intel-nahradi-sata-optickym-kabelem-s-rychlosti-50gb-s
Novinka Intel nahradí SATA optickým kabelem s rychlostí 50Gb/s

Intel nahradí SATA optickým kabelem s rychlostí 50Gb/s

Michal Mitrega

Michal Mitrega

30. 7. 2010 09:00 7

Intel vyrobil vůbec první optický kabel založený na křemíku, který umožní přenášet data uvnitř počítače rychlostí 50Gb/s.

Reklama

Intel představil novou Silicon Photonics Link technologii během Integrated Photonics Research konference v Kalifornii. Výzkumný tým se ale nespokojuje s dosavadní rychlostí 50Gb/s. Chce dosáhnout rychlosti, která by umožnila přesunutí dat z notebookového disku za jedinou sekundu. První prototyp nové technologie umožňuje zvýšit vzdálenost, na kterou jsou přenášená data i rychlost přenosu v porovnání s klasickým měděným spojem.

Intel nahradí SATA optickým kabelem s rychlostí 50Gb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Silicon Photonics Link technologie je postavená na čtyřech laserových vysílačích konvertujících data na optické signály, které poté posílají miniaturním optickým kabelem. Každý z paprsků přenáší data rychlostí 12,5Gb/s. Jejich spojením tak vzniká celková rychlost 50Gb/s. Optické signály přijímá další zařízení, který je vede do fotodetektoru a převádí světlo zpět na elektronický signál.

Intel věří, že může zvýšit rychlost použitím většího počtu laserů a zvýšením rychlosti, jakou se elektronická data převádí na optický signál. Na dohled jsou tak i rychlosti 1Tb/s a větší. Intel přiznal, že nová technologie je vyvíjena nezávisle na optické sběrnici Light Peak umožňující rychlost 10Gb/s. Light Peak je ale mnohem blíže uvedení na trh než Silicon Photonics Link. Je tak možné, že se bude jednat o nástupce Light Peaku.

Optické kabely by v budoucnosti měly nahradit téměř všechny dnes používané sběrnice. Vysoké rozlišení HD televizí už nebude technický problém.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama