microsoft-sidewinder-x5-vyplati-se-setrit
Hardware Článek Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit?

Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit? | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

25. 9. 2008 01:00 12

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Design, první dojem a close-look 3. Kvalita, ergonomie a tlačítka 4. Senzor 5. Software 6. X5 v praxi a závěr

Dneska se budeme věnovat nové a poněkud "odlehčené" herní myšce Microsoft Sidewinder X5. S jejím starším bratříčkem jste se u nás již mohli také setkat. A v čem že se mohou takové dvě, na pohled téměř totožné myšky vůbec lišit? Zejména v ceně, ta si však ve finále skutečně důkladně vybírá svoji daň. Je to ale vždy na škodu?

Reklama

Ergonomická zpracování

Myš je již od prvního pohledu stavěná v podstatě výhradně pro pravoruké hráče. Za předpokladu, že myšku ovládate rukou levou, novou X5 a ani její starší typ rozhodně nepořizujte. Její tvary si budete jen velmi těžko přizpůsobovat. Nyní už ale k praktické stránce úchopu. Ten se může na první "omak" zdát velmi zvláštní, možná až neobvyklý a pro některé z vás dokonce i nepohodlný. Je to způsobeno velice specifickou ergonomií, které spíše než na pohodlí zakládá na přesnosti a pohotovosti pohybu. Abych zde ale "nefilozofoval" do vzduchoprázdna, ve stručnosti přesně popíši schéma úchopu, jež by nám měl výše zmiňované schopnosti nabídnout.

Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit?
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Plocha k umístění ukazováčku a prostředníčku je dostatečně široká. Stejně tak šikovné je i umístění skrolovacího kolečka, jež leží v naprosto ideální vzdálenosti od hlavních tlačítek (pravé a levé). Posuneme-li se dále, narazíme na trojici hřbetních tlačítek, s jejichž pomocí můžeme plynule (on-the-fly) měnit mezi třemi nastaveními rozlišení senzoru.

Velmi zajímavá je ovšem i dvojice bočních tlačítek (back a forward), jíž ovládáme palcem. Stisknutí tlačítka umístěného výše je poměrně bezproblémové, zatímco níže položené nám může působit menší problémy. Jedná se zejména o pohotové a velmi stresující chvíle. Stisknutí je částečné a nejisté, často se nám může stávat i to, že prostě a jednoduše omylem stiskneme mimo spodního tlačítka i tlačítko horní.

Co se týká náprstníku a malíčku, ti odpočívají na ergonomicky oblené pravé hraně myšky. Výjimkou je však malíček, jehož koncem drhneme o podložku, což pro některé z vás zrovna praktické a pohodlné být nemusí.

Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit?
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Spodní strana

Spodní strana myšáka není nijak zvlášť zajímavá. Nalezneme zde jen pětici bílých "nevyměnitelných" plastových nožek a laserový senzor. K němu se však ještě vrátíme.

Mluvíme-li o spodní straně, určitě bych měl zmínit také dva "načervenalé" průhledné otvory, jež zde plní estetické poslání. Na jejich druhé straně se totiž ukrývá pár červených diod, které hezky a nerušivě osvětlují zadní stranu myšky - vytváří tak jakousi červenou stopu.

Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit?
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Tlačítka

Provedení tlačítek se od starší verze liší snad jen esteticky. Skrolovací kolečko a dvě boční klávesy již nejsou tak "fešně" pochromované a makro tlačítko společnost Microsoft pro jistotu vynechala úplně. Nicméně pogumované jemné skrolovací ("přeckvakávací" typ oblíbený zejména u hráčů FPS) tlačítko je, ač je to překvapující, o mnoho pohodlnější než u vyšší verze, kde jsou na jeho povrchu přítomny malé kovové vroubky. Ty nám totiž na prstech po delší době hraní mohou působit nepříjemné mozoly - jde ale především o zvyk.

Microsoft Sidewinder X5 - vyplatí se šetřit?
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Určitě by měla padnout řeč i o dvojici hlavních tlačítek (chápeme jako pravé a levé). Ty jsou z hlediska ergonomie zpracovány velmi dobře a ve výsledku i relativně pohodlně. Díky jemným žlábkům nám prsty nekloužou po celém povrchu a fixně drží v těch nejlépe tvarovaných oblastech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama