dfi-lan-party-ut-cxf3200-dr-crossfire
Hardware Článek DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 5. 2006 01:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. DFI Lan Party UT CXF 3200-DR 3. Layout 4. BIOS a přetaktování
5. Testovací sestava a software 6. Testy 7. Zkušenosti a závěr

V dnešním článku si představíme novou základní desku společnosti DFI, která je osazena nejnovější čipovou sadou ATI Xpress 3200. Tato deska podporuje i grafický režim Crossfire druhé generace, jenž jsme otestovali také, ale představíme si jej až v samostatném článku. Jestli je tato deska zdatným soupeřem deskám s čipsetem nVidia nForce 4, vám odhalí náš test.

Reklama

Jak již bylo zmíněno, a je i na první pohled zřejmé, tato základní deska je po stránce rozložení komponent zcela totožná se svou předchůdkyní deskou DFI UT RDX200-DR, stejné schéma využívají i modely "Expert" a "Venus". Budeme se tudíž zabývat jen odlišnostmi právě od těchto desek, kterých ovšem není mnoho.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Žlutá : Označuje napájecí konektory desky, zde je doporučen nový standard ATX 2.x který již obsahuje 8-pinový 12V napájecí konektor, ovšem DFI myslela i na majitele starších zdrojů a přiložila návod jak zapojit pokud máte jen 4-pinovou koncovku. Ještě je nutno zmínit napájení PCIexpress slotů nad prvním z nich, je tvořeno klasickou floppy koncovkou, testy jsem ověřil že tento konektor nemusí být zapojen ani v režimu Crossfire.

Zelená : Northbridge RD580 a Southbridge Uli M1575, čipová sada desky. Severní můstek je chlazen větráčkem, jižní je chlazen pouze pasivně.

Červená : Jsou označeny čipy Marwell obou síťových adaptérů.

Modrá a filalová: Místa připojení ventilátorů, fialově je označena novinka na deskách DFI, a to stavový display, který indikuje kódem závadu na desce.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení severního a jižního můstku čipsetu, na obrázku ještě vidíme vedle baterie tlačítka EZ touch - reset a power, a mezi čipy je umístěna patice s BIOSem.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je osazen LED display, všechny chybové kódy je možno najít v manuálu. Nad displejem je I/O čip ITE 8712 starající se o sledování teplot a monitorování napětí desky.

DFI Lan Party UT CXF3200-DR CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě jeden pohled na spodní část desky, tentokrát však na všech 8 SATA 3Gb portů. Doporučuji používat SATA porty patřící k čipu ULi, jsou stabilnější a výkon RAID pole byl vyšší než na portech z čipu Sil.

Rozvržení komponent na desce není mnoho co vytknout. Napájení i rozmístění všech potřebných konektorů je na dobrých místech, pouze bych měl připomínku k režimu Crossfire, při kterém vám bohužel zůstane pouze jeden PCI slot volný, ostatní dva jsou nepoužitelné. Další věc které jsem si všiml je dírka na šroub téměř do poloviny překrytá aktivním chladičem čipsetu, tudíž tam šroubek nedáte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama