korejci-vylepsili-ohebne-li-ion-baterie
Novinka Korejci vylepšili ohebné Li-Ion baterie

Korejci vylepšili ohebné Li-Ion baterie

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

17. 1. 2013 06:00 3

Dosáhli tak díky novému typu elektrolyty a využití plastových článků. Díky tomuto mohou být kompletně ohebné mobily skutečností.

Reklama

Součástí všech přenosných zařízení, jsou baterie. Ty jsou také největším problémem, jelikož výkonné tablety i telefony často nevydrží více jak jeden den. Samsung představil na veletrhu CES ohebné displeje, ale stejně jsou části mobilu, které prostě ohebné být nemůžou. Vědci z Koreje ale vylepšili nabíjecí Li-Ion baterie, které lze ohýbat do různých tvarů.

Korejci vylepšili ohebné Li-Ion baterie
i Zdroj: PCTuning.cz

Na projektu pracovalo 9 univerzit v čele s profesorem Lee Sang-Youngem z Ulsanského národního institutu vědy a technologií. Společně vyvinuli polymerový elektrolyt, který je použit v lithio-iontových bateriích. Současné Li-Ion baterie jsou tvořeny pevnými články, tudíž nejsou ohebné. Nová metoda je levnější a používá obyčejného plastového obalu, díky kterému mohou být články ohebné. Nový typ elektrolytu je navíc méně náchylný na exploze při poškození obalu. Jak je běžné, tak nevíme, kdy se takové baterie objeví v prvních prodejných zařízeních. Ale jsme opět o krok blíže k plně ohebnému elektrickému papíru a ne jen displejům připojeným k zařizení, které stejně ohnout nejde.

Zdroj: NextPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama