microsoft-chce-od-intelu-sestnactijadrove-atomy-pro-servery
Novinka Microsoft chce od Intelu šestnáctijádrové Atomy pro servery

Microsoft chce od Intelu šestnáctijádrové Atomy pro servery

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 2. 2011 13:00 6

Nízkoenergetické čipy Atom s více jádry by uvítal hlavně ve svých datových centrech.

Reklama

Microsoft se údajně v rámci snížení nároků na chlazení a spotřebu energie začal zajímat, zda by Intel mohl vyrábět speciální šestnáctijádrové Atomy, které by následně mohl nasadit ve svých datových centrech.

Úsporné procesory architektury ARM nemají tak vysoký výkon na jádro, jako běžné serverové čipy, ale pokud je jich použito více, mohou poskytovat  lepší poměr výkon/spotřeba. Microsoft tlačí na Intel i kvůli tomu, aby se začal více soustředit na produkty s designem „systém na čipu“ (SoC - system on chip; pozn. red.). Pro Intel to není žádná novinka, již v minulém roce představil SoC Tunnel Creek s procesorovým jádrem Atom a uplatněním v telefonech, tiskárnách, či informačních systémech automobilů.

Inženýr Microsoftu, Dileep Bhandarkar, potom uvedl: „Je tu velká příležitost, jak zlepšit energetickou účinnost tím, že budeme používat servery založené na architektuře malých nízkoenergetických čipů jako Atom od Intelu nebo Bobcat od AMD.“

Atom má relativně nízkou spotřebou, ale spíše se hodí pro desktop, nikoli servery, kde je čipů potřeba několik, čímž ztrácí svou výhodu (např. z hlediska spotřeby nebo rozměrů). Změna designu by umožnila v datových centrech podle Microsoftu srazit spotřebu a produkci odpadního tepla. Můžeme nakonec očekávat, že výrobce mikročipů Atom tomuto účelu přizpůsobí, už jen kvůli tomu, že tlak na něj neustále zvyšuje konkurenčního ARM.

Microsoft se nedávno vyjádřil ve smyslu, že u operačního systému Windows 8 počítá s implementací podpory pro čipy architektury ARM. Intel mezitím poznamenal, že se mezi platformami schyluje k tvrdému boji.

Microsoft chce od Intelu šestnáctijádrové Atomy pro servery
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama