HP MiniNote 2140 - elegantní kovový netbook
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek HP MiniNote 2140 - elegantní kovový netbook

HP MiniNote 2140 - elegantní kovový netbook | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 6. 2009 23:00 23

Seznam kapitol

1. HP MiniNote 2140 - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Před pár dny jsme se podívali na levný 12" notebook od Fujitsu Siemens, který je mířen jako konkurence pro netbooky. Do dnešního testu jsem proto zvolil zástupce z opačné strany barikády, tedy netbook. Do testu jsem vybral HP MiniNote 2140, jehož hlavními přednostmi jsou kovová šasi a velmi malé rozměry.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Dvojice malých stereo reproduktorů je tentokrát netradičně umístěná na spodním okraji rámečku displeje. Podle zkušeností z dřívějška jsem nečekal žádné zázraky, nicméně ve výsledku jsem byl spokojen. Nijak extra kvalitního zvuku se pochopitelně nedočkáte, ale na nouzové ozvučení, kdy si doma zapomenete sluchátka, jsou reproduktory nicméně s jistou tolerancí použitelné.

Chlazení - provedení

HP MiniNote 2140 - elegantní kovový netbook
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Chlazení je u HP MiniNote 2140 zajištěno jako obvykle jedním aktivním okruhem, který od procesoru a čipsetu odvádí teplo na malý pasiv, který profukuje ventilátor a teplo se odvádí levou stranou notebooku. Ostatní komponenty jako pevný disk či operační paměť jsou chlazené jen odvodem přes kovovou šasi, takže spodní část krytu je v zátěži poměrně teplá.

V klidu

V zátěži

Procesor 55 °C 76 °C

Teplotní čidlo měl tentokrát jen procesor. Jeho teplota je v klidu i zátěži poměrně vysoká, ale na druhou stranu nejde o žádné kritické hodnoty, ze kterých byste měli být znepokojeni. Horší je to se zahříváním šasi. Jak jsem psal, tak spodek netbooku se v zátěži poměrně dost zahřívá a také plasty okolo touchpadu jsou po delším provozu teplé, což při dlouhodobém psaní není příliš příjemné.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Už při nenáročné kancelářské práci je MiniNote 2140 nadprůměrně hlučný a uslyšíte jej i přes den. Může za to vyšší zátěž procesoru, která se je jen v samotných Windows Vista pohybuje okolo 30 %. I to je jeden z důvodů, proč kombinaci Windows Vista a procesoru Atom nedoporučuji. Zkoušel jsem také hledat na internetu a podobné problémy s hlučností uživatelé Windows XP nemají.

Plné zatížení notebooku

V plném zatížení větrák ještě o něco přidá a jeho hluk je zejména večer poměrně nepříjemný. Zvyknout se na to sice časem dá, ale milovníci ticha rozhodně spokojeni nebudou.

Záruka

Pro své netbooky HP žádné rozšíření záruk nenabízí. Dostanete tedy jen základní záruku dva roky, kdy v případě poruchy stroj posíláte do servisu, který má 30 dní na opravu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama