logitech-dinovo-mini-luxusni-gaucovy-ovladac
Hardware Článek Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

11. 7. 2008 01:00 17

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Design, první dojem a close-look 3. Klávesy, praktičnost a dosah 4. Software 5. V praxi a závěr

Pokud zrovna sháníte nějaký ten vhodný ovladač k obsluze vašeho HTPC, pak je následující recenze určena právě vám. Logitech diNovo Mini je dokonalou kombinací praktičnosti a malých rozměrů. Svými přednostmi v mnohém nahradí běžnou klávesnici i myš, a to na vzdálenost několika metrů. Má však i své stinné stránky, o nichž dnes pohovoříme také.

Reklama

V této kapitolce si blíže popíšeme faktické funkce nového diNova, jeho dosah a použití po stránce praktické. Jelikož se jedná o zařízení, jež má plně nahradit klávesnici s myší (k ovládání HTPC) a přitom být mobilní, skladné a elegantní, nelze ho posuzovat stejným metrem jako každou jinou běžnou klávesnici. Musíme se tedy zaměřit na ty aspekty, které jsou pro ovládání domácího kina zásadní.

Klávesy a multimédia

Rozložení klávesnice je založeno na standardním US QWERTY. Celkem se tu nachází, včetně multimediálních tlačítek, 63 funkčních kláves. Z toho je pak deset multimediálních (audio, video, Media Center). V celkovém počtu nejsou započítány sekundární FN klávesy, jež jsou nad tlačítky zobrazeny modrou barvou. Princip je podobný, jako tomu je u notebooku - stiskem klávesy FN se všechna modře nadepsaná tlačítka přepnou do sekundárního režimu (tímhle způsobem jsou řešeny například některá diakritická znaménka nebo bonusové funkce, jako například zoom, rychlé spuštění multimediálního přehrávače nebo internetového prohlížeče - pomocí diNova lze třeba i vypnout celý počítač).

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Velmi specifickou vychytávkou, zejména pro uživatele Windows, je tlačítko Enter, které mimo své vlastní funkce nabízí také sekundární mód - CTRL+ALT+DEL. Že by nám snad tato "úniková" a veskrze velice užitečná kombinace kláves k ničemu nebyla, mi vyvrátit nemůžete.

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Tak tuto kombinaci zná snad každý uživatel Windows...

Co se týká kláves z konstrukčního hlediska, při stisknutí je na ně třeba vyvinout větší tlak. Musíme přitom brát v úvahu, že se nejedná o klasické plastové obdélníčky, ale ploché pogumované placičky, které nás na každé jejich stisknutí upozorní cvakavým zvukem.

Multifunkční touchpad

Ano, i touchpad patří mezi důležité součásti nového diNova. Právě on by měl totiž převzít funkci plnohodnotné myšky a směrových šipek. Ano, přesně tak, jedná se i o směrové šipky. Ty se totiž na mini klávesnici již nevešly a jejich umístění pomocí sekundárního FN by bylo jistě nadmíru nepraktické. Proto se výrobce uchýlil k mnohem praktičtějšímu řešení. Namísto monofunkčního poslání zabudovaného touchpadu opatřil klávesnici dalším tlačítkem, které je schopné přeměnit plochu touchpadu na čtyři směrové šipečky a potvrzovací tlačítko; a to všechno ještě s efektní změnou barvy z tovární oranžové na zelené podsvětlení. Geniální, že?

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasický touchpad mód

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Režim směrových šipek

Mobilita a praktičnost

A jak je na tom nový diNovo po stránce mobility? Upřímně řečeno, není na tom vůbec zle. Od bluetooth přijímače se od něj můžeme vzdálit až na 15 metrů, což jsme také v redakci patřičně ověřili. Projde dokonce i dveřmi nebo zdí, takže si raději dávejte pozor, kdo se ovladače zmocní - bude-li to vaše šibalská ratolest - raději než hledat duchy bude lepší přesvědčit se o jejích aktivitách ve vedlejším pokojíčku.

Velmi mě potěšilo také poměrně kvalitní podsvětlení. Klávesy jsou perfektně čitelné i v té největší tmě a oslňovat vás nebudou ani když se na konci filmu probudíte, zjistíte, že jste o polovinu přišli a budete šmátrat po ovladači. Na diNovu se mimo jiné také nachází speciální fotosenzor, který reaguje na množství světla; podle toho se následně rozhodne, zda je potřeba klávesy podsvětlit nebo je ponechat okolnímu světlu.

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Podsvětlení v režimu "touchpad"

Logitech diNovo Mini - luxusní "gaučový" ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz


Podsvětlení v režimu "směrových šipek"

V minulé kapitolce jsem se zmínil o špatném prvním dojmu, který na mě udělala právě křehkost celého ovladače. Upřímně řečeno, od mini ovladače v hodnotě téměř tří tisíc Kč bych opravdu čekal nějakou kvalitnější pevnější konstrukci. Při jeho používání mám občas pocit, abych ho nerozmačkal. Nejhůře je na tom asi poloprůhledné plastové víko, kterému moc vysokou životnost ani raději netipuji.

Výdrž

Se všemi těmi světýlky a efekty nečekejte úplné zázraky, ale na druhou stranu to vůbec není špatné. Vestavěný akumulátor Li-Ion s kapacitou 930mAh vystačí na měsíc běžného provozu. Pokud se úplně vybije, trvá asi čtyři a kousek hodiny, než ho dodávaný adaptér došťaví. Ovšem pokud ho budete potřebovat nutně pracovat, stačí  mu pár minut na denní provoz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama