Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3

Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3 | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Použité komponenty 2. Základní principy taktování AMD CPU 3. Odemykání jader CPU 4. Nastavení a otestování 5. Vliv frekvence CPU-NB na výkon 6. Lehký rozjezd - 3,3 GHz (Athlon II)
7. Přitápíme na 3,6 - 3,8 GHz (Athlon II) 8. Finišujeme - skoro 4 GHz (Athlon II) 9. Bonus - 5,3 GHz s kapalným dusíkem 10. Taktování Phenom II X2 Black Edition 11. Vliv taktování na výkon 12. Závěr a doporučení

Vánoce jsou už za dveřmi a možná se mnohým z vás objeví pod stromkem i nová sestava, třeba s procesorem od AMD. Abychom opět pokročili v našem seriálu o přetaktování, dnešní díl bude věnován právě procesorům do patice AM3. Podíváme se jak se taktuje, odemykají jádra a co vše má u této platformy vliv na výkon.

Reklama
Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš první krok je opravdu jen zahřívacím kolečkem, protože tohle nastavení zvládne úplně každý procesor Athlon II nebo Phenom II. Základní frekvenci jsem navýšil na 220 MHz čímž se pracovní takt procesoru zvýšil na 3300 MHz. Paměťový řadič a L3 cache (CPU-NB) pracuje na frekvenci 2200 MHz stejně jako HT Link. Tady není nutné ani nijak přidávat napětí nebo něco nějak zásadně ladit, stačí nastavit základní takt a nemusíte se o nic starat, jedině o frekvenci pamětí. Vyzkoušejte zdali vaše paměti tuto rychlost zvládnou, zejména pokud jste nastavili vysokou děličku. BIOS jsem nastavil následovně:

Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto malé navýšení frekvence (30 procent) zvládne každý čip na defaultním napětí, i tak jsem ale některé hodnoty zvýšil, pro stabilitu to nebylo potřeba, ale připravil jsem si systém na další taktování. Pokud počítač přetaktujete jen takhle málo, nic v BIOSu proti základnímu nastavení neměňte, není to potřeba. Hodnoty z obrázku by vám měli stačit minimálně na přetaktování 3500-3600 MHz. Což si také dokážeme v další kapitole.

Test stability

Jak na přetaktování - Athlon II a Phenom II pro AM3
i Zdroj: PCTuning.cz

Zátěžový test ukazuje, že chladič uchladí zcela tiše procesor na 42 stupňů v zátěži. Tomuto číslu se mi nechtělo věřit, ovšem heat-pipe byly opravdu jen vlažné, tedy je údaj zřejmě pravdivý. Počítač byl samozřejmě stabilní, o tom jsem ani nepochyboval. Test stability i schopnosti chladiče tedy prošel na výbornou a můžeme taktovat dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama