megatest-10x-pametove-moduly-ddr-podruhe
Hardware Článek Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé

Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 10. 2003 00:00 68

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Setup BIOSu - nastavení paměti 3. Co je to SPD... a co s ním? 4. Popis nastavení
5. Moduly pamětí - popis 1. 6. Moduly pamětí - popis 3. (exkluzivní typy) 7. Souhrnné tabulky

To jak čas v PC technice kvapí dokazuje rychlost jakou zastaral test pamětí který jsme publikovali před začátkem tohoto roku. To, co tehdy byla špičková rychlost se dnes přesunulo do lepšího standartu. Zatímco minule jsme se opírali o paměti DDR333, dnes jsou základem paměti DDR 400 a nejvýkonnější modul našeho dnešního testu nese dokonce označení DDR533. S dobou pokročila i metodika - paměti jsme testovali mnohem důkladněji a o jejich výkonech vám přinášíme podrobnější informace. Jako bonbónek na závěr jsme otestovali vliv dodatečných (a tolik dnes oblíbených) chladičů.

Reklama

Dosáhnout některých rychlostí by nebylo možné, kdybychom neměli "odemčené" Pentium 4. Snížili jsme násobitel procesoru a pohodlně zvedali takt sběrnice. Testovacím ložem byla základní deska Chaintech 9PJL (zrovna zde byla na testování) s vynikající čipovou sadou Springdale i865PE.

Paměti jsme měřili ve dvou kombinacích, s agresivním a konzervativním "timingem" - to vše navíc při standardním (2.5V) a zvednutém napětí (2.7V). Díky tomu jsme vytýčili "pracovní oblast" paměti a zjistili, jestli k dosažení vyšších frekvencí potřebuje daná paměť zvyšené napětí.

  • Agresivní timing (Ultra) obnášel konkrétně nastavení: CAS 2 + 3 (Trp), 3 (Trcd), 6 (Tras)
  • Konzervativní timing (Normal / Medium) obnášel: CAS 2.5 + 4 (Trp), 4 (Trcd), 7 (Tras)

Poznámka: Před testem jsme provedli celou řadu měření, které nám dokázaly, že pokud je timing nastaven pod CAS 2/ 3-3-5 dochází k časté nestabilitě pamětí, přičemž výkon je identický s výše zvoleným. Extrémně konzervativní nastavení typu CAS4/ 4-4-8 zase na PCtuning asi také nepatří :-)

Jiné kombinace jsme netestovali - je jich prostě příliš mnoho a téměř vždy se vejdou do vytýčeného pásma. Ostatní parametry byly stejné:

  • Burst Length: 8
  • Queue Depth: 4 level
  • Command Rate: 1T
  • Fast R-W Turn Around: Enabled

Nemáte v BIOSu hodnoty CAS / Trp /Trcd? V praxi se můžeme setkat s tím, že se vybrané kombinace parametrů časování SDRAMů schovávají pod pojmy "Normal", "Fast", "Turbo" či "Ultra", přičemž Normal je konzervativní časování, a Ultra agresivnější.

Doporučení

Last minute: Po několika konzultacích, dodatečných měřeních a studiu materiálů na internetu vyplynulo následující doporučené nastavení - v situaci, že vaše paměť má ještě dostatečnou rezervu:

CL 2.5*  3-3*-6* / CAS  Trp-Trcd-Tras

Hodnoty označené * je možno dále snížit (takovou konfiguraci je nutné pečlivě vyzkoušet - nejlépe 10-20min spuštěním programu Memtest86). Mnohé moduly mívají často np. problém s nastavením Trp (RAS# Precharge) na hodnotu "2". Po nastavení na hodnotu "3" obvykle dojde ke stabilizaci celého paměťového subsystému.

Které paměti jsou značkové?

Testu se účastnilo 10 modulů, přičemž jsme zde měli pokrytý rozsah od základních značek (netestovali jsme nejlevnější moduly - u nich se nemůžete spolehnout na nic) až po drahé exkluzivní moduly postavené na vybraných čipech předních výrobců. Pokud se na tuto situaci podíváme blíže zjistíme, že mohou vzniknout tyto kombinace:

  • modul i čipy jsou neznačkové,
  • modul je neznačkový, čipy jsou však značkové (za značkové se považují čipy firem jako: Samsung, Infineon, Winbond, Micron a některé Nanya, Hynixy),
  • modul i čipy jsou značkové - zde mohou nastat varianty, že výrobci použijí své vlastní čipy, nebo čipy jiného výrobce (v poslední době např. "módní" Winbondy).

Výrobky prodávané pod označením OCZ, Xtreme DDR, HyperX, GEIL nebo Corsair XMS patří mezi výběrové moduly. Zde byste měli mít zaručené především parametry, jaké čipy však budou použity je již jiná věc (v každém případě by se mělo jednat o výběrové čipy). V dalším sledu pak následují značkové moduly od firem Crucial, Corsair, Kingston, Kingmax, TwinMOS, Nanya, Winbond či Samsung.

Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz

Moduly Dual Channel - nutnost nebo ne?

Poptávku po párech kvalitních modulů určených do desek vybavených dvoukanálovými řadiči paměti se dnes snaží využít sady typu "Dual Channel". Narozdíl od obecně vžité představy nedochází k žádnému speciálnímu sehrávání použitých pamětí - výrobce jen garantuje jejich shodné vlastnosti (od SPD, použitých čipů až po stejnou řadu výrobní šarže). Tím se poněkud sníží nebezpečí že z danou rychlost jeden modul zvládne a druhý nikoliv. A je to nutnost? Možná ano, pokud byste si kupovali obdobně párované pneumatiky na auto...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama