Lenovo LOQ 15 (2024): Intel CPU a Arc 530M GPU za super cenu
i Zdroj: Lenovo
Mobilní zařízení Recenze Lenovo LOQ 15 (2024): Intel CPU a Arc 530M GPU za super cenu

Lenovo LOQ 15 (2024): Intel CPU a Arc 530M GPU za super cenu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 1. 2024 09:00 23

Seznam kapitol

1. Lenovo LOQ (model 2024) 2. Představení, balení a specifikace 3. Lenovo LOQ 15 - hardware I. (CPU, GPU) 4. Lenovo LOQ 15 - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 7. Chlazení, teploty, baterie a spotřeba 8. Procesorový výkon 9. Herní výkon Intel Arc A530M 10. Závěr

Loňská řada notebooků LOQ 15 a 16 sklidila v testech mnoho ocenění za nejlepší poměr ceny k hernímu výkonu. Lenovo letos uvádí ještě levnější novinku, u níž grafiku RTX 4050 nahradil Intel Arc 530M. Spolu s úspornějším procesorem se může ucházet o titul nejlevnějšího notebooku s herní grafikou na trhu.

Reklama

Testovaný počítač klade největší důraz, na co nejnižší cenu. S cenou začínající na 19 tisících je o sedm tisíc levnější, než stál loňský, nejlevnější model s GeForce RTX 4050. Rozdílu ceny ale odpovídá i rozdíl výkonu. Ten procesorový není nijak zásadně nižší, a stále plně vyhovující. Herní výkon ale nižší cenu reflektuje adekvátně, je také nižší. Stále můžeme hovořit o herním notebooku.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava porty je plně dostatečná, možná bych ještě doplnil čtečku karet. Je zde solidní konektivita WiFi 6 i kabelem, zpracování počítače je solidní. Spotřeba je skvělá, maximum kolem 130 W během hraní hodnota, která potěší. I když je zde pouze 60 Wh akumulátor, výdrž při sledování filmů nebo při brouzdání webem je dobrá, kolem pěti nebo šesti hodin. Pokud vypnete dedikovanou grafiku, dostanete ještě hodinu navíc.

Lenovo LOQ 15 (2024): Intel CPU a Arc 530M GPU za super cenu
i Zdroj: Lenovo

Komponenty

Osazený procesor je plně dostatečný pro herní notebook této třídy. I jeho spotřeba je rozumnější než u novějších čipů s více E-Cores. Použití grafiky Intel Arc má svá specifika. Herní výkon je na úrovni GeForce RTX 3050. Dobrá je ale spotřeba a spousta vychytávek, které využijete. Také ovladače od Intelu jsou dnes plně použitelné, všechny hry fungovaly příkladně.

Osobní názor

Pokud se podíváme na současný trh s herními notebooky, za cenu kolem devatenáct tisíc moc na výběr není. Buď dostanete počítač s pět let starou dedikovanou grafikou nebo interním GPU v procesoru. První modely s alespoň GeForce RTX 3050 začínají na cca 18 000 Kč. Zde si paradoxně konkuruje Lenovo samo sobě, jelikož tam jsou i jeho (doprodávané) stroje právě s GeForce RTX 3050. Pokud bych ale měl volit mezi RTX 3050 a Arc A530M, beru Intel. Zde jsou důvody proč:

Výkon je v průměru stejný, někde mírně vyšší a někde nižší. Intel nabízí plnou akceleraci AV1 v obou směrech, tedy v dekódování i převodu videa. To samé platí pro VP9. Intel navíc díky Media Encoderu dokáže značně zrychlit práci s videem obecně. Intel spojení výkonu CPU a GPU říká Deep Link. Také ovladače Intelu jsou neustále vylepšovány a rozrůstá se i podpora XeSS ve hrách.

Celkově je výkon notebooku obstojný, pro základní hraní plně dostačuje. Velmi rozumná je i spotřeba, jenom hlučnost by mohla být nižší. Prostor v teplotách tu je, zde si musí majitel pohrát s nastavením, dosáhnout tiššího počítače lze nastavením otáček ventilátorů plně manuálně. Za svou cenu, jde o zajímavý herní počítač. Nutno ale přiznat, že Lenovo nabízí první model Legion s RTX 4050 jen o tři tisíce dráž. Volba je na vás, v případě hodně napjatého rozpočtu, ale není LOQ 15 s Arc A530M vůbec špatnou volbou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Za svou cenu, nejlevnější herní notebook
Nízká spotřeba a teploty
Intel XeSS, Deep Link, akcelerace AV1
Lenovo Ai AL čip, který může zvyšovat herní výkon
Menší disk
Intel grafika nemusí být ve všech hrách bezproblémová
Ai čip od Lenovo neměl na herní výkon žádný vliv, možná je to ale tím, že se musí nějaký čas "učit". Během dvou dnů testování byl ale výkon s ním i bez něj stejný.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama