freeware-planovace-a-kalendare
Článek Freeware plánovače a kalendáře

Freeware plánovače a kalendáře

Michal Učeň

Michal Učeň

26. 1. 2006 01:00

Počítač spousta uživatelů využívá nejen k psaní textů, brouzdání na internetu nebo jako multimediálního zařízení. Často je pohodlné využívat i další spektrum funkcí, které nám nabízejí a jednou z těch hojně používaných je organizace času pomocí různých úkolovníků, organizérů a kalendářů. Výběr je široký a který program může vyhovovat právě vám? Lze mezi freewarem najít i použitelné prográmky? Pojďte se podívat na naše tipy...

Reklama

Počítač spousta uživatelů využívá nejen k psaní textů, brouzdání na internetu nebo jako multimediálního zařízení. Často je pohodlné využívat i další spektrum funkcí, které nám nabízejí a jednou z těch hojně používaných je organizace času pomocí různých úkolovníků, organizérů a kalendářů. Výběr je široký a který program může vyhovovat právě vám? Lze mezi freewarem najít i použitelné prográmky? Pojďte se podívat na naše tipy...

Active Desktop Calendar 5.95

Prvním z freewarových organizérů bude zajímavá utilitka od společnosti XemiComputers Ltd. Jedná se o kombinaci kalendáře s úkolovníkem, které jsou umístěny trvale na pozadí plochy. Graficky je pravý panel s úkoly vytvořen velmi pěkně a s podrobným nastavením barev jej snadno sladíte s vaším defaultním wallpaperem. O poznání hůř je na tom kalendář, který není až tak pěkně stylizován a některá písmenka často zapadnou a nejsou příliš čitelná. Všechny barvy se ale dají v nastavení upravit a tak je třeba si s tím chvilku pohrát.


Písmena kalendáře na ploše snadno zaniknou, úkolovník je naopak přehledný

Začněme poznámkami a úkoly. Jsou umístěny v pravém sloupci s poloprůhledným pozadím, nahoře jsou odstupňovány termíny s poznámkami, což se hodí zejména v psaní poznámek jako narozeniny, schůzky oslavy apod. Zápis aktivujete jednoduchým kliknutím na některé datum nebo kalendář a po zobrazení formulářového okna vyplníte potřebné údaje - nadpis, alarm(i opakovaný), prioritu, ikonku, text a zvýraznění. Po uložení se jak na pravém panelu, tak v zapisovacím kalendáři objeví poznámka a na kalendáři na ploše připínáček, který značí že se daný den něco děje a lze na něj kliknout pro bližší informace(jinak na kalendář kliknout nelze aby se jevil opravdu jako pozadí). Na krátké poznámky slouží spodní část lišty. Při zápisu je nutné pouze zapsat text a nastavit prioritu.


Editační kalendář je jednoduchý a přehledný

V nastavení je možné měnit spoustu věcí od fontu a barvy písma až po melodii alarmu nebo pozice kalendáře na ploše. Možností je opravdu hodně a pokud vám zrovna původní nastavení nepadne do oka, pak je možné od základu celý vzhled překopat. Zajímavou funkcí, kterou vám hned po spuštění AVD nabídne je možnost synchronizace s Microsoft Outlookem, takže pokud chcete přejít na tento organizér nebo je využívat současně pak je to velmi účinná funkce na převod poznámek.


V nastavení jsou i takové možnosti jako víceuživatelské vrstvy

Zhodnocení

Active Desktop Calendar 5.95 je jedním z velmi dobrých prográmků na organizaci času v kombinaci s přehledným zobrazením přímo na ploše. Nabízí téměř všechny užitečné funkce, které potřebujete. Naše hodnocení 7/10.

AV kalendář 2 1.34

Trošku jednodušším prográmkem je AV kalendář 2. Jak je na první pohled vidět, všechno je lokalizováno do českého jazyka a v kalendáři jsou tak i svátky podle českého standardu. Levé okno vyplňuje samotný kalendář, pravé horní okno slouží na krátké poznámky a dolní na poznámky ke konkrétnímu datumu. K nastavování toho tady tolik není, většinou jde o barvu písma a fontu a podobné obvyklé věci, jednoduše řečeno v zapisovacím poli si text můžete upravit podobně jako v textovém editoru(font, zarovnání, barvy apod.). Pokud by vás nebavilo stále upravovat font ručně, pak jsou tu přednastavené styly, které si můžete také změnit podle libosti. Většina ostatních funkcí se týká vyhledávání v kalendáři, poznámkách a úkolovníku, případně mazání a přesunu mezi dny. Pro uživatele obávající se z úniku informací je tu jednoduché zaheslování, pokud však heslo ztratíte, svá data už zpátky asi nedostanete.


AV Kalendář 2 využívá designu klasických oken, což sice nevypadá nijak závratně, ale je to přehledné

Kalendáře se vždy ukládají do souborů, což je výhodné z hlediska přenášení a při sdílení počítače s více uživateli. Je tu také možnost sloučení více kalendářů, takže pokud si uložíte poznámky v práci a přinesete si je domů, nemusíte je složitě přepisovat nebo mít dva oddělené soubory.

Zhodnocení

AV kalendář 2 1.34 je jednoduchý český nástroj na organizaci času, který není složitý na ovládání a díky stylům je celkem přehledný. V kalendáři nechybí české svátky, fáze měsíce a také je tu možnost zaheslování. Hodnocení 4/10.

DateReminder 1.5.1.1

DateReminder je jednoduchá utilitka, která se stará o připomínání významných událostí, výročí, narozenin, upomínek, apod. Jedná se o českou tvorbu, takže mezi třemi dostupnými jazyky je kromě angličtiny a němčiny také čeština. Na první pohled jde o opravdu jednoduchá, ale účinný a celkem vzhledný nástroj na organizaci času. Na ploše je zobrazen jako žlutá tabulka s přehledem poznámek datovaných do následujících dnů a ve spodní liště je také aktuální čas, den a datum.


Nastavení transparentnosti je při zobrazení na ploše užitečné hlavně při hledání ikon programů

Přidávání záznamů je opravdu na té nejjednodušší úrovni - zadáte pouze text, vyberete datum z kalendáře a přidáte typ položky, kterých je celkem šest. V seznamu pak máte uvedeny všechny položky, na viditelném okně při zobrazení na ploše jsou jen ty nejbližší v daném měsíci. Pokud data přenášíte mezi dvěma počítači, pak se vám bude hodit funkce exportu a importu do formátu .dat. Všechny záznamy si také můžete přehledně vytisknout.


Při rozlišení 1280 x 1024 je okno programu velmi malé a v práci nezavazí. Přidávání upomínek je snadné.

Nastavení příliš funkcí nemá, ve složce "Chování" najdete položku počet dnů, kde si nastavíte kolik dní dopředu se mají záznamy zobrazovat. Dalším nastavením je volba jazyka, spuštění při startu systému a nastavení zvuků upomínky. V druhé záložce "Zobrazení" máte možnost nastavit zobrazení data u položek nebo počtu zbývajících dnů a také regulovat průhlednost na ploše.

Zhodnocení

DateReminder 1.5.1.1 je šikovný nástroj na nejnutnější poznámky, který sice nenabízí příliš možností v nastavení, ale plní základní funkce organizéru v pěkném designu. Hodnocení 6/10.

EasyReminder 1.2.2.36

Slovenský prográmek EasyReminder dokonale plní význam svého jména. Lokalizace do slovenského a českého jazyka je implementována a tak jej mohou používat i odpůrci světových jazyků, ze kterých nastavení podporuje angličtinu. O program oplývající funkcemi se rozhodně nejedná ale je celkem jednoduchý a postrádá zbytečnosti, které by uživatel žádající triviální ovládání a přehlednost nevyužil. Na horním panelu je šest základních tlačítek pro vložení nové poznámky, editaci, smazání, nastavení, nápovědu a vypnutí programu. Ve výpisu jsou uvedeny jednotlivé úkoly, jejich termín a označení, zda-li je u nich nastaven alarm.

 
Výpis je jednoduchý a ale přehledný

Při zápisu nové poznámky je nutné vyplnit pouze textové pole s popisem úkolu. Ostatní položky jako termín a alarm jsou volitelné a čistě závislé na požadavku uživatele.


Zápis nové úlohy nepostrádá všechny důležité parametry a postrádá zbytečné a zdlouhavé nastavování


V nastavení toho na výběr moc není

Zhodnocení

Slovenský prográmek EasyReminder 1.2.2.36 je určen především pro ty, kteří od poznámek čekají jednoduchost a rychlou obsluhu. V programu nenajdete takřka žádnou zbytečnou funkci, naopak ale chybí některé z těch důležitých. Naše hodnocení je 5/10.

GooFer ToDo 1.1

Po nainstalování GooFer ToDo jsem měl chuť je hned smazat a do výčtu freewarových organizérů jej ani nezařazovat. Jediná věc, co se mi po klinutí na ikonku v panelu rychlého spuštění objevilo bylo prázdné okno žluté barvy, do kterého nešlo nic napsat. Po chvilce zkoumání jsem ale brzy změnil názor. Po kliknutí pravým tlačítkem na ono okno se zobrazí nabídka s možností editovat poznámku a v tu chvíli jsem pochopil, že se jedná a náhradu za klasické nalepovací lístečky. Snadno si tak polepíte nejdůležitějšími poznámkami pozadí plochy, navíc jejich umístění a barva je čistě na vás.


Poznámky na pozadí nelze přehlédnout a tak se GooFer stává skvělým upoomínkovým pomocníkem

Mezi důležitá nastavení patří transparentnosti lístečků, fontu a barvy písma nebo alarm. Editace lístečků a jejich odškrtávání je možná přes položku v menu "List Tasks", kde je tak přehledně vidět u které položky je nastavená signalizace.


List Tasks slouží jako přehled zaznamenaných poznámek

Jednotlivé poznámky také lze exportovat do .txt a naopak importovat zpět. Doplňující funkcí zvláště pro zapomnětlivé je automatické vložení cesty k souboru, což je vhodné zejména pro programátory.

Zhodnocení

Pokud jste spokojenými uživateli fyzických upomínkových papírků, pak pro vás je tato elektronická podoba jako stvořená. Za přehlednost získává GooFer ToDo 1.1 hodnocení 7/10.

Mozilla Sunbird

Mozillu nereprezentuje jen oblíbený prohlížeč, ale i spousta dalších programů včetně Sunbirdu, který slouží jako kalendář s organizérem a krátkými poznámkami. Ze zmíněných programů je asi nejlépe propracovaný, což se díky známému jménu oproti ostatním dalo očekávat. Přestože na první pohled vypadá naplněný funkcemi, jedná se o skloubení kalendáře, kde si můžete u každého dne zapsat poznámky, a jednoduchých poznámek, které jsou v levém spodním okně. Nad ním je už jen malý kalendářní přehled měsíce, který se hodí zvláště v případě, že jste přepnuti do vícetýdenního, týdenního nebo denního přehledu.


Týdenní přehled s hodinovým rozpisem je asi nejpřehlednější

Úprava a vkládání každé události může být pro nezkušené uživatele složitá, na druhou stranu můžete z nastavení použít jen funkce, které chcete a tak stačí vložit pouze text nadpisu. Z dalších možností tu je rozdělení do kategorií(narozeniny, schůzky apod.), zvolení lokality, kalendáře, priority, denního rozmezí, alarmu, opakovaného upozorňování a připojení odkazu.


Vkládání a editování poznámek je opravdu detailní, v pozadí měsíční přehled

V nastavení je možné editovat typy poznámek, zvuky alarmu, časové pásmo a další funkce. Mezi exportní formáty patří HTML, Outlook a iCalendar. Pokud rozdělujete organizaci času mezi práci a soukromí, pak využijete možnost vytvoření více kalendářů(stejně tak je to vhodné při využívání PC více uživateli).


V nastavení je možné upravovat částečně vzhled a rozvržení kalendáře nebo třeba typy upomínky

U krátkých poznámek jsem očekával jednoduchý formulář pro vyplnění textu, případě času ale objeví se ten stejný jako v případě události, což mi přijde zbytečně složité a zbytečné.

Zhodnocení

Mozilla Sunbird je podle očekávání asi nejlepším freewarovým nástrojem z našeho přehledu, bohužel je v některých místech příliš složitý. Za přehlednost, grafické zpracování a možnosti udělujeme hodnocení 8/10.

Závěr

Jak je vidět, nejvyšší hodnocení získala Mozilla Sunbird. Pokud hledáte kalendářový nástroj pro manažery s podrobným nastavením každé poznámky, pak je pro vás tou pravou volbou. Hlavním konkurentem v tomto směru je Active Desktop Calendar 5.95, který nenabízí tak pěkný design ,ale navíc má funkci zobrazování kalendáře na pozadí pracovní plochy. V případě, že upřednostňujete krátké poznámky a nezáleží vám až tak na časovém rozložení, pak jsou tu skvělé papírkové poznámky na plochu GooFer ToDo 1.1. Podobný styl má i DateReminder 1.5.1.1, který ale zobrazuje všechno v jednom okně.

Shrnutí hodnocení přehledu freewarových kalendářů a organizérů:

V podstatě každý z dnes otestovaných programů má něco svého a záleží výhradně na vašich potřebách a volbě vzhledu. Každopádně je dobré vidět, že i české freeware může konkurovat například Mozille, která svoje produkty nabízí také zadarmo, ale na druhou stranu má na vývoj lepší podmínky. V případě, že vás některý program zaujal, můžete si je téměř na všech download centrech zdarma stáhnout (např. Slunecnice.cz, Studna.cz apod.)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama