Máme novou metodiku – test prvních 7 procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Máme novou metodiku – test prvních 7 procesorů

Máme novou metodiku – test prvních 7 procesorů | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 5. 2011 03:00 91

Seznam kapitol

1. Už to chtělo změnu, dávno ... 2. Testovací sestava 3. Syntetické testy – paměti 4. Syntetické testy – výpočetní operace 5. Praktické testy I. – komprese, multimédia 6. Praktické testy II. –  kancelář, šifrování disku
7. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 8. Systémový test – PC Mark 7 9. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 10. Spotřeba a teploty 11. Shrnutí výkonu 12. Závěr

Už hodně dlouho slibujeme novou, přepracovanou metodiku měření výkonu procesorů. Jelikož se blíží uvedení architektury Bulldozer od AMD, museli jsme dát metodiku dohromady před jejím příchodem na trh. V dnešním článku si ji podrobně představíme a podíváme se na výkon sedmi procesorů v ní změřených.

Reklama
Máme novou metodiku – test prvních 7 procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření spotřeby je stěžejním momentem recenze procesorů. K měření používám zásuvkový wattmetr s přesností na několik procent, pro naše účely však dostatečné. Klidový odběr naší sestavy měřím po několik minutách ustálení počítače, v BIOSu nastavuji všechny úsporné funkce na Auto nebo Enabled. Zátěž pak měřím v programu Cinebench R11.5, kdy zaznamenávám nejvyšší odběr během celého testu. Zpravidla se to týká několika úvodních vteřin, kdy je spotřeba nejvyšší a postupně s menší zátěží CPU klesá.

Máme novou metodiku – test prvních 7 procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplotu procesorů mám také změřenou, ovšem není zcela srovnatelná napříč modely. Používám na všechny platformy jiné chladiče a srovnávat pak výsledky nemá smysl, takže budu asi vždy srovnávat jen napříč procesory změřenými s tím konkrétním chladičem. Tedy AMD procesory s AMD procesory a tak podobně s dalšími.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama