Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Herní příslušenství Recenze Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

7. 6. 2023 06:15 5

Seznam kapitol

1. Úvod a představení klávesnice 2. Klávesnice – tlačítka, zvuk a zpracování 3. Software 4. Závěr a hodnocení

Alienware je známý zejména svými prémiovými herními notebooky. Logo mimozemšťana (a tím nemyslíme toho našeho zeleného) ale najdete i na řadě příslušenství a periferií. Dnes se podíváme na mechanickou klávesnici AW420K, která láká na skvělou kvalitu zpracování, známé spínače a provedení bez divných výstřelků dnešní doby. Bude to ale stačit?

Reklama

Dojmy

Začal bych tím dobrým. Alienware AW420K je opravdu dobrá klávesnice, kde bych nenašel jedinou zásadní chybu. Tedy do chvíle, než bych se podíval na cenovku. Na CZC.cz jde v době psaní recenze o klávesnici s cenou přes čtyři tisíce korun. Ve velkých eshopech ji seženete za podobnou částku a nejnižší cenovka byla 3 389 Kč. Zde se musím pozastavit nad poměrem funkcí a ceny.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: Alienware

Bez extra displeje, dedikovaných mediálních tlačítek, s minimalistickým příslušenstvím a základními spínači. Absence jakékoliv nadstandardní funkce nebo vlastnosti v kombinaci s vysokou cenou sráží tento jinak vydařený model. Pokud konkurence nabízí úplně to samé za tisícovku až dvě méně, jaký je pak důvod kupovat Alienware? Ano, někomu může sednout značka, design nebo ekosystém. AW420K by byla celkově skvělá klávesnice, pokud by stála minimálně o tisícovku méně.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: CZC

V její aktuální cenové kategorii už ale můžete sáhnout po optických spínačích, klávesnici s displejem nebo zkrátka nějakou zajímavou funkcí navíc. Makro a barvičky umí každý. Zde Alienware doplácí na to, že se snaží vytvářet image prémiového výrobce. U notebooků to takový problém není. Spolu s Razerem si své náročné hráče najdou, protože u takového herního hardwaru jsou věci, kvůli nimž si cenu odůvodníte. Každý notebook je jiný a někomu prostě jen ten se značkou mimozemšťana sedne a ke konkurenci nemá důvod chodit. Jenže herní periferie jsou jiná pohádka a pokud se neodlišíte, musíte alespoň útočit cenou.

Za cenu AW420K lze pořídit Logitech G713 s multimediálními klávesami a podložkou pod zápěstí nebo G915TKL využívající low-profile spínače a bezdrátové připojení. SteelSeries, Corsair, Roccat a Razer nabízejí v této kategorii optické spínače.

Doporučil bych teda někomu AW420K? Kdybych se nemusel dívat na cenu, tak rozhodně. Jde o velmi povedený model, který vyhoví náročnějším hráčům. Na klávesnici se skvěle píše, a ještě lépe hraje. Výrobní kvalita je na vysoké úrovni, software nabízí vše, co byste potřebovali. Jenže u konkurence za totéž dáte o tisícovku méně. Neříkám, že svých peněz budete litovat, ale jestli chcete upřímnou radu, počkejte, až zlevní a až pak kupujte.


Za poskytnutí klávesnice k recenzi děkujeme společnosti Alienware.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: Alienware
Alienware AW420K

Verdikt

Cherry MX Red spínače, odladěný software, klávesy Double-Shot PBT a provedení TKL. Tahle klávesnice vás při hraní nebude nijak rozptylovat a spolehlivě vás podrží v každé hře. Jediné, s čím se musíte smířit, je vyšší cenovka a prakticky žádné funkce navíc.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Cherry MX Red spínače
Double-Shot PBT tlačítka
Kvalitní konstrukce
Elegantní design
Odladěný software
Rozumně provedené podsvícení
Odpojitelný kabel
Vysoká cena
Minimum příslušenství v balení
Žádné funkce navíc
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama