leadtek-x-eye-50-obrazovka-v-kompaktnich-brylich
Monitory Článek Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích

Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích | Kapitola 3

Štefek Petr

Štefek Petr

23. 5. 2005 00:00 25

Seznam kapitol

1. Leadtek X-eye - základní myšlenka 3D brýlí 2. Leadtek X-eye - bližší pohled 3. Leadtek X-eye - praktické poznatky a závěr

Společnost Leadtek nedávno představila novinku v podobě brýlí X-eye, které při sledování filmů navozují pocit filmového plátna v kině a dají se rovněž použít pro hraní her na PC nebo oblíbených herních konzolách Playstation 2 či Xbox. Celý zázrak tkví v použití dvou zobrazovacích panelů o velmi malé úhlopříčce, které reprodukují stejný obraz a lidské oči tak nabudou pocitu jedné velké obrazovky. Ceny těchto produktů se obvykle pohybují hodně vysoko, ale Leadtek nasadil pro X-eye opravdu velmi rozumnou cenu.

Reklama

Filmy

Pro tento test jsem vybral filmy StarWars Epizoda II, Hitch (trailer) a Terminal. Star Wars byly obrazově docela přijatelné, ale občas samozřejmě detaily malých lodí v nepřehledných bitvách unikaly, ale obecně bylo vše ohledně obrazu bez výhrad. Jediný nedostatek u tohoto filmu bych spatřoval ve zvuku, který byl takový nemastný neslaný posazený do středů, což je vzhledem k použitému reprodukčnímu řetězci jedině logické a nikdo zřejmě nebude očekávat od těchto brýlí i nekompromisní podání zvuku.

Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

Filmy Terminal a Hitch (trailer) byly naprosto bez problémů, protože se jedná o filmy založené především na dialozích a jsou efektově nenáročné. Sledování bylo velmi příjemné a není zde sebemenších výhrad. Díky LCOS matrici panelů není patrná pixelizace, což je pro tyto brýle jedině velké plus.

Bohužel se teď musím zmínit o jednom vážném nedostatku, kterým je nedostatečné stínění proti okolnímu světlu, které má tendenci rušit zvláště ve dne. V noci je samozřejmě vše v nejlepším pořádku.

Hry

Pro testy jsem zvolil klasickou baterii her, která zahrnovala Doom 3, Half-Life 2, FarCry, Unreal Tournament 2004, Colin McRae Rally 04 a NFS 2 Underground. Doom 3 byl hratelný jen stěží, což bylo zřejmě způsobeno malým rozlišením panelů oproti LCD či CRT. Hry Half-Life 2 a FaCry byla opět stejná písnička jako předešlý případ. Unreal Tournament 2004  mě při krutém DM přesvědčil o tom, že spíše přijdu o oči než vyhraji zápas, takže jsem FPS hry jednoznačně zavrhl a poohlédl se po závodních simulátorech.

Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

Colin McRae Rally mě rovněž nepřesvědčilo o výhodách brýlí oproti klasické obrazovce, a tak jsem přešel k poslednímu testu. NFS 2 Undreground bylo velmi milým překvapením a hrálo se velmi příjemně, jen bych si k plné spokojenosti přál ještě volant a pedály. Tedy v případě potřeby nejsou pro tyto brýle závodní arkádové hry žádným problémem. Je pravděpodobné, že na tyto brýle si budete muset nějakou dobu zvykat, takže výsledné zkušenosti mohou být lepší než u tohoto krátkého testu.

Závěr

Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

Tyto brýle najdou uplatnění hlavně při reprodukci filmů jako náhrada za klasickou obrazovku například na cestách mimo domov. Sledování filmů ve vlaku či autobuse nemusí být špatným zážitkem, kterým si navíc dobře ukrátíte cestu. Výhoda celého zařízení spočívá v jeho mobilnosti a hlavně velmi dobré obrazové kvalitě, která je sice omezena rozlišením panelů, ale díky LCOS technologii zde prakticky neexistuje odezva, pixelizace a podání barev je rovněž vynikající.

Cena tohoto produktu je stanovena velmi nízko vzhledem ke konkurenci, což může přispět k většímu rozšíření těchto brýlí i v našich zeměpisných šířkách, kde se nové technologie prosazují opravdu velmi pomalu, což je dáno hlavně omezenou kupní silou. Když srovnám cenu a výsledný výrobek společnosti Leadtek, tak musím konstatovat, že se jedná o  povedený produkt, který má pár menších nedostatků, mezi které patří nedostatečné stínění vůči okolnímu prostředí.

Leadtek X-eye

Klady

Zápory

+ cena - stínění vůči okolí
+ LCOS panely - plast působí levně
+ barvy a odezva - ergonomie
+ napájení na akumulátor i ze sítě  
Orientační cena:

8500 ,- bez DPH


 Leadtek X-eye zapůjčila firma LEVI International, které tímto děkujeme

Leadtek X-eye - 50" obrazovka v kompaktních brýlích
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama