elektricky-zdroj-pohaneny-krvi
Novinka Elektrický zdroj poháněný krví

Elektrický zdroj poháněný krví

Ace.

Ace.

30. 3. 2009 00:00 7

Ne, neděste se, nebude nutné se kvůli tomu řezat, jde jen o využití mechanického pohybu krve:)

Reklama

Jednoho dne bychom se mohli dočkat hudebních přehrávačů nebo mobilů, které nebudou potřebovat baterie. Nový vědecký objev umožňuje transformovat nízkofrekvenční vibrace, jako například pohyb těla, srdeční činnost, nebo foukání větru - to vše pomocí nanodrátků z oxidu zinku. Tyto nanodrátky jsou piezoelektrické, což znamená, že dokáží generovat elektrický proud, pokud jsou mechanicky namáhány. Jejich poloměr by měl být 1/25 lidského vlasu a délka 1/5000.




Elektrický zdroj poháněný krví
i Zdroj: PCTuning.cz


Vedoucí výzkumu Zhong Lin Wang, z technického institutu v Georgii, se neopomněl pochlubit, že "Tento výzkum bude mít zásadní vliv na obrannou technologii, monitorování životního prostředí, lékařskou techniku a také spotřební elektroniku."



Nanodrátky se dají vypěstovat na mnoha materiálech, mimo jiné na kovech, keramice, polymerech nebo oblečení. Pokud by se je podařilo uvést do sériové výroby, mohly by pohánět elektronická zařízení vojáků v poli. Mírové využití potom zahrnuje například biosenzory implantované pod kůži, monitorující zdravotní stav starých osob, nebo již zmíněnou spotřební elektroniku.

Pokud by se tento objev skutečně povedlo dovést do konce, jeho možnosti jsou úžasné. Nejen že byste s sebou už nikdy nemuseli nosit baterie, ale příroda by se navíc zbavila velké zátěže způsobené jejich výrobou a likvidací...

Podle LiveScience

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama