intel-umi-procesory-s-lichym-poctem-jader
Novinka Intel umí procesory s lichým počtem jader

Intel umí procesory s lichým počtem jader

Ace.

Ace.

15. 2. 2009 00:00 16

Jako první využije technologie "záchrany cache a jádra" u osmijádrových Xeonů.

Reklama

Tento týden zveřejnil Intel jisté detaily, týkající se nových osmijádrových Xeonů na architektuře Nehalem (Procesory s kódovým názvem Beckton mají být vypuštěny ke konci tohoto roku, nebo na začátku příštího.) . Jak se zdá, modulární architektura čipu a nově vyvinutá “Cache and Core Recovery” technologie, umožní Intelu vyřadit nefunkční jádra a části cache, se zachováním funkčnosti zbytku čipu.

Jak určitě víte, čím větší a složitější křemíkový čip je, tím nižší je jeho výtěžnost, tudíž by osmijádrový Xeon měl okupovat spíše dolní hranice statistik. IBM se kdysi vyjádřilo, že z první várky procesorů Cell jich bylo funkčních jen 10-20%. Proto Intel vyvinul tuto novou technologii, aby tak mohl zachovat konkurenceschopné ceny nových čipů.

Podle prezentace Intelu na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference), budou nové procesory umět nastavit individuálně napětí jednotlivých jader, nebo je dokonce v klidovém stavu vypnout. Ve výsledku to znamená, že pokud bude několik výpočetních jednotek vadných, Intel je prostě vypne a prodá procesor sice levněji, ale beze ztrát. Dostupné informace hovoří o tom, že bude možné vytvářet procesory s libovolným smysluplným počtem jader.

Intel umí  procesory s lichým počtem jader
i Zdroj: PCTuning.cz

Dodám ještě specifikace nových Xeonů; půjde o osmijádrové procesory schopné zpracovávat až 16 vláken pomocí Hyper-threadingu, vyráběné 45nm technologií, přičemž jeden kousek bude obsahovat 2.3 miliardy tranzistorů. Komunikace s okolím je zajištěna QPI sběrnicí, a pro paměti je tu integrovaný 4-kanálový řadič.

Podle Xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama