efektivni-sdileni-souboru-svet-po-napsteru
Zábava Článek Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

30. 10. 2003 00:00 79

Seznam kapitol

1. Na úvod: šlápnutí do... spyware 2. Základní parametry 3. Organizace sítí a stahování 4. Vyhledávání 5. Shrnutí a závěr

Po pádu Napsteru začaly sítě pro sdílení (stahování) souborů vznikat jako houby po dešti. Objevil se Morpheus, WinMX, Audio Galaxy, Bear Share... novinky přicházely téměř každý týden. Velký výběr přinesl nejen nové možností ale rozbil i původní základnu uživatelů. Část přešla na KaZaA a Morpheus, část vytvořila menší konkurenční skupiny. Zároveň se do celé věci vložily firmy, které chtěly na sdílení vydělat a své programy zamořily reklamním a špehovacím softwarem... Nezní vám tento úvodník jako námět na další díl Civilizations? Ano situace "po Napsteru" je bojem nových "Peer to Peer" národů o zdroje. Ke kterému z nich se je výhodné se dnes připojit? Tak vo tom ten článek je...

Reklama

Všechny tři systémy mají schopnost vyhledávání souborů. eMule /eDonkey umožňuje vyhledávat několika způsoby: Server (ten na kterém zrovna jste přihlášený), Global (pro výsledky ze sítě), Kademlia (pro novou decentralizovanou síť), FileDonkey (web)... - vyhledávání je rychlé (i to globalní) a nabízí odhad dostupnosti souboru (pod položkou availability, čím větší číslo, tím lépe).

Užívatele DC (DC++ i CZDC++) mohou prohledávat jednotlivé huby a uživateli sdílené adresáře (je to jako procházet poměrně setříděným katalogem - i když často nemají co zrovna potřebujete, někdy je lepší zeptat se přímo uživatelů na chatu). V systému (CZ)DC++ je možné využít hledacího pomocníka ADL Search který automaticky kontroluje navštívené huby podle nastavených kriterii.

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

KaZaA vyhledává soubory jen globálně. Na druhou stranu nabízí mnoho nadstandardních možností - u sdílených souborů mp3 si například pamatuje datový tok (bitrate), skenuje ID tagy a vybírá jméno interpreta, název alba apod. Možné je tak hledání nejenom podle názvu souboru ale i podle jiných kriterii - až po klíčová slova která lze umístit v popisu souboru.

Efektivní sdílení souborů: svět po Napsteru
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhraní

Pokud pomineme placené verze programů které jsou vybavené poměrně blbuvzdornými wizardy (předpokládá se, že tyto poplatky hradí z velké části počítačově méně zdatní uživatelé) vyžadují ostatní zmíněné programy více či méně úsilí při jejich konfiguraci.

Nejlépe je na tom KaZaA Lite, nejvíce úsilí je nutné vložit do konfigurace Direct Connectu. Freewarový eMule má jednoduchého wizarda (průvodce) navíc je ho možné přepnout do češtiny.

  • Návod na nastavení klienta eMule je zde.
  • Návod pro nastavení klienta DC++ je zde.

* Vzhledem k nedostupnosti návodu pro nastavení eMule na "picky.fbi.cz" se pokusíme v nejbližších dnech připravit novou verzi na PCtuningu.

V přehledností rozhraní vítězí KaZaA Lite a eMule. Naštěstí všechny zde doporučované verze jsou česky (KaZaA Lite K++, eMule i CZDC++ což je český mod DC++).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama