geforce-fx-59xx-pretaktovani-a-uprava-biosu
Článek GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 9. 2004 00:00 91

Seznam kapitol

1. Kniha první: záchranný režim 2. Kniha druhá: přetaktování 3. Kniha třetí: modifikace BIOSu

Dnes už dřívější Top-end grafických karet, řada GeForce FX (...5800, 5900, 5950) nepatří mezi absolutní špičku. O to zajímavěji si dnes tyto karty (zejména doprodej typů s čipy 5900 a 5900XT) vedou v cenové oblasti. Za co jste dříve museli platit více než 12 000Kč, dnes pořídíte za poloviční cenu. Vše je o to zajímavější, že zde stále je obrovský taktovací potenciál. Pokud Vám ještě řeknu, že dnes navíc existuje způsob jak modifikovat BIOS těchto grafických karet, bude zřejmé, že tyto karty stojí za povšimnutí.

Reklama

V této kapitole nečekejte nějaké hluboké objevy, ale návod jak si bezpečně zvýšit výkon vaší grafické karty (tedy pokud jste to dosud neuměli). Další kapitola se bude týkat editace a úprav BIOSů.

Přetaktování: dvě cesty

Existují dvě metody jak přetaktovávat karty s čipy GeForce (a to nejen řady "XT"). První metodou je otevření oficiálních ovladačů ForceWare (ty byste měli udržovat vždy aktuální, aktuální verzi najdete zde: Graphics Driver / GeForce and TNT2 / Windows XP).

ForceWare

Zde stačí po instalaci ovladačů (po každé nové instalaci) stáhnout a spustit jeden malý soubor (coolbits2.reg (.zip)), který v ovládacím panelu grafické karty otevře další volby.

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

V položce "Clock Frequencies" máte k dispozici nastavení pro všechny tři režimy: 2D, zpomalený režim (throttling) i pro 3D (Performance).

Nastavení režimu 2D (Standard) i zpomaleného režimu nemá smysl, měli bychom se věnovat pouze režimu 3D.

Změny taktů je třeba vždy předběžně otestovat stiskem tlačítka "Test Changes" (v české verzi "Testuj změny") - tento jednoduchý předběžný test brání tomu, abyste nastavili parametry, které by vedly k okamžitému zamrznutí počítače.

Pokud systém nebude protestovat (jako v tomto případě)...

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

...můžete přistoupit k testům skutečné stability (viz dále).

RivaTuner

Přetaktování utilitou RivaTuner (ke stažení je zde (linky hledejte ve spodní části stránky)) je stejně snadné - k dispozici je navíc mnohem více ladičských funkcí. Přetaktovávání se netypicky nalézá v druhé části vstupního okna u "ForceWare detected" kde kliknete na Customize a zvolíte ikonu s grafickou kartou.

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

K dispozici jsou podobné možnosti jako u přetaktovávaní v ovladačích:

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

I zde je nutné nastavené frekvence předem otestovat a také je zde možnost nastavit frekvence po inicializaci Windows...

Testování stability

Už jsem se zmínil, že je nutné spustit grafy sledování frekvencí - nesmíme překročit frekvenci čipu, při které systém začne přepínat do zpomaleného režimu (v grafu nesmí být zuby a poklesy frekvence čipu).

Správný postup:

  • zkuste nastavit frekvence, které ještě projdou jednoduchým testem ovladačů (nastavit posuvníky, tlačítko Test, Použít...),
  • spusťte kreslení grafu v RivaTuneru (kliknete na horní "Customize" a ikonu s lupou),
  • kartu zatižte náročným 3D testem (např. 3D Markem 03 se zapnutým Antialiasingem),
  • sledujte obraz, pokud uvidíte artefakty (smetí) nebo blikající trojúhelníky, snižte taktování (v tomto případě zejména takty paměti tj. "Memory Clock"),
  • test přerušte a sledujte graf frekvencí, měl by vypadat takto:

GeForce FX 59xx, přetaktování a úprava BIOSu
i Zdroj: PCTuning.cz

To, že po vypnutí 3D přejde aplikace na okamžik do pomalého režimu (výstupní "schodek") je normální. V horní křivce nesmí být zuby a frekvence musí odpovídat nastavené hodnotě.

  • upravte frekvence a vše opakujte tak dlouho, pokud systém nebude vykazovat ani artefakty, ani zpomalování (nezapomeňte zavřít skříň, aby karta měla běžné teploučko)
  • vhodné je zjištěné frekvence o 10 - 15 MHz snížit (pro strýčka Příhodu) a nastavit jejich automatické použití po náběhu Windows.

V další části se podíváme na něco více "hardcore", na úpravy BIOSu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama