dynamit-asus-ct-479-aneb-zkuste-pentium-m-v-desktopu
Návody Článek Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2005 00:00 44

Seznam kapitol

1. Je Pentium M více než Pentium 4? 2. Banias / Dothan - hlavně efektivita... 3. Banias / Dothan v deskách pro Pentium 4? 4. Pentium M nebo Celeron M?
5. ASUS CT-479 aneb Dothan pro masy? 6. Dynamit - testy přetaktovaného Celeronu M 7. 3D akcelerace - Syntetické testy 8. 3D akcelerace - herní testy a Závěr

To, že dvě na první pohled spolu nesouvisející věci mohou po spojení vytvořit novou kvalitu zjistil Alfred Nobel, když smíchal křemenný prach s nitroglycerínem a vyrobil první Dynamit. Inženýry ASUSteku napadla cesta, jak do běžných počítačů uvést velmi zdařilé mobilní procesory Pentium M a vyrobili redukci CT-479 pro docela běžné základní desky ASUS P4P800 SE a -VM. Nás pak napadlo do této redukce osadit současně nejlevnější mobilní procesor Celeron M 360 a přetaktovat ho na, jak jinak, maximum. Buuumm... a Ex-mobilní procesor ukázal svým mnohem dražším příbuzným záda!

Reklama

Nový mobilní procesor Pentium M byl veřejnosti představen pod kódovým jménem Banias. 130nm procesory této řady využívaly prakticky nezměněnou, původní 400MHz sběrnici FSB Pentia 4. Relativně jednoduché jádro bylo doplněné zdokonalenou jednotkou předpovídání větvení (Branch Predictor), jednotkou Micro Ops Fusion a velkou 1MB příruční pamětí L2 cache.

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývojový tým nezastavil práci a zanedlouho představil zdokonalenou verzi nazvanou Dothan, určenou pro výrobu polovodičovým procesem 90nm + Strained Silicon. Na procesoru byly provedené další drobné optimalizace a L2 cache byla zvětšena na úctyhodných 2MB. Dothan je velmi malý procesor, na ploše 84 mm2 je 140 miliónů tranzistorů (Pentium 4 Prescott má 112 mm2), přičemž většinu plochy zabírá obrovská paměť cache. Pokud bychom ji odečetli, zjistili bychom, že jádro procesoru se vejde na plochu cca 40 mm2!

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepotvrzené ale pravděpodobné

Vzhledem k tomu, že spotřeba Dothanu není vysoká a jádro tohoto procesoru je malé a kompaktní, bylo by nelogické, kdyby se neuvažovalo o možnosti přepracování nástupce Dothanu, přesně v trendu dnešní doby, na vícejádrový procesor.

Desky a čipsety

Procesory Pentium M byly na samém začátku prezentované ve spojení s čipsety určenými pro Pentium 4. Tím se jen potvrdilo, že sběrnice FSB Pentia M a Pentia 4 jsou vzájemně kompatibilní. Intel však měl s novými procesory jiné záměry a tak brzy byly představené zjednodušené a energeticky úsporné čipové sady řady i855.

Platforma i855GME - nevhodná pro desktop

Ačkoliv byla řada čipových sad 855 pro notebooky vhodná, pro klasické počítače (desktopy) se příliš nehodí. Obsahuje totiž jednokanálový řadič paměti podporující maximálně paměti DDR 333 (na desktopu u Intelu tehdy už dlouho kralovaly dvoukanálové řadiče paměti DDR 400). Interní rozhraní i855 je AGP x4, čipová sada také nepodporovala stále populárnější disky SerialATA.

Dalším problémem byla tehdejší vysoká cena jak procesorů tak čipových sad (u relativně drahých notebooků se to ztratí ale u běžných PC ne).

Pentium M + i855 + WiFi = Centrino

Procesor Pentium M, čipová sada i855GME a bezdrátový adaptér Intel PRO/Wireless ležely u základu úspěšné "mobilní" platformy Centrino. Prvky této platformy, zejména už zmíněné procesory Pentium M, naleznete ve většině dnešních notebooků.

Dynamit: ASUS CT-479 aneb zkuste Pentium M v desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Dnes jsou k dispozici i nové mobilní čipové sady Alviso/ Mobile 915 a Pentia M s externí sběrnici 533MHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama