google-vyvinul-auta-ktera-nepotrebuji-ridice-ridi-se-sama
Novinka Google vyvinul auta, která nepotřebují řidiče, řídí se sama!

Google vyvinul auta, která nepotřebují řidiče, řídí se sama!

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 10. 2010 14:00 9

Součástí výbavy jsou videokamery, radarové snímače a měřící lasery, jimiž vozy vnímají okolní prostředí a reagují na aktuální provoz.

Reklama

V současné době najela vozidla vybavená experimentálním systémem bez lidské obsluhy již více než čtvrt milionu kilometrů. Vozidel je rovnou sedm a po cestě napříč Kalifornií jim z bezpečnostních důvodů asistuje řidič; pro případ, že by se něco přihodilo. Druhým členem posádky je technik, který monitoruje specifický software. Nutno zmínit, že futuristické automobily křižují silnicemi za ostrého provozu. Projely se např. po známém mostě Golden Gate a udělaly si i cestu kolem jezera Tahou.

Google vyvinul auta, která nepotřebují řidiče, řídí se sama!
i Zdroj: PCTuning.cz

„Naše vozidla právě přejela z komplexu v Mountain Dew do kanceláří v Santa Monice“, uvádí příspěvek na oficiálním blogu Google. Technologie jsou implementované v testovacích vozidlech Toyota Prius, oblíbených to přemísťovadlech Google. Součástí výbavy jsou videokamery, radarové snímače a měřící lasery, jimiž vozy vnímají okolní prostředí a reagují na aktuální provoz. Přítomny jsou i velice podrobné mapy, využívány jsou informace ze snímkovacích vozů Street View.

Google na technologii spolupracuje s experty z Darpa Challenge (Defense Advanced Research Projects Agency), což je soutěž projektů autonomních automobilů za podpory vlády Spojených států. Specializovaná vozidla mohou v budoucnu snížit počet mrtvých při dopravních nehodách, vždyť každoročně zhasne v průměru 1,2 milionů životů (pozn. podle údajů organizace WHO). Jedna z hlavních tváří celého projektu, Sebastian Thrun, se domnívá, že než usedneme do bezpilotního vozu, uplyne ještě zhruba osm let. „Vozidla budoucnosti zredukují počet klasických automobilů, změní způsob jízdy a vytvoří komunikace budoucnosti“.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama