Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Fedora 37 KDE spin

Fedora 37 KDE spin | Kapitola 5

Tomáš Němec

Tomáš Němec

26. 12. 2022 23:00 2

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Ovladače Nvidia 3. Prohlídka nainstalovaného systému 4. Verze obsaženého software 5. Instalace software, přidání repozitáře 6. SeLinux, Závěr

Dnes se podíváme na novou verzi Fedory 37, která vyšla v polovině listopadu. Je známá jako distribuce GNOME, ovšem ve stínu hlavní distribuce stojí takzvané spiny. Jde o instalační sestavení s jiným výchozím prostředím, která jsou vytvořená komunitou. Podíváme se na verzi s KDE a zjistíme, jak spolupracuje výchozí zobrazovací server Wayland s grafickými ovladači Nvidia, protože dříve byla tato spolupráce problémová.

Reklama

Pro správu softwaru v grafickém prostředí jsou zde k dispozici dva programy. Klasický správce programů pro prostředí KDE Discover. Dále pak pokročilý správce balíčků dnfdragora. Tento program umožňuje pokročilou správu softwarových balíčků, včetně povolování a zakazování repozitářů v systému.

Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz

Správu softwaru v příkazovém řádku je možno řešit pomocí příkazu dnf. Pro ukázku, takto vypadá několik základních příkazů pro ukázku. 

dnf searchVyhledávání v katalogu balíčků.
dnf list --allZobrazí všechny balíčky k dispozici.
dnf list --installedZobrazí všechny nainstalované balíčky.
  
dnf repolistVypíše všechny povolené repozitáře
dnf repolist --disabledVypíše všechny repozitáře v systému, které jsou zakázané.
dnf infoVypíše informace o konkrétním balíčku
dnf group listVypíše dostupné skupiny balíčků.
  
dnf installNainstaluje vyjmenované balíčky.
dnf group installNainstaluje uvedené skupiny balíčků.
  
dnf check-updateZkontroluje dostupnost aktualizací.
dnf upgradeProvede aktualizaci

Přidání repozitáře

Zde postupujte uvážlivě. Vždy si nejdříve o dotyčném repozitáři něco přečtěte a přesvědčte se, zda není v konfliktu s jiným přidaným repozitářem. Pro ukázku přidám známý repozitář RPM Fusion. Jeho samostatné přidání k základním repozitářům je bezpečné. Mimo jiné obsahuje nesvobodné ovladače Nvidia a další užitečný software.

Repozitář je zde definovaný pomocí balíčku RPM. Tyto balíčky končí dvojí koncovkou .noarch.rpm. Na webových stránkách zdroje softwaru potřebujeme tento balíček najít a stáhnout. Konfiguraci repozitáře dokončíme jeho nainstalováním.

Stránka s balíčky pro repozitář RPM Fusion je zde.

Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále pak můžeme stažený balíček nainstalovat pomocí programu Discover. Další možností je celý proces provést v příkazové řádce. Tato možnost je ukázána ve druhé kapitole, která pojednává o nesvobodných ovladačích.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama