kdo-chce-zabit-blu-ray
Zábava Článek Kdo chce zabít Blu-ray?

Kdo chce zabít Blu-ray?

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 1. 2009 01:00 98

Seznam kapitol

1. Začátek konce 2. Další hřebíčky do rakve 3. A další. A další... 4. Jak zachránit modré placky?

V poslední době se nám vyrojila celá řada článků, vykreslující budoucnost Blu-ray technologie velmi pochmurně. Prý je "prakticky vyřízený", případně dokonce i PS3 je "téměř mrtvá". Nestavím se davu v tom, že bych se odvážil tvrdit, že je BD technologie živá a úspěšná. Tento dojem v žádném případě nemám. Hlavou mi však vrtá, co se to, proboha, děje...

Reklama

Vždyť zde máme náznaky, že by mohla být úspěšná. HD-DVD padlo a Blu-ray je nyní bez konkurence. Je vyřešen problém výroby zapisovatelných médií s kapacitou do 100 GB. Na trhu máme šestispeedové vypalovací mechaniky s cenou čtyři a půl litru s daní!


Vývoj situace kolem Blu-ray vypadá velice divně, přičemž ona divnost vyplouvá na povrch v okamžiku, kdy začnete studovat predikce prodejů. Podle nových predikcí Futuresource je sice nyní v Evropě méně než 800.000 Blu-ray přehrávačů (včetně PS3), ale v roce 2009 se čeká nárůst na 1.8 milionu a o rok později 7 milionů. Ale na začátku roku 2008, těsně před koncem HD-DVD se očekávalo, že v jen USA velmi rychle bude překročen počet 10 milionů Blu-ray přehrávačů a dokonce jsem narazil i na studii, která předpokládala, že se v roce 2008 prodá 19 milionů přehrávačů a dosáhne se penetrace téměř 30 milionů. V roce 2012 tatáž studie předpokládá celosvětově už 132 milionů BD přehrávačů s tím, že jen v Evropě se prodá v onom roce více než 26 milionů přehrávačů. Všechno je jenom otázkou tempa, s jakým se budou prodávat velké televize!


Kdo chce zabít Blu-ray?
i Zdroj: PCTuning.cz
Kdo chce zabít Blu-ray?
i Zdroj: PCTuning.cz
Kdo chce zabít Blu-ray?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavé je, že v čím větší historii pátráme, tím vypadá budoucnost Blu-ray růžověji. Jinými slovy: Všechny novější výzkumy stahují počty prodaných kusů stále směrem dolů. Na podzim se objevila čísla, která nadšení z očekávané prudké expanze Blu-ray ochladila: Například podle údajů Sony z října bylo v Austrálii 2.3 milionu HDTV televizí, ale prodalo se jenom 400.000 Blu-ray přehrávačů. Z tohoto čísla bylo 370.000 PS3, takže pouze 30.000 přehrávačů bylo zakoupeno čistě pro sledování filmů. Spojenectví PS3 s Blu-ray, byť pomohlo smést ze světa HD-DVD, nyní trochu klade na trh kouřovou clonu, protože je jenom velmi těžké říct, kolik lidí si koupilo v poslední době PS3 proto, aby hráli Little Big Planet a kolik proto, že to je dobrý Blu-ray přehrávač. V jiném australském průzkumu více než polovina respondentů, kteří věděli o existenci Blu-ray, řekla, že ho v následujícím roce nekoupí a čtvrtina ho nechtěla koupit ani napřesrok. Pokud se podíváme na poměr prodaných filmů, v USA nám vychází, že circa 5% je Blu-ray, zbytek DVD, v Austrálii, Británii a Francii je to méně než 2%. Výzkum z listopadu 2008 udává, že penetrace Blu-ray přehrávačů je v Jižní Koreji méně než jedno procento. A u nás? Údajně se prodají stovky kusů BD filmů měsíčně. Když to trochu přeženu, koupím sám víc levných DVD po trafikách..!


Přitom dnes už nemá Blu-ray konkurenci! HD-DVD bylo pohřbeno a zakopáno už skoro před rokem. Tak co je, k čertu, špatně?! Existuje několik hypotéz, vysvětlujících, co že se pokakalo. Probereme si je jednu po druhé a z toho se pokusíme sesumírovat jakýsi celkový nález.



Filmy, které vychází na Blu-ray, jsou nezajímavé.

Když se podíváte na nabídku Blu-ray filmů, je vidět, že kopíruje nabídku DVD. Můžete tak dát 200 - 400 za DVD a nebo 800 za Blu-ray verzi téhož filmu - a pokud si chvíli počkáte, může vás to DVD stát třeba taky jenom 49 korun.

Člověk by čekal, že se budou vydávat trháky, velkofilmy, ve kterých vynikne jemnější detail filmů - a místo toho vidíme "velekusy" jako je třeba Gympl, Gothika, Hitch, Hostel, Hostel 2, Jumper, Prom Night, Ultraviolet, XXX a další "pecky", které bych nechtěl zadarmo ani na DVD. Najdeme zde čestné výjimky, jako například "300" a nebo série potterovek, ale to není ani čtvrtina nabídky. Opravdu někdo čeká, že národy ztuhnou při představě, že si nyní můžou pořídit novou infrastrukturu proto, aby shlédly Hollow Mana v jemnějším rozlišení? Opravdu si distributoři myslí, že i u filmů, které se mi líbily a DÁVNO je mám na DVD, se vrhnu na nový formát, abych zaplatil DALŠÍCH 850 korun za něco, co už de facto dávno vlastním? Když si prohlížím Blu-ray nabídku Bontonlandu, vidím patetickou sbírku zastaralých a průměrných titulů, doslova průvod ubohosti v cenových relacích 650 - 850 Kč za kus. Při procházce mezi regály nevidím naprosto žádný důvod, proč bych si měl Blu-ray přehrávač vůbec kupovat. Museli by mi ho dát zdarma, abych o koupi alespoň některých filmů vůbec uvažoval.



Filmoví distributoři si myslí, že Blu-ray je "premium" formát a budou se snažit udržet ceny Blu-ray verzí filmů vysoko nad DVD, "protože nabízí lepší zážitky".

Rozuměj: Chtějí na tom prostě více kasírovat. I když vezmu v úvahu, že třebas takový Harry Potter musí v HD vypadat naprosto úžasně, stále je zde malý problém - a to v tom,

že jeden díl Harryho na Blu-ray stojí skoro to samé, co kompletní sbírka všech filmů na DVD. Cenový rozdíl je zde opravdu obrovský. Když vidím, jak se Bontonland pokouší prodávat za 199 Kč tytéž filmy na DVD, které stojí v trafice před ním 49 Kč, mám dojem, že musí za srdceryvného vzlykání připravovat nějaký teroristický úder na levné edice, které jim válcují kšefty. Faktem zůstává, že jsem nikdy v minulosti nekupoval tolik DVD, co nyní: Když stálo DVD mezi 1000 - 2000 Kč, koupil jsem jedno měsíčně, když stály 300 - 400 Kč tak i pět kousků - a nyní to nepočítám, týdně to může být řekněme i více než deset. Nemusím zkoumat, zda se nespálím, zda nebudu litovat špatně vynaložených peněz, protože MI TO JE JEDNO. Když jsem koupil "speciální edici" DVD od Wese Cravena za nehorázné prachy a zjistil, že se dá dívat jenom na jeden z filmů v paklu a zbytek je ubohý odpad, lezly mi do očí slzy. Dnes je mi to jedno, 50 Kč za špatný film (pokus) klidně dám, klidně si koupím i čtyři špatné filmy týdně, stále to je zlomek "premium" ceny. Dnes už to musí být naprostý, totální a osvědčený flák, abych za něj dal více než pětistovku.


Otázkou tedy je, na základě čeho si distributoři myslí, že z nás opět vytáhnou prachy jako za oněch dob, kdy za jedno DVD rýžovali dva litry jako na Klondike. Co vlastně myslí pod pojmem "premium"? Je to film, u kterého připadá na každou minutu děje pět minut komentářů a trailerů? Je to prodloužená, nesestříhaná verze? A nebo je to film, který se vám líbí a prostě ho musíte mít? Hodně jsem přemýšlel nad tím, co si mám pod pojmem "premium" představit. Pro mě je "premium" něco jako "dobře investované peníze", třebas dva filmy za cenu jednoho plus super bonusy - rozhodně ne jenom zvýšení rozlišení. Opravdu si myslíte, že stačí navýšit rozlišení na to, aby se národy zbláznily a masivně migrovaly na mnohem dražší formát?



Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama