Jak na spouštění programů pro Windows pod linuxem
i Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bleekman_zimmer.jpg
Návody Článek Jak na spouštění programů pro Windows pod linuxem

Jak na spouštění programů pro Windows pod linuxem | Kapitola 7

Tomáš Němec

Tomáš Němec

27. 6. 2023 00:01 6

Seznam kapitol

1. Wineprefix in CLI 2. WineGUI 3. QT4Wine 4. Bottles
5. Playonlinux 6. Lutris 7. Závěr

Samostatné wine se dá snadno nainstalovat a vytvoří i oddělený pracovní prostor pro své programy. Jenomže občas je potřeba nainstalované aplikace pro Windows také odstraňovat. A ne vždy to jde snadno. Dnes se podíváme, jak na spouštění programů pro Windows v samostatných prostorech oddělených od ostatních aplikací.

Reklama

Placená alternativa

Zajímavou alternativou by se mohlo jevit použití placené aplikace Crossover od Codeweavers. Nabízejí seznam aplikací, kde garantují plnou funkčnost. V seznamu je i Microsoft Office. Bohužel nemohu vyzkoušet, ovšem cena je poměrně vysoká. Roční licence stojí 64 dolarů. Časově neomezená pak 494 dolarů.

Jak na spouštění programů pro Windows pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Co raději nebrat

Phoenicis PlayOnLinux

Program, co vypadá hezky. Ovšem při bližším pohledu zjistíme, že je problém se dostat na jeho web – není k dispozici. Na Githubu dále zjistíme, že vývoj poněkud zamrzl. Většina změn před několika lety. Pokud nás to neodradí, tak program nainstalujeme třeba přes Flathub. I potom ale poměrně rychle narazíme na chyby. Některé instalace včetně podporovaných aplikací zamrznou. Jiné se nainstalují, ale nejsou nikde vidět. A podobné chyby, které dělají aplikaci nepoužitelnou.

Jak na spouštění programů pro Windows pod linuxem
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vybírat vhodný program

Z představených programů není vysloveně nevhodný ani jeden. Přesto může být některý pro vás vhodnější. Předložím pár požadavků, které si člověk může dát při výběru těchto programů a zkusím pro daný účel vybrat ty nejlepší.

Chci pouze grafickou nástavbu Wine

Čisté nástavby jsou zde WineGUI a Q4Wine. Program WineGUI má hezčí a přehlednější rozhraní. Q4Wine má podrobnější možnosti nastavení.

Zajímají mě hry pod Linuxem

Z testovaných programů je zde rozhodně nejvšestrannější Lutris. Zajímavé výsledky dává i program Bottles. Playonlinux byl v oblasti her dobrý, ovšem momentálně jsou se stabilní verzí určité problémy.

Zajímá mě univerzální řešení

Favoritem v tomto směru je program Bottles. Dá se velmi dobře použít pro programy i hry. Možnosti přizpůsobení nastavení jsou široké. Pro někoho ale může být problém absence předefinovaných instalačních skriptů, jako mají programy Lutris a PlayonLinux.

Kde hledat návody a rady na rozchození?

Základním kamenem kde hledat informace je stránka wineHQ. Mnoho zde představených programů má svoje vlastní fórum. Rady pro jeden program bývají z větší části použitelné i v jiných programech. Přidám nějaké konkrétní odkazy:

Závěr

Na závěr ještě jedno důležité upozornění, než se pustíte do experimentování. Je nutné si uvědomit možnosti tohoto softwaru. Nikde není garantováno, že software pro Windows, po němž toužíte i pod linuxem, bude pod Wine fungovat. Nikdy na toto řešení nespoléhejte na sto procent. Vždy mějte pro rozchození připraven i plán B, například virtuální počítač s Windows.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama