microsoft-wireless-laser-mouse-8000-bezdrat-i-pro-levaka
Hardware Článek Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka | Kapitola 3

Michal Mitrega

Michal Mitrega

12. 2. 2007 01:00 6

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Instalace a software 3. Kvalita, ergonomie a design 4. V praxi, závěr

Wireless Laser Mouse 8000 je další z řady víceúčelových bezdrátových myší od Microsoftu. Napájení na nabíjecí NiMH články, osová souměrnost, bez-zarážkový chod kolečka a hliníková krytka. Zaujala Vás nějaká vyjmenovaná vlastnost nebo to, že ji sám výrobce nazývá "dokonalou bezdrátovou myší"? Čtěte...

Reklama

Při návrhu Laser Mouse 8000 stáli vývojáři před těžkým úkolem. Nejvyšší myška z kancelářské řady by měla vzhledově uchlácholit i nejnáročnější uživatele, ale přitom by u nikoho neměla vzbudit podezření - přeci jen slouží především k reprezentaci. Myš je proto laděna jen do dvou barev, které přímo korespondují s materiálem, ze kterého je vyrobena: šedý plast o různých odstínech a broušený hliník. Hliník výrobce zabudoval pouze jako malou krytku pod část dlaně, což je určitě škoda. Myši by slušelo protažení hliníkové části až k tlačítkům. Zbytek povrchu je tmavě šedý (hlavní tlačítka a boky) a světle šedý (linie mezi boky a vrchem myši a oblast kolem kolečka). Vzhled doplňuje vybroušené logo Microsoft na spodní části krytky a vzhledově velmi atraktivní kolečko.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka
i Zdroj: PCTuning.cz

Povrchová úprava je na celém povrchu vyřešena velmi dobře. Základem je hliníková broušená krytka, která je pro dlaň velice příjemná a neklouže, když se vám ruce trochu zapotí. Boky jsou provedeny v jemně matné povrchové úpravě, na omak působí jako pogumované. Tlačítka jsou vyrobeny v hladké povrchové úpravě. Na pohled vypadají leskle, ale prsty po nich kloužou jen minimálně.

Magickým zaklínadlem byla při navrhování Laser Mouse 8000 právě symetričnost. Výrobce chtěl, aby se myš držela dobře jak pro praváky, tak i pro leváky, s čímž jsou ovšem samozřejmě spojené i kompromisy. Díky o něco menším rozměrům by Laser Mouse 8000 měla dobře padnout jak do střední ruky, tak i do o něco větší nebo menší "pracky". Myš se drží prakticky celou rukou, takže je váha dobře rozložená nejen na oblast dlaně, ale i na prsty. Zajímavá je funkčnost vypouklé hrana na středu hliníkové krytky myši. Hrana slouží jako oddělovač mezi kloubem, který hýbe prostředníčkem a kloubem, který ovládá ukazováčkem. Pod rukou tedy kupodivu příliš nevadí, i když je tu více méně zbytečně. Držení se celkově velmi nápadně podobá držení starších myší MX série od Logitechu. Myška není nakloněná na žádnou stranu, takže zatěžuje zápěstí poměrně rovnoměrně, což je jenom dobře.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled zezadu

Hlavní tlačítka jsou nakloněna obě mírně do strany. Výrobce do nich nezakomponoval žádné žlábky, takže jsou na nich prsty položeny obvyklým způsobem. Přechod mezi krytkou a tlačítky je bez chyby, lomí se těsně před druhým kloubem obou prstů, takže ho v praxi ani nezaregistrujete. Menší výhradu mám k uchycení hlavních tlačítek, jsou totiž mírně vyviklaná. Pravý i levý bok jsou vyvedeny stejně dobře pro všechny prsty. Palec má v uložení menší žlábek, který je na druhém boku určen pro prsteníček. Malíček na levém boku lehce "obtéká" spodní hranu myšky. Laser Mouse 8000 je souměrná myš, ale výrobce se při návrhu boků ukázal v perfektním světle.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled z boku

Laser Mouse 8000 má 4 relativně menší nožičky ve tvaru kruhu. Materiál nedokážu určit s naprostou jistotou, ale myslím si, že jsou vyrobeny z teflonu, protože se otírají stejným způsobem jako jiné teflonové nožičky. Stabilita je vynikající a vzhledem k cílení myšky jistě nebude vadit, že je trošku těžší na levé straně. Váha je tradičně poměrně velká a to především díky akumulátoru a závaží, které ho na druhé straně vyrovnává. Myš jezdí trochu více v zadní části než v části přední, podle toho se dá usuzovat, že je vepředu soustředěna většina hmotnosti. Na základně se samozřejmě nachází také konektory pro nabíjení myši, dvířka pro vložení akumulátoru a laserový senzor. Ten je sice umístěn mezi oběma osově souměrnými polovinami, ale asi o centimetr níže než by měl být. Odchylky nejsou tak velké jako u jiných bezdrátových myší, ale pro přesnou práci pokud vezmeme v potaz i celkovou nevyváženost platí: Tudy cesta nevede.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka
i Zdroj: PCTuning.cz


podvozek

Kolečko od Microsoftu je už delší dobu synonymem kvality. Pogumovaný povrch s drážkami působí příjemně na dotek. Kolečko je řešeno tak, aby vyhovovalo provozu v kanceláři, proto se u něj nesetkáme s klasickými zarážkami, ale pouze s lehkým bez-zarážkovým chodem. To se hodí zejména při rolování dlouhými dokumenty nebo při prohlížení internetových stránek. Rolování sice není tak přesné jako u zarážkových koleček, ale je mnohem rychlejší. Při rolování je těžší odhadnout kde přesně skončíte, ale s trochou cviku se stane ovládání kolečka hračkou. Kolečko umožňuje i rolování do stran. To je narozdíl od rolování nahoru a dolů trošku slyšet mírným lupnutím při naklopení. Stisk kolečka je už docela hlasitý, zvuk zní podobně, jako by jste promáčkli nějaký plíšek.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - bezdrát i pro leváka
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní tlačítka znějí jako velmi tichý klik. Příjemné je především jejich "basovější" podání, kterého si při práci ani nevšimnete. Hlavní tlačítka jsou příjemně citlivá, na jejich stisknutí není potřeba vynaložit velkou sílu. To už bohužel neplatí o bočních tlačítkách, které je nutné pořádně zmáčknout. Další nevýhodou je to, že jsou "schována" za okrajem odkládacího prostoru, takže jejich nahmatání není žádný med. V praxi navíc budete používat jenom jedno z nich podle toho, kterou rukou myšku držíte. Boční tlačítka jsou i akusticky o něco málo horší než tlačítka hlavní, projevují se středně hlasitým klikem posazeným spíše do vyšších tónin.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama