MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci

MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 2. 2010 03:00 16

Seznam kapitol

1. MSI se nebojí experimentovat 2. Testovací sestava 3. MSI "Big Bang" Fuzion - Představení 4. MSI "Big Bang" Fuzion - Vlastnosti (slajdy) 5. MSI "Big Bang" Fuzion - Specifikace, software 6. MSI "Big Bang" Fuzion - bližší pohled 7. MSI "Big Bang" Fuzion - BIOS
8. MSI "Big Bang" Fuzion - Přetaktování a OC Genie 9. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 10. Lucid Hydra - princip, vlastnosti, řešení 11. Lucid Hydra v systému, omezení a podmínky 12. Lucid Hydra - praktické testy 13. Hodnocení

Po mnohých odkladech máme konečně možnost si otestovat základní desku osazenou "bájným" čipem Lucid Hydra 200. Exkluzivní součástky, možnosti přetaktování a osazený Multi-GPU čip dělají z této desky opravdový skvost mezi současným hardwarem. Naplní Hydra 200 očekávání a je už nyní plně použitelná?

Reklama
  MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Zpracování desky je bezchybné. Použití pouze Hi-c kondenzátorů, unikátní napájení procesoru a kvalitní chlazení vypovídají o exklusivitě této desky. V porovnání s řešením této desky se mohou všichni ostatní výrobci zastydět. Pokud řeknu, že jde o desku s nejlepšími součástkami na trhu, nebudu se mýlit. MSI se zkrátka vydalo cestou ultimátní kvality a její poslední desky v tomto směru nenajdou konkurenci. Problémem zde budiž cena, pokud se potvrdí můj předpoklad, půjde desku s cenou nejvyšších modelů s X58 Express. Patice LGA 1156 je ale přeci střední třída, kde asi není místo pro desky za takovou cenu. No uvidíme jak s cenou naloží české obchody. O tom, že jde o desku z nejvyšších vypovídá také extra bohaté příslušenství, kde najdete více než je vůbec potřeba. V prvních dvou bodech téměř dokonalý produkt.

Přetaktování

Tahle deska musí každého fandu taktování potěšit, jako potěšila mne. Manuální taktování bylo stejně dobré jako u konkurenčních desek, vše fungovalo na první pokus a nemusel jsem nad taktováním sedět dlouhé hodiny. Proti nejvyššímu modelu z vlastní dílny a od jiných výrobců se ale výsledek mnoho neliší. MSI k tomu ale přidává krabičku (OC Dashboard) na zvyšování taktu a hlavně technologii OC Genie. Ta je velkým přínosem všech P55 Express desek tohoto výrobce, implementace není složitá ale použitelnost vysoká. Také různé vychytávky v BIOSu jsou třešničkou na dortu, však se přesvědčte v kapitole věnované BIOSu. Jakýmsi bonusem jsou i spínače na přidání napětí i měřící body, jež jsou poctou extrémnímu taktování a jeho provozovatelům.

Zkušenosti

S deskou jako takovou a běžnou funkčností jsem neměl sebemenší potíže. Už s prvotním BIOSem vše fungovalo naprosto příkladně. Také u taktování jsem se nemusel vztekat, co jsem nastavil, deska i akceptovala a nekonalo se žádné zuřivé hledání tlačítka pro mazání nastavení BIOSu. Ohledně funkce čipu Hydra jsem také spokojen. Po dodržení všech doporučení v příručce, vše pracovalo normálně a výsledky odpovídaly schopnostem čipu. Zkušenosti hodnotím ve všech směrech kladně.

Funkce Hydra

V tomto směru má výrobce desky a hlavně společnost Lucid ještě hodně co dohánět. Dokud nebude funkčnost všech módů ve velkém počtu her, není možné zhodnotit technologii jako celek a vyřknout finální verdikt. Z toho mála, co nám čip Hydra dnes může nabídnout, ale nemám pocit úplné prohry. Některé kombinace karet jsou funkční a pokud se Lucid na podporu ovladačů nevykašle a přinese často update, můžeme časem konstatovat, že klasickému SLI a CrossFire skutečně vyrostla adekvátní konkurence. Řešení má potenciál k tomu být lepší a efektivnější než dnes je, záleží jak se k tomu postaví tvůrci driverů. Nejpodstatnější funkce, zprovoznění PhysX pokud je v systému jako primární karta ATI Radeon dnes nefunguje a to mne hodně mrzí. S touto funkcionalitou by ani čip Hydra nemusel umět nic dalšího a byl by to možný hit.

Názor

Nakonec opět subjektivní názor. Tady je nutné se podívat na desku ze dvou směrů. Pokud zhodnotím všechny vlastnosti desky obecně, jde o jednu z nejlépe vybavených desek na trhu. Dokonce vidíme desku i jako plně srovnatelnou s podobně drahou EVGA P55 Classified 200. Exklusivní součástky, výbava desky a možnost využít čip Hydra jen jako PCIe přepínače dělají z desky luxusní základ pro výkonný (CrossFire) herní stroj. Také pro extrémní taktování nabízí deska spoustu vymožeností a určitě na ní bude dosaženo množství rekordů v taktování. Když přihlédneme k ceně a ne úplně (nynějším) přesvědčivým schopnostem čipu Hydra, jde přeci jen o značně drahý základ a o kousek horší desky seženeme podstatně levněji (třeba model MSI P55-GD85). Pokud by někdo desku kupoval převážně kvůli čipu Hydra a jeho schopnostem, bylo by v této chvíli bláhové. V případě pořízení jedné z nejlepších P55 Express desek vůbec, kdy mi jde o taktování a design více než o čip Hydra, si dovedu nákup desky představit.

Výhody a nevýhody

  • Skvělé příslušenství a výbava desky
  • Použité nejlepší součástky na trhu
  • Podařený layout a rozmístění klíčových komponent
  • Tři PCIe x16 sloty (16 + 8 + 8)
  • Podporuje CrossFire a Hydra Multi-GPU
  • Super přetaktování a vysoký výkon
  • Mnoho možností vylepšující taktování
  • Kvalitní ladičský BIOS
  • Všechny funkce v jedné utilitě
  • OC Genie
  • Tlačítka, měřící body
  • Ovladač na přetaktování (OC Dashboard)
  • Kvalitní zvuková karta
  • Perfektní manuál na přetaktování
  • Extra vysoká cena
  • Hydra Multi-GPU ještě není stoprocentní
  • Vše záleží na ovladačích Lucid a profilech her
  • Při X-Mode nelze aktivovat PhysX
  • Při ceně desky mohla mít USB 3.0
  • Nedostupnost v obchodech

  MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce PCTuning uděluje zlatou hvězdu, za použité součástky desky, design a odvahu uvést čip Lucid Hydra do reálného života

  MSI "Big Bang" Fuzion - Lucid Hydra 200 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky MSI Big Bang Fuzion děkujeme MSI Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama