jaime-lannister-z-game-of-thrones-dokumentoval-menici-se-krajinu-gronska
Novinka Jaime Lannister z Game of Thrones dokumentoval měnící se krajinu Grónska

Jaime Lannister z Game of Thrones dokumentoval měnící se krajinu Grónska

Mirek Kočí

Mirek Kočí

9. 2. 2017 12:00 1

Herec Nikolaj Coster-Waldau, známý ze seriálu Hra o trůny, nahradil Street View auto a s patnácti kamerami, pěšky, na čtyřkolce, ve člunu a vrtulníkem nasnímal mizející krásy Grónska, aby upozornil na klimatické změny, které se zde dějí.

Reklama

První zastávkou seriálového Jaime Lannistera byla osada Igaliku, které má pouhých 27 obyvatel. Jednu z nejidyličtějších vesnic v Grónsku tvoří několik domů natřených jasnými barvami obklopených kopci, na kterých se pasou ovce. Změny v krajině mají vliv také na místní ekonomiku.

Na jednu stranu to přináší nové možnosti těžby drahých kovů tam, kde to dříve nebylo možné, na druhou stranu změny v zamrzání a roztávání ledovců vážně narušují tradiční rybaření a lov, které byly zdrojem obživy místních Inuitů po celá staletí.

Dalším místem, kam Coster-Waldau zavítal, byly geotermální prameny na odlehlém ostrově Uunartoq, ze kterých je výhled na ledovce a zasněžené vrcholky hor. Poslední jeho zastávkou na cestě se stal ledovcem pokrytý fjord Qoorog.

Pro sbírání fotodokumentace Nikolaj využil takzvaný Trekker, přenosný systém usazený v batohu, který umožňuje pořizovat snímky míst, kam se auto ani tříkolka nemohou dostat. Zařízení je ovládáno telefonem s Androidem a skládá se z patnácti objektivů na vrcholu stožáru. Každý objektiv je zamířený jiným směrem a dohromady umožňují poskládat panoramatický pohled kolem dokola.

Street View:

Igaliku

Geotermální prameny na odlehlém ostrově Uunartoq - pohled na ledovce

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama