Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: Apple
Mobilní zařízení Recenze Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 1. 2024 12:30 22

Seznam kapitol

1. Pro profesionály na cestách 2. Žrout baterie i vytrvalec, co vydrži dva dny 3. Vychází vstříc všem 4. Rozšiřitelnost nulová

Macbooky vynikají řadou věcí, zvláště až neuvěřitelným podáním zvuku a kvalitními obrazovkami. V případě nového Macbook Pro 2023 přichází i další dva trumfy: Výkonný čip M3 Max a také fakt, že Apple opravdu poslouchal svoje uživatele – a tak má všechno, co kdy chtěli.

Reklama

Rozšiřitelnost je nulová, což je u Apple zvykem: Musíte si vybrat konfiguraci na začátku a takové to bude až do konce. Není tu ani uživatelsky vyměnitelné či upgradovatelné SSD a ani baterka, což by mě asi trápilo nejvíc – baterie prostě stárnou – a to i ty dobré. S tím se buď musíte smířit – anebo se připravit na to, že časem bude potřeba profesionální výměna. Zrovna vyměnitelnost baterií je něco, co v záměrech EU plně podporuji!

Pokud jde o moje zkušenosti z používání, tak přechod z Macu na Windows a zpět je pro mě vždycky trochu kulturní šok, protože to sice není úplně jiné, ale je to dost jiné na to, abych o to pravidelně zakopl a několik dní musel zkoumat, jak se co dělá. 

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz

Za normálních okolností je stroj prakticky neslyšný, což je vzhledem ke konfiguraci 12 výkonných a 4 úsporná jádra opravdu impresivní.

U tohoto Macbooku bylo přeučování komplikovanější o touchpad citlivý na tlak, kde je jedna věc „podržet“ a druhá věc je „přitlačit“, takže jsem nebyl schopen přijít na co, proč mi nefungují klasická gesta – do doby, než jsem tlakové funkce vypnul. S tím se prostě musíte naučit.

Druhým problémem je pro mě klávesnice QWERTZ (český Macbook má jenom QWERTZ, QWERTZ budiž proklet!) a taky to, že má na mě dost nízký chod. Nijak se netajím tím, že preferuji klávesnice s vyšším chodem, na kterých se mi píše líp – ale tady to tak prostě je.

Zkušenosti s Macbook Pro 2023: Když Apple naslouchá, co uživatelé chtějí
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice má nízký chod – a ano, v polních podmínkách se zamatlá ;) Touch Bar je ale podle všeho definitivně pryč, profesionálové ho nechtěli.

Vstupy a výstupy jasně ukazují, že Apple poslouchal svoje uživatele. Touch Bar byl nepopulární – a je pryč, lidé si stěžovali na „všude samé USB-C“, to je taky pryč a není nutné tahat žádné dongly. Pokud chcete, můžete se vydat na cesty jenom s Macbookem, protože k němu připojíte všechno standardní, paměťové karty načtete, k projektoru se přes HDMI připojíte – co potřeba víc?

Je to velice zajímavý koncept, který v podstatě eliminuje nutnost mít samostatně desktop a notebook, obojí lze mít v jednom – plus je to netcentrické, tedy postavené kolem internetových služeb Applu. Samozřejmě – Apple si to nechá zaplatit, pořádně zaplatit – a dále je tu otázka workflow, tedy toho, zda je možné stroje z jejich ekosystému integrovat do společnosti, ve které pracujete (anebo kterou třeba budujete). To už je věc, kterou si musíte rozhodnout sami.

 

Verdikt

Macbook Pro 2023 je velice zajímavý koncept, který v podstatě eliminuje nutnost mít samostatně desktop a notebook, obojí lze mít v jednom – plus je to netcentrické, tedy postavené kolem internetových služeb Applu. Samozřejmě – Apple si to nechá zaplatit, pořádně zaplatit – a dále je tu otázka workflow, tedy toho, zda je možné stroje z jejich ekosystému integrovat do společnosti, ve které pracujete (anebo kterou třeba budujete). To už je věc, kterou si musíte rozhodnout sami.

Co se nám líbí a nelíbí?

Brutální výkon kombinovaný s dlouhou výdrží na baterii
Velmi efektivní a úsporný procesor
Excelentní reprosystém
Výborný displej
Odolná kovová konstrukce a rozumná hmotnost
Všechny podstatné porty v těle – sbohem, dongly!
Integrace v ekosystému od Apple
Cena, cena, cena!
Nemožnost upgradovat hardware
Musí vám vyhovovat ekosystém od Apple
Osobně mě nenadchla klávesnice
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama