genius-ergo-555-hlodavec-s-oled-displejem
Hardware Článek Genius Ergo 555 - hlodavec s OLED displejem

Genius Ergo 555 - hlodavec s OLED displejem | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

20. 5. 2008 07:00 22

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Senzor 4. Bližší pohled a software 5. Hodnocení a závěr

Na dnešní den jsme si pro vás připravili test další herní myšky, tentokrát se ovšem jedná o model z dílen společnosti Genius. Stejně jako minule recenzovaná Saitek Cyborg Mouse, bude i tahle v něčem velice unikátní. Genius Ergo 555 je totiž první myší s integrovaným pomocným displejem typu OLED. Nečekejte žádnou širokoúhlou televizi, displej má jen pár bodů a informuje o zvoleném rozlišení, ale i tak se jedná o praktickou novinku.Uvnitř článku se dále můžete opět těšit na názorné video.

Reklama

Velmi zajímavou stránkou této myšky je také její laserový senzor. Pomocí softwaru je navíc možné jeho rozlišení nastavit v obou osách X a Y, a to od 400 do 3200 DPI. Nastavení pak lze uložit až do pěti profilů. My se však nyní nebudeme věnovat rozlišení, ale rychlosti odezvy, kterou jsme naměřili pomocí utilitiky MouseRate Checker. Výrobce na obalu uvádí, že myška by měla dosahovat 500Hz. A jak nová Ergo 555 obstála v našem testu?

Genius Ergo 555 - hlodavec s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

Odezva senzoru se skutečně pohybuje okolo 500Hz, výrobce tedy na obalu klamavé informace zcela jistě neuvádí. Taková odezva je příjemná i pro profesionální hráče.

povrch

váha (max. bodů)

herní podložka - látková (Qck Steel)10 bodů
herní podložka - plastová (Raptor-Gaming)10 bodů
herní podložka - elastický plast10 bodů
dřevěný stůl (hrubší charakter)5 bodů
papír4 bodů
křídové desky knihy, časopisu2 body
linoleum2 body
krabicový kartón2 body

Jistě vás však bude zajímat, jak si v dnešním testu myška vedla na každém z výše zmíněných povrchů a kolik jsem ji za její výkony udělil bodů...

Podrobné výsledky všech testů

Látková herní podložka (Qck Steel)

Při testu látkového povrchu se výše zmiňovaná konstrukční vada myšky projevila asi nejvíce. Měkký charakter povrchu při každém kliknutí myšky ještě více prohloubil flexibilní spojitost mezi poměrně měkkou plastovou schránkou a dole umístěným senzorem. Kurzor sebou při každém použití levého či pravého tlačítka lehce škubnul, což mě zejména při práci s grafikou velice rozčilovalo. Při rychlých pohybech jsem se setkal i s velice mírných vychylováním kurzoru, zřejmě díky nedoladěné citlivosti.

získaných bodů5 z 10

Plastová herní podložka (Raptor-Gaming)

Zde už byla situace o poznání mnohem lepší. Škubání kurzoru v důsledku špatně stavěné konstrukce již nebylo téměř vůbec znatelné. Myška po podložce klouzala daleko lépe, nicméně hrubší povaha teflonových podložek si také přišla na své. Narozdíl od ostatních myšek, nová Ergo 555 byla při ježdění na speciálně upraveném plastovém povrchu skutečně nadmíru hlučná. Až na těchto pár výhrad jsem byl poměrně spokojen.

získaných bodů7 z 10

Noname herní podložka

Co se týká obyčejné reklamní podložky, zde bych kvalitu skluznosti přirovnal k předešlému povrchu. Ačkoliv se jedná o tenkou elastickou tkaninu plastového charakteru, myšce vyhovovala poměrně dobře. Dokonce ani hlučnost nebyla tolik znát. Co se týká kurzoru, zde jsem téměř žádné nežádoucí výchylky neregistroval. Jednalo se o vcelku povedený test

získaných bodů8 z 10

Dřevěný stůl

Zde byla skluznost pochopitelně o něco horší, než tomu bylo o výše testovaných podložek. Ani zde to však nebylo tak zlé, musíme však pořád přihlížet na fakt, že Ergo 555 je vybavena poměrně nekvalitními tefolonovými podložkami, které drhnou a myš spíše zpomalují.

získaných bodů3 z 5

Papír

Pokud si plánujete pořídit tuto novou "geniusku", určitě nepočítejte s tím, že byste se s ní pohodlně pohybovali po papírovém povrchu. Zde se totiž opět projevily nekvalitní teflonky, které myš doslova zdržují v mrštných pohybech. Na druhou stranu zde ale poměrně exceluje citlivost senzoru, ten se nevychyluje ani při těch nejrychlejších (v rámci možností) výpadech.

získaných bodů2 ze 4

Křídové desky

Ač se to zdá nemožné, senzor se na tomto povrchu nechoval vůbec špatně. Pochopitelně, při rychlejších pohybech tu jisté odchylky jsou, i tak mě ale poměrně potěšil. Vzhledem k povaze povrchu test dopadl nad očekávání.

získaných bodů2 ze 2

Linoleum

Stejný scénář, jako tomu bylo u předcházejícího povrchu. Senzor nezklamal a nekvalitní teflonová základne zde nebyla tolik znatelná. Pro tuto myš jednoznačně jeden z nejlepších povrchů.

získaných bodů2 ze 2

Krabicový kartón

Pravda, zde jsem si spolehlivostí senzoru nebyl tak úplně jistý. Přišlo mi, jakoby senzor pořádně nevěděl, kam má šlápnout. Ačkoliv poměrně plynule kopíroval trasu mé pohybující se dlaně, jakoby v některých chvílích "ztrácel rychlost".

získaných bodů1 ze 2

V redakci jsme samozřejmě obeznámeni i s jinými typy podložek, jako jsou například hliníkové nebo skleněné. Tyto povrchy však na poli hráčského příslušenství hrají spíše okrajovou roli, jejich potenciál se dá využít jen s extrémně kvalitním senzorem a dostatečně kluzkým spodním povrchem myšky. Do naší metodiky je zařadíme až na základě ohlasů v komentářích pod tímto článkem.

Výsledky testu

Nyní už se ale podíváme, jak si vedla nová Ergo 555 v porovnání se dříve recenzovanými produkty.

Genius Ergo 555 - hlodavec s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

Některé neduhy myšky se na celkovém výsledku bohužel velice výrazně projevily. Velmi mě zklamaly například teflonky, které výrobce na zadní straně balení tolik proklamuje. Na látkových podložkách kloužou totiž velmi zle. Podobné je to bohužel i s ostatními povrchy, kde klouzavost rozhodně není silnou stránkou nového Erga. Nemá ale cenu plakat nad rozlitým mlíkem, vše lze konec konců vyřešit nákupem nalepovacích teflonků, které dnes stojí doslova jen pár korun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama