Gaming není jen pro kluky, tvrdí sami hráči
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Gaming není jen pro kluky, tvrdí sami hráči

Gaming není jen pro kluky, tvrdí sami hráči

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 8. 2021 13:00

Celkem 52 % hráčů a 61 % hráček si myslí, že hraní počítačových her není jen pro kluky. Za rozhodně mužský sport vnímá gaming 13 % z nich. Rovná polovina hráčské komunity jsou přitom ženy. Vyplývá to z analýzy společnosti G2A.COM.

Reklama

Zábava v digitálním světě je dnes dostupná téměř každému – stoupá třeba i počet těch, kteří se hrám věnují po třicítce. Rozdíly mezi pohlavími nejsou patrné ani v přístupu k technologiím v dětství – konzoli nebo počítač využívalo během dospívání alespoň občas téměř 90 % současných hráčů a 85 % hráček. Mezi herními vývojáři je ovšem žen stále jen čtvrtina.

Útlý teenager s brýlemi, který celý den stráví za obrazovkou – image typického geeka, zapáleného hráče videoher, zná z filmů a seriálů kdekdo. Méně známý už je ale obrázek o tom, jak ‚gameři‘ skutečně vypadají dnes. Podle dat G2Ajsou například bezmála polovina z nich ženy. Že gaming je „jen pro kluky“ si ostatně dávno nemyslí ani sami hráči. V průzkumu jich až 51 % uvedlo, že za čistě mužský sport jej nepovažují. Za „spíše mužský“ jej vnímá 20 % hráčů a za „rozhodně mužský“ méně než 13 %.

Průzkum G2A mezi českými hráči na téma ‚Ženské hráčky‘
i Zdroj: PCTuning.cz
Průzkum G2A mezi českými hráči na téma ‚Ženské hráčky‘

S tím, že stereotypy o hráčích jsou dnes převážně minulostí, souhlasí i odborníci. „Gaming je v podstatě způsob, jak využít moderní technologie k volnočasové zábavě. Přístup k digitálním zařízením a internetu, stejně jako dovednost s nimi pracovat, dnes mají lidé napříč prakticky všemi generacemi. Podle toho vypadá i demografické složení těch, kteří se baví hraním her,“ uvedla Dorota Wróbel, General Manager z G2A. Podle stejného průzkumu mělo k herním technologiím jako je počítač a internet v dětství alespoň zřídka přístup bezmála 90 % současných hráčů videoher (85 % mezi hráčkami). Až 45 % z nich se k takovým prostředkům dostalo velmi často, bez ohledu na pohlaví.
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama