kral-pretaktovani-athlonu-abit-nf7-s
Hardware Článek Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S

Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S | Kapitola 2

Eagle

Eagle

17. 2. 2003 00:00 76

Seznam kapitol

1. Abit NF7-S 2. Rozvržení a konektory 3. BIOS, stabilita, přetaktování 4. Testy 5. ... a závěr

Abit vzbudil s deskou NF7 a její dražší kolegyní NF7-S v redakci doslova rozruch. Jako jedni z prvních si v Abitu uvědomili, že nejen dobrý čipset nForce2 prodává. Přidali trochu pověstného ladičského ducha v kombinaci se zatím unikátními možnostmi přetaktování, vše obalili stabilitou a odladěným BIOSem. Tak vznikla deska NF7...

Reklama

Rozvržení

Abit NF7 / NF7-S patří mezi ty desky, kde se čipy doslova tísní. Foto:

Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím se obrázek zvětší

Jakýsi optickým středem pozornosti je na desce chladič čipové sady. Ten je aktivní (pasiv s větráčkem). Rozhodnutí Abitu jednoznačně chválím, nForce 2 je čipset, který si aktivní chlazení rozhodně zaslouží. Trošku mě ale mrzí, že toto aktivní chlazení je tak trochu i naoko, protože vrtulka je nad vodorovnou plochou, která rozvádí energii do postranního kruhu. Takové chlazení není, obávám se, příliš účinné. Masivnější základna s několika žebry a až nad ní větrák, to by bylo mnohem lepší řešení. Ostatně například Abitova deska s čipsetem VIA KT133 takové chlazení měla.

No ale dál. Obvykle se věnuji umístění ATX konektoru. Ten je tentokrát vlevo dole od socketu a není na výšku, jak bývá zvykem. V zásadě se nedá říct, že by tam činil nějaké problémy, pouze pokud máte zdroj s krátkým kabelem, může se stát, že ten půjde nad chladičem procesoru (a to samozřejmě není dobře). Velice chválím přítomnost konektoru ATX12V. Konečně někoho napadlo na desce pro Athlon dodávat energii i z 12V větve. Konektor ATX12V má jen výhody - zlepšuje stabilitu, méně zatěžuje zdroj, umožňuje dodávat více energie.

Můžete namítat, že někdo nemá zdroj s příslušným konektorem, ale... specifikace ATX 2.03 je zde již přes dva roky, spotřeba počítačů rostla a kdo si nepořídil nový zdroj, ten tak stejně bude muset v brzké době udělat. Navíc Abit u NF7 nepožaduje žádné specialitky a la šestipinový AUX konektor, i když i ten je součástí ATX 2.03 specifikace (všimněte si, že většina prodávaných zdrojů tak nevyhovuje této specifikaci na 100%).

Podíváme-li se na socket, co uvidíme? Ano, správně, teplotní čidlo! Abit je bohužel jeden z těch výrobců, kteří se rozhodli měřit teplotu procesoru postaru. Nemůžu chválit, není to moc dobré řešení (i když na druhou stranu ani měření interním čidlem procesoru není nic extra přesného). Chladič... maximálně 80x70mm, víc ani ťuk. Na té delší straně navíc narazíte na kondenzátory, které tak maximálně brání v proudění vzduchu.

Mezi mé další výhrady k rozvržení patří umístění konektorů na větráky. Jeden je hned vedle socketu (dobré umístění), další dva natěsnány kolem ATX konektoru (špatné umístění - jsou těžko dostupné). Stejně tak jeden ze dvou FireWire konektorů na desce je na ne právě dvakrát vhodném místě - je natěsnán hned u grafické karty. Konektory IDE to samé - snad nejhorší možné umístění - hned u grafické karty, opticky mezi AGP a prvním PCI (v praxi tak budete kabely obmotávat kolem grafické karty).

Zbytek je již relativně v pořádku. FDD je vpravo nahoře a dva Serial-ATA dole vedle baterky. Někomu by možná mohlo vadit, že paměti nelze vyndat bez vyndání grafické karty, no ale to snad neděláte tak často.

Celkově ale musím říct, že mě rozvržení poměrně zklamalo. Sice se nepovedlo u většiny desek, ale Abitu se nepovedlo hodně.

Konektory

A nyní ke konektorům. K dispozici je AGP slot specifikace 3.0 a pět PCI. Nejsou zde žádné paskvilní sloty AMR, ACR nebo jak se to vlastně jmenuje (ehm, nemám je rád, jistě chápete proč).

Král přetaktování Athlonů - Abit NF7-S
i Zdroj: PCTuning.cz

K dispozici jsou následující konektory:

  • PS2 klávesnice a myš
  • 2x USB + další čtyři přes konektory do záslepky (dva v balní)
  • 2x COM port
  • 1x LPT port s podporou s EPP a ECP
  • síťová karta
  • 3x audio výstup + vstupy pro mikrofón a line-in

Verze NF7-S nabízí další dva FireWire konektory přes záslepku a dva Serial-ATA (čip Silicon Image SIL3112A). Tato verze bohužel nenabízí druhou síťovku od 3com, která je již integrovaná v čipu MCP-T.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama