Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?

Doba post PC, post tabletová, post smartphonová? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2016 03:00 27

Seznam kapitol

1. Nové „hračky“ už netáhnou... 2. Potřebujete ještě lepší mobil? 3. Znovu, „lépe“, a stále dokola 4. Železo neměníte, tak plaťte za služby 5. Doba cloudová?

Applu poprvé klesl obrat, poprvé se prodalo méně telefonů, což je pro některé pozorovatele příznakem slabosti „postjobskovského Apple“ či důkaz platnosti víry v renesanci PC. Ale ono je to složitější: Prodeje PC stále klesají, tablety klesají a i smartphony dosahují plató. Přichází doba, kdy se stane jakýkoliv hardware irelevantní?

Reklama

Buď jak buď pokud máte smartphone mladší než tři roky, asi nemáte důvod k upgradu. Výkonově stačí v podstatě na všechno. Dostáváme se do podobné situace, jako jsme byli u starších PC. Pokud nehrajete anebo nepoužíváte náročné aplikace, PC z roku 2005 je stále použitelné, ostatně supermoderní computing sticky vám lepší výkon ani vlastnosti nenabídnou.

To samé se týká tabletů. Měl jsem důvod k upgradu z iPadu první generace na třetí generaci, protože přinesla Retina displej, což znamenalo, že se na něm dají číst i barevné časopisy. Pro moje primární využití – tedy čtení, surfování a nenáročné hraní – ale iPad třetí generace stále stačí a nemám důvod k upgradu. Takže tablet mám čtyři roky, baterie drží, upgrade netřeba.

A tohle je pro výrobce problém, přesně tohle je jev, který generuje plató a pokles poptávky. Pokud nějaké zařízení vyhovuje, není ho třeba upgradovat, tedy křivka prodejů začíná klesat a s tím i příjmy. Korporátní žraloci jako Icahn vás prohlásí za mrtvolu a odplují si ohlodávat jinou velrybu a technologičtí komentátoři vypráví o tom, jak jste ztratili páru. Problém není v tom, že jste něco udělali špatně, ale že jste to udělali tak dobře, že uživatelé nepotřebují více. A v takovém okamžiku nezbývá než k upgradu populaci nějak donutit, od čehož tu máme různá kurvítka, konce podpory, zastavení updatování a hrozby o tom, co vše se vám stane, když nekonvertujete na nejnovější generaci operačního systému či zařízení.

Snaha nějak upravit zařízení, aby je lidi kupovali víc, je zřetelná a kdyby nebyla tak strašná, byla by skoro úsměvná. Nevýměnná úložiště. Nevýměnná baterie. Náhrada 3,5mm analogového audio konektoru univerzálním „digitálním připojením“. To, že o tom uvažuje Apple, který si koupil Beats a nějak musí donutit zákazníky, aby tato jen mírně předražená sluchátka kupovali s novými jablečnými zařízeními, to chápu. S úžasem jsem ale hleděl na to, že tuto hovadinu hodlá prosazovat i většinou střízlivě uvažující Intel. Audio jack 3,5 mm je univerzální, standardní, vyhoví všemu od nejšuntovnějších sluchátek za 50 Kč po absolutní top, je robustní a odolný – a tohle máme nahradit konektorem USB C, který je složitější, plochý a tedy lépe vylomitelný a jako přidaný bonus nám tento typ sluchátek přinese tu úchvatnou funkci, že buď budeme poslouchat hudbu anebo nabíjet? 

Nápad s odstraněním sluchátkového konektoru má všechny rysy toho, čemu říkám „nenápadně vnucený upgrade“. Pořídili jste si infrastrukturu? Výborně, tak ta stará už nefunguje, tak si kupte nové zařízení a s tím úplně všechno znova! Mezi temné příklady z historie bych zařadil DVI a jeho všelijaké verze, nověji pak katastrofu s názvem MHL. Ano, máme micro HDMI, ale proč připojovat obrazovku přes něj, když můžete zablokovat jediný USB port na zařízení a přenášet video přes něj? Ušetříte asi 20 centů za konektor navíc! Úplnou korunu tomu dodal Samsung, který stihl ve zběsilém tempu vystřídat MHL 1.1, 1.2, 2.0 s vlastním 11pinovým konektorem a nakonec MHL úplně opustit, protože má svůj vlastní bezdrátový přenos do svých vlastních televizí a proto už MHL podporováno není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama