kral-pretaktovani-athlonu-abit-nf7-s
Hardware Článek Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S

Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S | Kapitola 3

Eagle

Eagle

17. 2. 2003 00:00 76

Seznam kapitol

1. Abit NF7-S 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, stabilita, přetaktování 4. Testy 5. ... a závěr

Abit vzbudil s deskou NF7 a její dražší kolegyní NF7-S v redakci doslova rozruch. Jako jedni z prvních si v Abitu uvědomili, že nejen dobrý čipset nForce2 prodává. Přidali trochu pověstného ladičského ducha v kombinaci se zatím unikátními možnostmi přetaktování, vše obalili stabilitou a odladěným BIOSem. Tak vznikla deska NF7...

Reklama

BIOS

Nebudu vás dlouho napínat a rovnou řeknu, že BIOS je jedním slovem super! Abiťácká klasika.

násobič

5x až 22x, mění obě sady
frekvence FSB 100 až 200 MHz po 1 MHz, maximum 237 MHz
frekvence pamětí poměry FSB/MEM: 3/3, 3/4, 3/5, 3/6, 4/3... až 6/6 (vyjma 6/5)
Vcore 1,1V až 1,85V po 0,025V
napětí AGP 1,5 až 1,8V po 0,1V
napětí pamětí 2,4 až 2,7V po 0,1V
napětí čipsetu 1,4 až 1,7V (po 0,1V)
frekvence AGP 66 MHz až 99 MHz po 1 MHz
časování FSB optimální, přetaktované
APIC zapnuto / vypnuto

Přetaktovávací sen! Násobič je možné měnit zcela libovolně, i mezi standardní a přemapovanou sadou násobičů. Nastavíte a jedete. BIOS postrádá problémové nastavení 83% frekvence pamětí vůči FSB - také znamení, že se tím někdo zabýval, ne jako v případě Asusu. Napětí je možné měnit u všeho, co potřebujete - procesor (přesně dle specifikace socketu A - 1,1V až k 1,85V), paměti, AGP a hlavně čipset! Změna napětí čipsetu je nezbytná kvůli frekvenci FSB 200 MHz a vyšší. Vše ostatní je samozřejmě standardně nForsácké - frekvence AGP libovolně, PCI zamknuté na 33 MHz.

Další specialitou Abitu je, co vše dokáže měřit. Takže... tři větráky, teplotu procesoru (tu bohužel čidlem v socketu, nikoliv v procesoru - pozn.: ukazuje nesmysly), teplotu okolí socketu, větve napětí +2.5V, +3.3V, +5V, +12V, -12V, -5V, napětí baterie a napětí 5Vsb. Vše je samozřejmě doplněno ochranou proti přehřátí s definovatelným thermal throttling (12,5% až 87,5% po 12,5% krocích). Deska správně dodává zvolená napětí, nemá přepětí.

CAS Latency

2T 2,5T 3T
RAS to CAS Delay 1T až 7T
RAS Precharge 1T až 7T
RAS Active to Precharge 1T až 15T
AGP Data Transfer Rate 2x 4x 8x
Delay IDE initial 1 až 15 sekund
MPS version Control 1.1 a 1.4
Enhance PCI Performance zapnuto / vypnuto
PCI Latency Timer 0 až 255 CLK

Možnosti nastavení pamětí přesně odpovídají tomu, co jsme viděli u Asusu. I zde ovšem nastává problém s kompatibilitou s některými paměťmi - každý typ paměti snese jenom něco a některá nastavení tak nefungují. Výjimečné jsou ale ostatní nastavení - kromě samozřejmosti jako vypnutí a zapnutí Fast Writes je možné i přímo určovat režim AGP, nastavit PCI Latency timer, vnutit alokaci IRQ pro USB a grafickou kartu. Možné je i nastavit režim EPP paralelního portu - verze 1.7 a 1.9. Specialitou je položka Enhance PCI performance, což by mělo nějak zlepšit výkon PCI. V praxi se to ale na propustnosti neprojevilo.

Na závěr se zmíním o schopnostech zapínat počítač. I to je u Abitu perfektní, lepší než u Asusu. Kromě standardních Wake-up on lan (WOL) a Wake-up on Ring (WOR) se deska umí probouzet podle času, nechybí nastavení AC Power Loss (co dělat v případě výpadku napájení) a zapínání z klávesnice je fantazie - možnosti jsou Hot Key (klávesy CTRL-F1 až CTRL-F12), myš levé a pravé tlačítko, jakákoliv klávesa, pouze vypínač, Keyboard 98 (tlačítkem Power na klávesnici) a konečně zadáním hesla na klávesnici! V takovém případě lze počítač zapnout pouze tímto heslem, jinak to nelze.

Zajímavou vlastností BIOSu je, že čím více toho měníte, tím déle trvá položka Save & Exit. Deska přitom netrpí náhlými a bezdůvodnými absencemi schopnosti spustit POST (právě toto činilo Asusu velké problémy, přičemž deska ukládala nastavení až podezřele rychle).

Stabilita a přetaktování

Musím potvrdit, že deska je stabilní, alespoň na standardních frekvencích. V průběhu testování jsem se nesetkal s neschopností desky fungovat, vše šlo bez problémů. Nastavení v BIOSu fungují až na již zmíněnou neschopnost práce při některých nastaveních pamětí (což ale může být způsobeno samotnými paměťmi).

Co se týče přetaktování, je možné dosáhnout stabilně 200 MHz FSB s napětím čipsetu 1,6V. Bohužel ale ne v režimu DualDDR. Takové jsou aspoň moje zkušenosti. Při využití jen jednoho modulu Corsair XMS3200 (při 200 MHz používám standardně časování 5-2-2-2) systém pracoval v pořádku. Stačilo ale přidat druhý modul do třetího slotu (tím se aktivuje DualDDR) a již docházelo k zásekům, především ve hře Return to Castle Wolfenstein. Výkon byl v případě jednoho kanálu DDR 400 a FSB 400 o něco vyšší než při DualDDR 333 a FSB 333, nicméně to nebylo nijak razantní zlepšení, v RtCW ze 169 fps na zhruba 176 fps. Je tedy otázkou, zda potencionálně rizikové přetaktování stojí v tomto případě za to. No na druhou stranu s možnostmi měnit násobiče a výkonem čipsetu nForce 2 ani tato frekvence není absolutní nutností.

Dosáhnout stabilně 200 MHz FSB s DualDDR se mi nepodařilo ani s NF7-S v1.1, ani s NF7 v1.0. Čipset na tyto frekvence evidentně není uzpůsoben a také asi hodně záleží na štěstí, jak moc povedený kousek dostanete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama