idealni-graficka-karta-stredni-tridy-geforce-6600gt-pro-agp-club3d-leadtek-sparkle
Hardware Článek Ideální grafická karta střední třídy? GeForce 6600GT pro AGP (Club3D, Leadtek, Sparkle)

Ideální grafická karta střední třídy? GeForce 6600GT pro AGP (Club3D, Leadtek, Sparkle) | Kapitola 3

Štefek Petr

Štefek Petr

23. 12. 2004 00:00 81

Seznam kapitol

1. Střední třída - specifikace 2. Club3D GeForce 6600GT AGP 3. Leadtek WinFast A6600GT TDH 4. Sparkle GeForce 6600GT AGP 5. Testovací sestava, Syntetické testy 6. Doom 3
7. FarCry 8. Half-Life 2 9. Serious Sam: The Second Encounter 10. Unreal Tournament 2004 11. Závěr a zhodnocení

S grafickými kartami s jádrem GeForce 6600GT jsme se již na těchto stránkách setkali. Tehdy šlo o provedení pro sběrnici PCIe. Nyní jsme se však podívali na mnohem očekávanější variantu pro sběrnici AGP, jelikož PCIe ještě není zdaleka tak rozšířeno. Do hledáčku jsme si vzali GeForce 6600GT AGP hned od 3 různých výrobců a jako hlavního konkurenta jsme zvolili kartu ATi Radeon 9800Pro, která doposud představovala v případě AGP velice dobrý poměr cena/výkon. Najdete zde i porovnání s Radeonem X800SE a GeForce 6800LE. Pokud tedy přemýšlíte o nové grafické kartě střední třídy (mainstream) pro systém s AGP, nenechte si tento test ujít.

Reklama

Vybavení a balení

Krabice Leadteku je rozměrná, a tak jsem byl docela zvědav, jestli není vyplněná zvětší části pěnovkou jako tomu bylo v případě Clubu 3D. Po otevření krabice jsem našel docela solidní výbavu  v podobě breakout boxu (kabel s komponentním výstupem pro HDTV (výstupy Y Pb Pr), redukce DVI >> D-Sub, přídavného napájecího kabelu a 4CD (Prince of Persia: Sands of Time, Splinter Cell a ovladače).

Ideální grafická karta střední třídy? GeForce 6600GT pro AGP (Club3D, Leadtek, Sparkle)
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta, paměti, chlazení a konektory

PCB karty je pro Leadtek typicky zelené, a tak karty této firmy rozeznáte na první pohled. Na PCB je vidět obrysová linka referenčního chladiče, který Leadtek nevyužil a učinil dobře. Podle označení na PCB  jako karty se 128MB paměti je pravděpodobné, že společnost vypustí i 256MB verzi této karty (prázdná kolonka u 256MB).

- pro zvětšení klikněte -
i Zdroj: PCTuning.cz
- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -

Paměti karty jsou stejně jako u předchozího modelu Samsung 2ns, takže jsem čekal podobné možnosti přetaktování. Stalo se tak a paměti bez problémů "šlapaly " na 1160, což je o 10MHz více než v případě Club3D. Pasivní chladiče pamětí by v tomto případě už navýšení frekvence nepomohly, protože paměti jsou pouze teplé a nikoliv téměř žhavé jako je tomu například u Radeonu 9800Pro.

Ideální grafická karta střední třídy? GeForce 6600GT pro AGP (Club3D, Leadtek, Sparkle)
i Zdroj: PCTuning.cz

Leadtek použil svůj vlastní firemní chladič a učinil dobře, protože je oproti referenčnímu chladiči nVidie o dost tišší a také působí solidněji. Leadtek používá stejný chladič u mnoha modelů svých grafických karet, ale tento přišel o část žebrování díky přítomnosti konverzního čipu (můstku) pro sběrnici AGP.

Maximální takt jádra u tohoto modelu skončil na 575MHz, ale provedl jsem ještě pro zajímavost pokus při otevřeném okně (teplota dosahovala -5 stupňů) a podařilo se mi Leadtek dostat na hranici 620MHz (odehrál jsem v zájmu vlastního zdraví pouze jeden level v Doomu 3 a jednou spustil 3DMark05) bez problémů se stabilitou.

Je pravděpodobné, že mírný Vmod jádra s dobrým chlazením by mohl znamenat ještě výraznější navýšení frekvence (podle ohlasů na internetu se lze dostat až k hranici 700MHz). Konektory karty jsou obvyklé TV-OUT, DVI a D-Sub, a tak zde není co příliš rozebírat.

Ideální grafická karta střední třídy? GeForce 6600GT pro AGP (Club3D, Leadtek, Sparkle)
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama