jak-dlouho-se-dokazete-udrzet-v-it-na-spicce
Zábava Článek Jak dlouho se dokážete udržet v IT na špičce?

Jak dlouho se dokážete udržet v IT na špičce?

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 10. 2008 01:00 78

Seznam kapitol

1. Jsem ajťák, pan ajťák. 2. Počítače se mění. Bleskově. 3. A potom přišly okna. Díky ti, ó mocný.

Na internetu najdeme celé nůše frajerů, kteří ví všechno nejlépe, do největší hloubky a jsou vůbec nadáni informacemi lepšími, než jedinci jiní. Někteří z nich opravdu machři jsou, jiní si na to jenom hrají, přesto rádi poučují všechny ostatní o tom, že jen oni mají pravdu. Co myslíte, že z nich bude za pár let?

Reklama

V podstatě je to jedno, ať už je to tak a nebo jinak, čas je u počítačových technologií nesmírně nemilosrdný a semele obě skupiny beze zbytku. V "průměrném" technologickém oboru je poločas zastarávání informací zhruba 10 let (tedy polovina toho, co o technologiích z daného oboru víte, do deseti let zastará), u počítačových technologií jde o dobu kratší než pět let. Když tak sleduji kupříkladu mobilní telefony, mám dojem, že poločas zastarávání je tam někde mezi jedním až dvěma lety. Přestanete se na dva roky zajímat o mobilní technologie - a procitnete ve zcela odlišném světě.



Informace s životností jepice

V podstatě je jedno, jak hluboko jste v IT pronikli, až se dožijete důchodu, budete mít hlavu zaplněnou bezvýznamným salátem. Tento efekt je tím horší, čím lepší odborníci jste ve své branži byli. Znám lidi, kteří se zasekli v jistém období vývoje počítačů a jednoduše NEDOKÁŽOU jít ani o kus dále.

Jak dlouho se dokážete udržet v IT na špičce?
i Zdroj: PCTuning.cz

Často si to nějak racionalizují - například tak, že přechod od sálových počítačů k PC je projevem dekadence, který nebudou následovat, protože to je pod jejich profesionální úroveň. Výborně placení a velice žádaní specialisté najednou zjišťují, že se ocitají téměř v pozici nekvalifikované síly, protože Cobol už nefrčí a zaměstnavatelů, hledající experty ve Fortranu 77, nejsou zrovna zástupy. Na to, aby se z vás stal expert na sálové počítače, jste v minulosti museli dělat šílené psí kusy, traduje se například, že expert pro výběr konfigurace sálových počítačů IBM 360 si musel pamatovat všechny kódy zařízení, komponent, kabelů apod. a z hlavy přesně vědět, co je s čím propojitelné, což byla opravdu netriviální záležitost, vyžadující speciální školení, drcení se "telefonních seznamů" a získávání certifikátů. Série IBM 360 zmizela v propastech dějin, ale tito nešťastníci mají plné hlavy zcela neúčelných informací. Dnes se tomu moderní specialista může vesele řehnit, ale to samé se stane s jeho certifikáty a všelijakými akademiemi, které sbírá dnes u Microsoftu, Novellu a nebo Cisca. Za dvacet let se z nich stane jenom kus papíru, něco jako diplom za účast na středoškolské odborné činnosti. Můžete si z toho vyskládat hnízdo, ale žádnou rentu vám to nepřinese. Specialista, který mává takovými elaboráty, mívá jenom relativně malé okno na to, aby investici do podobných akcí kapitalizoval.



IT? To radši doktorem!

Vedl jsem polemickou debatu s jedním inženýrem, který sice souhlasil, že celoživotní vzdělávání je u IT profesionála krutou nutností, ale že to nevadí, že to samé se děje v mnoha oborech, v medicíně třeba. Ano, ale zásadní fundamenty medicíny se nemění - latinské názvosloví zůstává, anatomie, většina patologické anatomie, diagnostiky, chemie, mnoho běžných procedur a postupů se nemění, jenom se občas upraví o nějaký ten objev a pokrok. To, co se mění, jsou léky, diagnostika a spíše špičkové obory medicíny

Jak dlouho se dokážete udržet v IT na špičce?
i Zdroj: PCTuning.cz

U počítačových technologií ale mnoho podobných pevných bodů nenajdeme. Přiznávám to nerad, ale když nás pedagogové na škole informovali, ať tak nežereme to programování tak hrozně a radši ať se zaměříme na matematiku, algoritmy a složitost, měl jsem je za blázny. Faktem zůstává, že TOHLE je onen fundament, který se nemění. Počítače mohou měnit radikálně architektury, ale teorie složitosti je připravená prakticky na vše. Základní algoritmy se rovněž nemění. Jiné věci, jako například metody řízení softwarového vývoje, se už docela mění. Jazyky se mění vcelku dosti a jednotlivá prostředí? To je každou chvíli něco zgruntu jiného. Doktorovi stačí, aby sledoval literaturu a sem tam se nechal osvěžit stran nových léčiv - a pokud je aktivní, vystačí si dlouho. Programátor musí běžet, aby zůstal na místě - a v jistém okamžiku už obvykle zjišťuje, že to nedává. Jedna věc je, když dokáže lepit malé věci podle příkladů - ale opravdu pochopit a suverénně používat nějaký komplexní systém není vůbec jednoduché. Obvykle jde o brutální tlustospisy a docela dost často se stává, že suverénní zvládnutí jednoho prostředí vám spíš komplikuje život při přechodu na prostředí nové, tak nějak se vám ty staré zvyky pletou pod nohy. A to už vůbec nemluvím o totálních změnách počítačových paradigmatů, které vám zastřelí nejen platformu, která vás živí, ale klidně už nenajdete ani nic podobného.



Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama