hry-pro-windows-store-budou-velmi-omezene
Novinka Hry pro Windows Store budou velmi omezené

Hry pro Windows Store budou velmi omezené

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 2. 2016 11:00 10

Že Microsoft bude ve svém Windows Store prodávat i své exkluzivní hry asi víte. Co možná zatím netušíte je, že z nich pravděpodobně zešílíte. Chybějící podpora multi-GPU, vynucený V-Sync, pseudo celoobrazovkový režim a dalo by se pokračovat.

Reklama

Microsoft před nějakou dobou oznámil, že uvede pro počítače původně titul exkluzivní pro Xbox One, Quantum Break. To se samozřejmě nelíbí hráčům, kteří kvůli těmto exkluzivním titulům kupují konzole, naopak potěší PC hráče. Ukazuje se však, že ne všechno bude tak růžové. Quatum Break samozřejmě bude k dispozici jen ve Windows Store na systému Windows 10. A ne jako běžná desktopová aplikace, ale jako univerzální aplikace (neboli na frameworku UWP, Universal Windows Platform). Co to znamená? Mnoho omezení.

Hry pro Windows Store budou velmi omezené
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme tím, co už jsem zmínil. UWP nepodporuje multi-GPU zapojení. Pokud máte více grafických karet v SLI nebo CrossFire, můžete na ně zapomenout. V současné době UWP neumí ani měnit nastavení vertikální synchronizace. Je pevně nastavená a zamčená. Také celoobrazovkový režim, jak jej známe z ostatních her, zde není, a hry běží v tzv. borderless fullscreen, tedy v podstatě celoobrazovkovém okně bez rámečku. Znamená to tedy, že pro grafiku (ovladač) není hra zcela v popředí a tedy na prvním místě (prioritou číslo jedna).

Hry pro Windows Store budou velmi omezené
i Zdroj: PCTuning.cz

A můžeme pokračovat trochu hlouběji. Pokud jste někdy hledali složku s nějakou univerzální aplikací a našli jste ji, určitě jste si všimli různých souborů, jen těch spouštěcích s koncovkou .exe ne. Ony je totiž tyto aplikace a hry nemají. To znamená například nemožnost nastavení ovladačů pro konkrétní hru (protože ji nelze přiřadit k .exe souboru). Ale i vytváření zástupců na plochu (můžete si je jen připnout ke Startu nebo Hlavnímu panelu. Soubory jsou také chráněné. To znamená žádné úpravy apod. Stejně tak nefungují překryvné vrstvy, například Fraps nebude zobrazovat aktuální počet snímků za sekundu. A ještě by se dalo připomenout, že nebudou fungovat ani makra na myších.

Co to všechno znamená? Pokud chcete titul, který je jen a pouze na Xbox One a Windows Store, nemáte jinou možnost. Pokud je to titul jako třeba Rise of the Tomb Raider, zvolte raději Steam nebo službu jako GOG atd. Nebudete omezeni na jeden systém (Windows 10), ale můžete si ji zahrát na Windows 7, 8, 10 případně i na Linuxu/SteamOS a Mac OS (což zrovna není případ této hry) za stejnou cenu.

Zdroj: Reddit

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama