Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry
i Zdroj: Microsoft Designer (AI)
Zábava Článek Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry

Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 2. 2024 09:30 22

Seznam kapitol

1. To se dalo čekat 2. Stroje berou lidem duši! 3. Jako okrást indiány o... duševní vlastnictví? 4. Stařec a mrak

„Simpsons to zase předpovídali“, vykřikují lidé a ukazují klip z The Simpsons, ve kterých ze sebe obyvatelé Spriengfieldu dělají AppleVisionProHoles dřív, než VR od Apple vznikla. Mě to ale nepřekvapuje, tohle dělají exhibicionisté z řad fanoušků nakousnutého jablka pořád.

Reklama

Chomského lingvistika je jenom další pokus o nalezení něčeho, co je unikátně lidského – další pokus, který byl vyvrácen. Málokomu se stane, že se dožije kolapsu svého životního díla, ale Chomskému se to stalo. A chápu, že je naštvaný, ale to je asi tak všechno, co s tím může dělat. A tak se pustil do té věci, kde jako levicový intelektuál bude rezonovat s jinými levicovými intelektuály: „They took our jobs!“

A nejenom to, protože dnes frčí tak zvaný antikolonialismus, tak to toho někdo přimíchal taky tohle. Blábol, který Chomsky podle „citací“ ze sociálních sítí vypustil do světa, je takového kalibru, že jsem si musel dohledat, jestli vážně řekl to, co se sdílí – anebo zda jde o špatný překlad. Ne, nejde o špatný překlad! (Možná je ale problém s onou „citací“, viz diskuzi pod článkem).

„Lidský mozek není statistický stroj jako ChatGPT a jemu podobné, nenasytné pro stovky terabytů dat, aby došel k nejpravděpodobnější odpovědi na konverzaci nebo nejpravděpodobnější odpovědi na vědeckou otázku. Naopak... Lidský mozek je překvapivě efektivní a elegantní systém, který pracuje s konečným množstvím informací. Není snaží zkreslovat korelace z dat, ale spíše se snaží vytvářet vysvětlení. Přestaňme tedy nazývat to "Umělá inteligence" a nazvěme to tím, co skutečně je, "software na plagiáty", protože nevytváří nic, ale kopíruje existující díla existujících umělců a upravuje je tak, aby unikla autorským právům. To je největší krádež duševního vlastnictví, která byla zaznamenána od doby, kdy evropští kolonisté dorazili do indiánských komunit."

(The human mind is not a statistical machine like ChatGPT and its ilk, greedy for hundreds of terabytes of data in order to arrive at the most plausible answer to a conversation or the most likely answer to a scientific question. On the contrary... The human mind is a surprisingly efficient and elegant system that works with a finite amount of information. It does not try to corrupt correlations from the data, but rather tries to create explanations. Let's then stop calling it "Artificial Intelligence" and call it what it is, making "plagiarism software" because it doesn't create anything, but copies existing works from existing artists and modifies them in such a way that they can escape copyright. This is the largest theft of intellectual property ever recorded since European colonists arrived in Indian communities.)

(Ano, nechal jsem to přeložit ChatGPT. To jsem si prostě musel vychutnat!)

Předpokládejme na chvíli, že Chomsky vážně mluví o evropských kolonizátorech a o Indiánech. Potom bychom viděli, jaký blábol to doopravdy je, protože pokud jde o kolonizaci Ameriky, opravdu nedošlo k významnému intelektuálnímu transferu od Indiánů směrem k Evropě. Přesně naopak: Prakticky všechno, čím je Amerika nyní – a zvláště ta severní – je založeno na evropské kulturní zkušenosti. 

Za druhé, v době kolonizace Ameriky neexistovalo nic jako „intellectual property“, protože koncept duševního vlastnictví vznikl v Anglii mezi lety 1760 až 1770. Do té doby se běžně přebíraly znalosti z jiných kultur, specialisté na to byli Arabové, kteří nejenom obchodovali s věcmi, ale přenášeli informace a znalosti ze zemí sousedících s kalifátem. Čínské znalosti se přes ně dostaly k nám, i tak zvané arabské číslice pochází z Indie a dostaly se rovněž přes ně k nám. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama