modely někde odprostřed nabídky, které nemusejí být s ohledem na malé nároky RTX 3050 na chlazení o mnoho horší.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X, 8 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro nejpoužívanější rozlišení 1080pvysoký příplatek proti doporučené ceně
Příznivá spotřeba v zátěžipoměr cena/výkon proti základním modelům
Bez zátěže pasivní chlazení, v zátěži tichá malá rezerva pro navýšení power limitu
Chladič má obrovskou rezervu   
Podpora DX12 Ultimate 
8 GB paměti 
Ve hrách s DLSS použitelná i na 4K 
Hrubě orientační cena s DPH: 10 990 Kč

Pokud bychom měli hodnotit kartu čistě z hlediska konstrukce, zasloužila by si zlaté ocenění, svými provozními vlastnostmi majitele rozhodně nezklame. Celkový dojem ale sráží vysoký příplatek proti základním modelům a s tím i výrazně horší poměr cena/výkon, proto kartě udělíme stříbrné ocenění – jen a pouze za špičkové provozní vlastnosti. Pokud hledáte kartu výhodnou i z hlediska poměru cena/výkon, vybírejte mezi levnějšími modely.

MSI GeForce RTX 3050 Gaming X: provedení pro náročné
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama