Easter eggy: Vtípky ukryté ve vašich hrách
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Easter eggy: Vtípky ukryté ve vašich hrách

Easter eggy: Vtípky ukryté ve vašich hrách

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

6. 4. 2015 06:00 9

Seznam kapitol

1. Rozdíl mezi easter eggem a glitchem 2. Half-Life, Doom II, Duke Nukem 3D 3. Serious Sam 3: BFE, Dead Space, Star Wars: TFU II 4. CoD: Black Ops II, Portal, Left 4 Dead 2 5. GTA IV, Dishonored, Dead Island
6. Mirror 7. Just Cause 2, Zaklínač 2, Wolfenstein: The New Order 8. Diablo II, Far Cry 3, Aliens: Colonial Marines 9. Assassin

Když se řekne slovo autor videoher, většina z nás si představí neduživého obrýleného týpka, který zvládá programování, ale má problém napočítat do pěti. Tvůrci videoher jsou ovšem taky jenom lidi, mají své záliby a tu a tam se i rádi zasmějí. Dokladem jsou i tzv. herní Easter Eggy, neboli skryté srandičky. A právě na Easter Eggy jsme se tentokrát zaměřili.

Reklama

Doslovným překladem slovního spojení „easter egg“ je „velikonoční vajíčko“, ve videoherním průmyslu však používáme přenesený význam. „Easter egg“ v něm znamená vtípek, nebo srandička, kterou vývojáři do kódu schválně vložili. Easter egg se tedy značně liší od tzv. „glitchů“, což jsou naopak vtipné softwarové chyby, srandičky, které vznikly tím, jak si program sedl, tedy zcela neplánovaně.

Rozdíl mezi glitchem a easter eggem tedy už známe, takže se rovnou pustíme do výčtu těch nejzajímavějších skrytých vtípků, které nám přinesly počítačové hry. Easter eggy v tomto výběru jsem seřadila vzestupně podle jejich kvality a popularity. Pokud to bylo možné, popisek jsem doplnila videem. Tam kde to možné nebylo, najdete pouze screenshot.

Samozřejmě, není v silách jediného člověka vybrat do článku všechny zajímavé easter eggy. Tyto skryté vtípky a srandičky obsahuje většina her, nehledě na to, že velká spousta z nich vám jich nabídne hned několik. Jelikož se easter eggy dotýkají různých společenských událostí a jiných uměleckých děl včetně her, filmů, obrazů atd., jsou navíc viditelné jenom pro zasvěcené jedince. Jak byste mohli odhalit odkaz na Indyho Jonese, kdybyste ani pořádně nevěděli, kdo to je? A to je na každém easter eggu asi to nejzajímavější.   

Proto vás vyzývám, abyste se o své oblíbené easter eggy podělili s ostatními v diskuzi pod článkem! Rádi se s vámi pobavíme!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama