linksys-wma-11b-aneb-jak-na-multimedia-po-celem-byte-bez-dratu
Sítě a Internet Článek Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů | Kapitola 2

Kuchař Martin

Kuchař Martin

25. 5. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Instalace a obsluha 4. Testy a závěr

Společnost Linksys jistě není třeba představovat. Jejich síťové prvky jsou zárukou kvality a spolehlivosti. Nyní si ukážeme jejich zařízení umožňující bezdrátově přenášet hudbu a obrázky z vašeho PC přímo do televize či Hi-Fi systému. Už nebudete muset tahat zbytečné spousty kabelů pro propojení PC s audio - video technikou. Veškeré funkce navíc jdou ovládat pomocí přiloženého dálkového ovladače.

Reklama
ČipsetBroadcom
LAN port1x RJ45 10/100 BaseT
StandardyIEEE 802.3 , IEEE 802.3u a IEEE 802.11b
Ostatní porty3x CINCH out, 1X S-Video Out, 1x R-SMA
LEDReady, Wireless, Ethernet
Vysílací výkon16dBm
Citlivost-82dBm / -91dBm pro 11Mbps / 1Mbps
BezpečnostWEP 64 a 128bit
Zisk antény1,5 dBi
Velikost (H x V x Š)160 x 190 x 50 mm
Hmotnost0,37 kg
WMA-11b podporuje základní multimediální formáty. Z oblasti zvuku jsou to MP3 a WMA a obrázky pak JPG, TIF, GIF a BMP. Bohužel nepodporuje žádné formáty z oblasti videa.

Při pohledu z přední strany nenalezneme nic převratného. Pouze tlačítko on/off a tři indikační LED pro funkce Wireless, Ethernet a Ready. Celkově je šedo - černé provedení vydařené a estetické.

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední strana WMA-11b. (Pro zvětšení klikněte)

Pro nás je však poměrně zajímavější zadní strana adaptéru. Jeden RJ45 konektor pro spojení s metalickou částí sítě, zdířka pro napájení a R-SMA konektor. Pro propojení s TV a audiem pak máme několik výstupních konektorů. Dva CINCHe pro levý a pravý audio kanál a žlutý CINCH pro kompozitní video výstup. Pokud však máme na televizi i S-Video vstup, pak můžeme použít pro spojení i ten. Dále se na zadní straně nachází ještě tlačítko reset.

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled na zadní stranu ASUS WL530G. (Pro zvětšení klikněte)

WMA-11b je možné propojit s vašim PC několika základními způsoby. Především je to již zmíněné WiFi a to buď přímo v režimu Ad-Hoc (PC -> Linksys) a nebo Infrastructure, kdy se z PC propojujete na Linksys skrze nějaké další AP. Pokud však máte možnost, pak můžete PC s WMA-11b spojit také klasickým UTP kabelem. Druhé možnosti musíte využít minimálně při nastavování a konfiguraci.

Linksys WMA-11B aneb jak na multimédia po celém bytě bez drátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Názorné schéma jak je možno spojit tento adaptér s TV a domácím kinem či Hi-Fi.

Jelikož při bezdrátovém spojení jsou data snadno zachytitelná, obsahuje Linksys také ochranu v podobě WEP 64 a 128 bit a typ autentifikace buď Open-System nebo Shared-Key. Je vidět, že adaptér je již poněkud starší neboť dnes by byl zcela určitě vybaven minimálně WPA. Z dalších technických parametrů je potřeba také zmínit, že tento multimediální adaptér se dokáže chovat jako DHCP klient a tím si získávat parametry jako IP adresu, výchozí bránu a masku podsítě ze serveru.

Jediná podstatná nevýhoda je, že pracuje pouze v 802.11b a ne v 802.11g. V širším přenosovém pásmu by bylo možné přenášet větší množství dat a tím pádem by nemuselo zůstat jen u obrázků a audia, ale mohlo by se zobrazovat i video. V dnešní době už však v nabídce produktů společnosti Linksys takovéto zařízení jsou - na to se však podíváme až někdy příště.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama