mobilnimu-telefonu-je-45-let
Novinka Mobilnímu telefonu je 45 let

Mobilnímu telefonu je 45 let

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 4. 2018 17:00

Mobilní telefony tento týden oslavují své 45. narozeniny. V úterý 3. dubna 1973 představila společnost Motorola světu nejen první mobilní telefon DynaTAC 8300, ale také způsob, jakým přenosné mobily fungují. Loni byl stejný model zvolen britským televizním pořadem The Gatget Show za největší vynález všech dob.

Reklama

„Když jsem poprvé držel v rukou prototyp, měl jsem pocit, že před sebou vidím budoucnost,“ řekl Martin Cooper, technik ze společnosti Motorola a autor mobilní revoluce.

Díky svému netradičnímu přístupu Cooper úspěšně přitáhnul pozornost všech tehdejších novinářů. První mobilní telefon totiž místo v zasedací místnosti představil během procházky uprostřed Manhattanu. Aniž by tušil, zda bude jeho zařízení fungovat, vytočil telefonní číslo svého hlavního konkurenta Joela Engela ze společnosti AT&T.

 Mobilnímu telefonu je 45 let
i Zdroj: PCTuning.cz

Později Martin Cooper popsal, že Joel naprosto ztratil řeč, když v telefonu uslyšel: „Joeli, právě ti volám ze skutečného přenosného mobilního telefonu.“ Ticho na druhé straně linky bylo potvrzením obrovského úspěchu a zároveň významu vynálezu, se kterým Motorola změnila svět.

O 45 let později Motorola patří i nadále mezi výrobce chytrých mobilních zařízení. Napříkad v roce 2016 představila koncept modulárních smartphonů řady Moto Z, ke kterým snadno připnete přídavné moduly jako například projektor, reproduktor, Insta Printer a mnoho dalších.

Zdroj: TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama