Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky

Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky

Michal Maňák

Michal Maňák

9. 12. 2022 12:00 17

Seznam kapitol

1. Balení, design 2. Layout 3. Klávesy 4. Spínače
5. Podsvícení 6. Software 7. Závěr

Doteď jsem si vystačil s klávesnicemi za pár stovek. Se svou grafomanií píšu relativně často, hraju taky, ale vždycky jsem měl pocit, že zrovna klávesnice je kus hardwaru, na kterém se dá ušetřit. Profíky od e-sportů jsem považoval za snoby, co se snaží z pár tlačítek dělat vědu a za mé těžce vydřené peníze získám tu populární logo, tu podsvícení, ale vždycky se bude jednat jen o pozlátko. Zpětně si musím drbat hlavu za svou přezíravost a naivitu. ASUS ROG Strix Scope RX mě vyvedl z omylu a jsem tuze rád, že díky němu už v komunitě nebudu vypadat jako barbar, který by si vystačil i s odpornou béžovou klávesnicí z 90. let.

Reklama

Krabice výhody spíš tají, než zviditelňuje

Inspekce klávesnice ASUS Strix Scope RX přitom začíná velmi nenápadně. Krabice od ní je vesměs standardní. Většinu čelní plochy zabírá obrázek samotné klávesnice, v rohu svítí logo ROG, v jeho pravém protějšku pak samotný název produktu.

Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky
i Zdroj: PCTuning.cz

Až detaily popsané nenápadně pod ním by mohly vzbudit větší pozornost. „Optická mechanická herní klávesnice? Co to je?“ Ani kočkopes, ani chyba v popisu. Strix Scope mixuje obě technologie.

Paradoxně na čelních místech uvádí podsvícení, český layout a ony opticko-mechanické spínače ROG RX Red. Až na posledním místě se krčí zmínka o standardu IP56, tedy omezené odolnosti vůči prachu a vodě.

Klávesnice ASUS ROG Strix Scope RX: Spojení optiky a mechaniky
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak je ale krabice s výjimkou pár prospektů a textilního přehozu prázdná. Až pokud byste ji otočili, narazili byste na podrobnější a podstatně zajímavější aspekty, které se v tomto kusu hardware schovávají. Ale o tom až za chvíli.

ASUS ROG Strix Scope RX je na gamingový hardware mile konzervativní

Právě ta zvýšená odolnost je první indicií, že se nad Strixem přemýšlelo. Určitě si to dokážete představit: hrajete, raidujete, během prostojů se zkoušíte nasvačit, drobečky prší na klávesnici, sem tam si ji i poprskáte… Nemusíte být ani vyložená čuňata, aby se klávesnice proměnila div ne v potravinovou sbírku. Scope RX tohle vydrží.

Pořád ale hrozí, že nějaký drobeček uvízne pod klávesami a nedokážete je zmáčknout, že? Omyl, mezi tlačítky a hliníkovou deskou je až nezvykle mnoho místa zcela prostého od nějakých prohlubní. Zkrátka stačí klávesnici otočit vzhůru nohama a nepořádek buď vypadne sám, nebo ho jednoduše vyfouknete ven. Už jen tahle schopnost je jako dar z nebes.

Mezi klávesami a povrchem klávesnice je překvapivě velký výškový rozdíl.
i Zdroj: PCTuning.cz
Mezi klávesami a povrchem klávesnice je překvapivě velký výškový rozdíl.

Při tomto otáčení zjistíte, že je klávesnice nezvykle těžká. Jistě, hliníková výztuha je znát, ale není jedinou příčinou. ASUS ROG Strix Scope RX působí vskutku masivně, až těžkopádně. Neohýbá se, nevydává žádné pazvuky, na stole se ani nehne a i výklopné packy na zadní straně potřebují dost síly ke změně polohy. Pokud se vám dosud stávalo, že při posunutí klávesnice najedete třeba na kabely a klávesnice od té doby bude pajdat, u Strixu to nehrozí, po nábytku se sune spíš jako radlice.

Dalším plusem konstrukce je kabeláž, respektive konektivita. Klávesnice není bezdrátová, vede z ní pěkně tlustý kabel, který se navíc rozdvojuje na dvě USB-A. S něčím takovým jsem se setkal poprvé a nechápu, jak jsem bez této vychytávky mohl existovat. Jeden kabel komunikuje s počítačem, druhý obsluhuje port USB integrovaný do klávesnice. Geniální, zvlášť pokud trpíte chronickým nedostatkem konektorů! Pravda, port navíc nezískáte, ale podstatně snížíte potřebu lovit kabely kdesi na zadní straně skříně.

Další plusové body si u mě Strix získal i rozložením kláves. Neoplývá miliardou multimediálních kláves, nemá amputovanou numerickou část jako varianta TKL, jednoduše nikdo nevymýšlel kolo od nuly. Asus vzal proporce i rozložení, které funguje desítky let, a nepouštěl se do experimentů na lidech, ani jejich končetinách.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama