megatest-10x-pametove-moduly-ddr-podruhe
Hardware Článek Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé

Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

2. 10. 2003 00:00 68

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Setup BIOSu - nastavení paměti 3. Co je to SPD... a co s ním? 4. Popis nastavení
5. Moduly pamětí - popis 1. 6. Moduly pamětí - popis 3. (exkluzivní typy) 7. Souhrnné tabulky

To jak čas v PC technice kvapí dokazuje rychlost jakou zastaral test pamětí který jsme publikovali před začátkem tohoto roku. To, co tehdy byla špičková rychlost se dnes přesunulo do lepšího standartu. Zatímco minule jsme se opírali o paměti DDR333, dnes jsou základem paměti DDR 400 a nejvýkonnější modul našeho dnešního testu nese dokonce označení DDR533. S dobou pokročila i metodika - paměti jsme testovali mnohem důkladněji a o jejich výkonech vám přinášíme podrobnější informace. Jako bonbónek na závěr jsme otestovali vliv dodatečných (a tolik dnes oblíbených) chladičů.

Reklama

Aby uživatele (a výrobci PC :-) nebyli nuceni laborovat s nastavením parametrů CAS, Trp, Trcd, Tras atd. byl na moduly integrován jednoduchý čip SPD (Serial Presence Detect), ve kterém jsou zaznamenané hodnoty "timingu" (až 256B) - ty jsou předány BIOSu v okamžiku, kdy zahajuje nastaveni pamětí.

Pokud necháte nastavení paměti na BIOSu a nebudete využívat funkci uživatelského nastavení které se obvykle skrývá za volbou "Manual", zapojí se do hry údaje uložené v SPD (Dram Timing Selectable - by SPD) čipu. Je na konkrétní desce a BIOSu, jak s těmito údaji naloží:

  • proto mohou různé základní desky nastavit rozdílné hodnoty - některé jsou opatrnější (a nastavují pomalejší timing), některé jdou poněkud výše,
  • údaje v SPD systému navrhují, jak vysokou frekvenci a timing může nestavit - proto mohou mít rozdílné paměti (s jinými údaji v SPD) na stejné desce rozdílný výkon.

Megatest: 10x paměťové moduly DDR - podruhé
i Zdroj: PCTuning.cz


čip SPD - na tomto obrázku jej najdete v horním pravém rohu

Jelikož nastavení "doporučené" čipem SPD bývají poměrně konzervativní (důvodem je i obchod, konzervativním "timingem" se brání pádům systému které jsou zaviněné pamětí) a nastavení jako: (CL / Trp-Trcd-Tras) typu 2.5 / 4-4-8 jsou běžná i na základních frekvencích, doporučujeme, pokud vám na výkonu hodně záleží, "ruční" nastavení paměti.

...program CPU-Z dokáže zjistit aktuální nastavení a pokud jej spustíte, můžete se i divit...
i Zdroj: PCTuning.cz
...program CPU-Z dokáže zjistit aktuální nastavení a pokud jej spustíte, můžete se i divit...


...v případě nastavení "By SPD" rozhodně neplatí modrá čísla pod touto položkou!

PCtuning komentuje: na nastavení paměti "podle SPD" se, pokud chcete systém alespoň trochu vyladit, příliš nespoléhejte (rozhodně to není nejvyšší "společný jmenovatel" desky a paměti - jak bychom po dnešní technice očekávali). V SPD rozhodně nejsou uložené "povinné" údaje s vysokou závazností - naopak, často jsou zde (zejména u neznačkových modulů) dokonce chyby a i celková interpretace údajů BIOSem je velmi volné - výsledné nastavení je pak často na hony vzdáleno od optimálního stavu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama