Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!

Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 12. 2021 13:00 25

Seznam kapitol

1. Vysoký výkon v nenápadném balení 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy - body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Do testu nám dorazil nenápadný disk pouze v blistru. Také je výrazně levnější než mnohé 1 TB M.2 disky. Nakonec je všechny svým výkonem překonal. Nečekal bych to, ale tohle je SSD disk roku 2021.

Reklama
Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!
i Zdroj: PCTuning.cz

Před časem jsem testoval doslova brutální M.2 SSD disk Firecuda 530 od Seagate. Jde o to nejvýkonnější na současném trhu. Nedávno s ním přišel soupeřit disk MSI Spatium M480, který je postaven na stejné OEM platformě Phison. Je ale osazen staršími NAND čipy s 96 vrstvami. Nakonec kvůli tomu skončil o poznání níže pod diskem Seagate. A jelikož jde v této chvíli o nejvýkonnější OEM řešení na trhu, je jasné, že ho adoptují i další výrobci. Od poměrně tradičního výrobce Kingston je to tedy trochu překvapení.

Kingston byl vždy spíše experimentátor, používal exotické řadiče a do highendu se příliš nehrnul. Věděl, že vydělá víc na milionu prodaných SSD střední třídy než na highendu prodávaného v menších objemech. Také často používal své NAND čipy, kontroléry a své návrhy disků. Portfolio Kingston je ale tak široké, že bylo asi nutné sáhnout i po OEM řešeních. Zvolili totální highend s OEM řešením Phison E18.

Když disk dorazil na test, a já viděl obyčejný blistr jak na USB disk, mylně jsem očekával disk v budget třídě. Disk nemá chladič, ani nevypadá herně a nezáří barvami. To jsem se ale mýlil, když jsem ho začal testovat, hodnoty výsledků dávaly jasně najevo, že tohle je highend. Koukl jsem poté na cenu a vše bylo jasné, tohle je opravdu hodně zajímavá koupě.

Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk se prodává jen v jednoduchém balení

Jak už bylo řečeno, disk Kingston KC3000 je postaven na platformě Phison E18. Nese tedy nejvýkonnější PCIe 4.0 kontrolér Phison E18, využívá všech osm kanálů řadiče, je osazen 176 vrstvými NAND čipy Micron, má velkou DDR4 cache a nemá chladič. To bude jeho jasný hendikep, jelikož my už víme, že disky na bázi Phison E18 pekelně topí a přehřívají se. To ale uvidíme v příslušné kapitole. V tuto chvíli se ale podívejme na specifikace všech modelů v této řadě:

Kingston KC3000 1 TB - SSD překvapení roku!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte v tabulce, na trhu jsou čtyři velikosti KC3000. Od 512 GB až ke 4096 GB. To je asi poprvé, co na této platformě vidíme i 4 TB disk. Zdali bude opravdu i dostupný na trhu ukáže až čas. Zajímavé jsou hlavně ceny disků KC3000. Za 512 GB zaplatíte 3000 Kč a za 1 TB verzi dáte 4900 Kč. To jsou hodně konkurenceschopné ceny. Disky jsou v ČR běžně skladem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama