leadtek-winfast-tv-usb-ii-deluxe
Hardware Článek Leadtek WinFast TV USB II Deluxe

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe | Kapitola 4

Mike

Mike

19. 4. 2005 00:00 14

Seznam kapitol

1. Vzhled a konektory 2. Hardware 3. Vlastní software: Winfast PVR, Winfast FM 4. Alternativní software 5. Závěr

Firma Leadtek se na oblast domácí zábavy vrhla s velkým nadšením. Výborně si vede při výrobě grafických karet a stejně úspěšná je i s TV kartami. V současné době pokrývají její TV karty široké spektrum trhu, od levných karet až po karty s hardwarovým enkodérem. Nezapomíná ani na externí karty a speciálně ani na externí karty pro majitele notebooků. Právě těm je určen WinFast TV USB II Deluxe, který není jen obyčejný TV tuner, ale i tříportový USB 2.0 Hub.

Reklama

Už je mým zvykem, nespokojit se pouze s dodávaným software, ale vyzkoušet možnosti a vlastnosti ovladačů ve spojení s alternativním software. Tradičně zkouším především ATV2000, jehož výhodou je stoprocentní kontrola nad tvorbou DirectShow grafu.

Aby vše fungovalo, je nutné správně nastavit parametry - pin ovladačů, velikost videa a enkódování. Na druhé záložce je nutné přidat filtr Leadtek Deinterlace, který provádí jednak odstranění prokládání, pak také odstraní z video streamu časovou informaci. Pokud se to neudělá, video renderer si se zobrazováním ve správný čas neporadí a obraz je trhaný, pokud informaci o času nemá, zobrazuje snímky okamžitě a nevynechává je. Při zachytávání tuto operaci dělá Smart tee filtr, takže tam je to bez problémů.

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Zobrazíme si dialogové okno parametrů ovladače, které má tři záložky. První je tradiční pro nastavení video standardu.

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá je rovněž tradičně pro parametry obrazu, lze měnit i ostrost, s kterou je vhodné si pohrát - najít kompromis mezi ostrostí a mírou šumu.

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí záložka u jiných karet není obvyklá, ale je hodně praktické. Lze zde totiž nastavit začernění určitého počtu prvních a posledních řádek videa, kam často lezou informace z VBI (u TV vysílání) nebo jsou plné ruchů (u VHS). Můžete si pohrát i s převrácením obrazu a se zapnutím/vypnutím zvuku, který jde přes zvukovou kartu (external audio) nebo přes USB (USB Audio).

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi přednosti patří, že lze použít zvukové zařízení USB EMP Audio Device a rovnou v reálném čase ho pustit do zvukové karty, což jsem očekával od originální aplikace, ale nedočkal se. Stále ale trvá jedna nepříjemnost, stejně jako u všech jiných karet od Leadteku. Ten totiž používá svoje vlastní přepínání zvukových norem (klávesou A ve WinFast PVR), obchází jakékoliv (softwarové - tedy Microsoftu) standardy a nepomáhá ani změna nastavení země. Výsledek je ten, že funguje jen posledně nastavená zvuková norma z WinFast PVR. Řešení tohoto problému neznám. Jinak vše ostatní funguje bez problémů, lze zachytávat do AVI s jakoukoliv kompresí. Vyzkoušel jsem i zachytávání do MPEG s kodekem od Leadteku (čti CyberLinku), ale protože tento DirectShow filtr nemá svoje vlastní okno pro nastavování parametrů (jako bitrate apod.), tak je v podstatě nepoužitelný v jiné aplikaci, pokud tato nemá nativní podporu pro rozhraní kodeku. Podívejme se, jak ATV2000 vytvoří graf pro zachytávání:

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Dalším zkoušeným programem byl iuVCR 4.7.1.283. Ten ale nedokáže zobrazit náhled větší než 480x576 bodů, to samé platí pro zachytávání. Použít zvuk z USB EMP Audio Device také neumí. Jinak vše funguje bez problémů.

Fly2000 TV 2.38 RC2 umí to samé co ATV2000, funguje bez problémů, respektive s jedním problémem, stejným jako v ATV2000 - norma zvuku je vždy jen ta poslední nastavená ve WinFast PVR.

Referenčním programem je samozřejmě AMCap, který je přiložen v DirectX SDK. Pokud zkusíte verzi z DirectX SDK 9, tak dokáže i pustit zvuk přes zvukovou kartu z USB EMP Audio Device.


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama