jak-odemknout-pipelines-na-radeonu-9800-se-9500
Článek Jak "odemknout" pipelines na Radeonu 9800 SE (9500)

Jak "odemknout" pipelines na Radeonu 9800 SE (9500) | Kapitola 4

Jahoda Miroslav

Jahoda Miroslav

8. 11. 2003 00:00 125

Seznam kapitol

1. Rychlý start 2. Univerzálnější postup s RivaTuner 3. Co můžu modifikovat, jak poznat 128 a 256 bit karty? 4. Další možnosti, BIOS ... a upozornění na závěr

Jistě jste už slyšeli o možnosti "odemčení" softwarově vypnutých pipelines u Radeonu 9500 a možná i nyní u modelu 9800 SE. Pokud ano a zajímá vás, jak to provést a získat tak vlastně zdarma mnohem výkonnější (a také dražší) kartu, je pro vás určen tento článek. Je mi jasné, že hodně z vás již vše z tohoto článku zná, a tak je určen pro méně zkušené a začínající "ladiče" svého hardware.

Reklama

 

Již upravené ovladače

Ze stránky guru3d.com nebo opět z z ocfaq.com si stáhněte přímo upravené ovladače a nainstalujte je. Jednoduché, ale budete je muset odinstalovat v případě některé vadné pipeline.

Omega drivery

Ze stránky www.omegacorner.com si stáhněte klon ovladačů ATi Catalyst a při instalaci zvolte možnost aktivace zablokovaných pipeline.

Nebude-li některá korektně fungovat, přeinstalujte ovladač bez této volby.

Nahrání BIOSu

Přeflashování BIOSu jsem jako jedinou věc sám nezkusil (firmy, které zapůjčili karty by asi nebyly nejšťastnější), a tak následující řádky píšu čistě teoreticky, bez praktické realizace.

Pokud jste již odzkoušeli korektní odemčení pipelines, můžete na kartu nahrát přímo BIOS odpovídající karty se všemi pipelines. Sbírku těchto BIOSů najdete třeba opět na stránkách ocfaq.com.

Budete-li mít například ještě jistotu, že váš Radeon 9800 SE s odemčenými pipelines běží i na frekvenci Radeonu 9800 Pro, můžete třeba místo BIOSu Radeonu 9800 nahrát BIOS Radeonu 9800 Pro.

Ještě jeden příklad za všechny

Čas od času se ještě v prodeji objeví populární Radeon 9500. Nám se do rukou dostal nejslavnější zástupce - Sapphire Radeon 9500 128MB 256-bit (karta s brilantním obrazem, hlučnějším chladičem a hlavně po případném šťastném odemčení se super poměrem ceny/výkon). S čtyřmi pipelines byl výkon zhruba takovýto:

Jak "odemknout" pipelines na Radeonu 9800 SE (9500)
i Zdroj: PCTuning.cz

Po u tohoto konkrétního kusu taktéž bezchybném unlocku pak:

Jak "odemknout" pipelines na Radeonu 9800 SE (9500)
i Zdroj: PCTuning.cz

Tedy výsledek Radeonu 9700. Lákavé, ne?

Pár varujících slov nakonec

Odemykání pipelines a přetaktování je dobrým způsobem, jak zvýšit bez dalších nákladů výkon své grafické karty. Upozoňuji však, že pravděpodobnost korektního odemčení (tedy pravděpodobnost trefy na dobrý kousek) se může pohybovat někde okolo 50%. To samozřejmě jen odhaduji a asi si podobnou statistiku nikdo ve větším měřítku nevede, ale rozhodně nebuďte předem natěšeni, že koupí "osekané" karty získáte s jistotou něco více. Ani přetaktování není nikdy jisté, zaleží nejen na kusu, ale především na konkrétním výrobci a modelu karty. Odemčením pipelines kartu nemůžete poškodit, dávejte jen pozor při nahrání BIOSu a nahrajte BIOS se všemi aktivovanými pipelines nebo vyšším taktem až tehdy, když máte vše softwarově ověřeno.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama