Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí | Kapitola 2

Janek Gabriel

Janek Gabriel

22. 7. 2021 14:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod, balení 2. Elgato Camera Hub 3. Technika, vychytávky 4. Světlo a kvalita obrazu 5. Závěr

Elgato je tak trochu Applem světa streamování. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, leč spokojenost s nimi je všeobecná. Facecam pro USB 3.0 nabízí obraz s rozlišením 1080p při 60 snímcích za sekundu v kvalitě daleko převyšující klasické webkamery.

Reklama

Elgato dodává k Facecam fešácký software, kde si stranou klasických nastavení kontrastu, saturace či ostrosti můžete hrát i s rychlostí expozice, ISO a samozřejmě také s vyrovnáním bílé barvy. Velký palec nahoru patří Elgatu za rozšířené nastavení zoomu – už žádné hrátky s roztahováním obrazu v OBS a hledáním správného výřezu. Jednoduše si nastavíte takový zoom, jaký potřebujete. Redukce šumu funguje vcelku obstojně, na rozdíl od jiných kamer jsem ji nechal i zapnutou. 

Ti z vás, kteří jsou zvyklí na starou dobrou klasiku (Logitech C920) ocení jeden velmi příjemný detail: Facecam si nastavení ukládá do paměti! Není tak nutné při každém restartu počítače znovu nastavovat kameru, což, přiznejme si na rovinu, je občas o nervy. No, ne občas, furt. Palec nahoru!

Zoomity zoom. Na automat. Trochu hůře čaruje s barvami...
i Zdroj: PCTuning.cz
Zoomity zoom. Na automat. Trochu hůře čaruje s barvami...

Camera hub má bohužel i své mouchy – ač má Facecam vlastní flash paměť, na níž výsledné nastavení ukládá, chybí možnost vytvořit si více profilů. Software dokonce ani neumožnuje vytvořený profil uložit na harddisk. Můžete tak velmi detailně upravit nastavení kamery (přičemž se nejedná o post-processing, což je skvělá zpráva, protože upravujete již na vstupu), jen při změně světelných podmínek budete nastavení kamery znovu upravovat. 

Snad největším nedostatkem Camera Hubu je jeho neschopnost sloužit jako výstup pro další software. Pokud tedy spustíte OBS/Xsplit či jakýkoliv jiný nahrávací software, změny provedené v Elgato Camera Hubu se sice na kameře projeví, ale vy musíte alt-tabovat, abyste zjistili, co se vlastně stalo s obrazem. Ve výsledku tak Camera Hub necháte nainstalovaný a používat ho nebudete: když už budete nastavení kamery měnit, budete tak většinou činit přes klasické nastavení ve Windows, dostupné přímo z daného nahrávacího programu.

Tyto dva neduhy, tj. nemožnost uložení více profilů a neschopnost softwaru fungovat jako prostředník, sráží Camera Hub do roviny nepoužitelnosti pro tvorbu obsahu, hlavně z hlediska praktičnosti. Na druhou stranu, software jde vždy vylepšit a je-li minulá historie předzvěstí budoucnosti, můžeme čekat, že dříve či později uvede Elgato svůj Camera Hub do stavu použitelnosti. Možnosti jsou velké: integrace se Stream Deckem (změna profilů, zazoomování apod.) nebo úpravy obrazu přímo v něm (natočení obrazu aj.). Camera Hub má potenciál stát se jedním z důvodů, proč si Facecam koupit. Zatím však jen potenciál.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama