Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky

Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

3. 2. 2011 02:00 22

Seznam kapitol

1. Engine už z prvního Godfathera 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez AA 4. Vliv procesoru na hru 5. Vliv nastavení na hru I
6. Vliv nastavení na hru II 7. Vliv nastavení na hru III 8. Galerie in game screenshotů 9. Závěr

Začátek nového roku nebývá dobou, kdy vychází množství kvalitních her. Přesto se ale vždy nějaký silný titul najde. Před rokem to byl Mass Effect 2, letos je onou perličkou Dead Space 2. Hry jsou si navíc podobné nejen vysokými hodnoceními a dobou vydání, ale také starším vizuálním kabátem a nízkými hardwarovými nároky.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Intel Pentium 4 2,8 GHz / AMD Athlon 64 3000+
Operační paměť: 1 GB
Grafická karta: NVIDIA GeForce 6800 / ATI Radeon X1600 PRO
OS: Windows XP / Vista / 7

Jak se dalo čekat, jsou hardwarové nároky Dead Space 2 opravdu minimální a zahrát byste si hru měli na téměř jakékoliv sestavě. Podle vývojářů vám bude stačit sestava s jednojárovým procesorem, 1 GB operační paměti a čtyři generace starou grafickou kartou. Osobně bych však i přesto doporučoval počítač silnější, alespoň se základním dvoujádrovým procesorem a grafickou kartou na úrovni NVIDIA GeForce 8, ATI Radeon HD 2000. Dead Space 2 je sice poměrně nenáročný, jak ale uvidíte o pár kapitol dál, jeho možnosti snížení detailů jsou dost omezené.

Testovací sestava

Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i7 920, který jsem přetaktoval na 3,6 GHz. Počítač byl dále osazen trojicí 2GB DDR3 pamětí Kingston na frekvenci cca 1700 MHz, systémovým pevným diskem Western Digital VelociRaptor a to vše v desce Asus P6T DeLuxe. Jako zdroj posloužil 1200W Gigabyte Odin.

K testovaní jsem dále použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od NVIDIA GeForce GT 240 až po AMD Radeon HD 6870. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 266.58, pro ATI Radeony pak Catalyst 11.1 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi, novější či přesně určené pro Dead Space 2 v době testování dostupné nebyly.

Metodika testování

Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Dead Space 2 nemá vestavěný benchmark, testoval jsem proto přímo hraním hry. Jako testovací lokaci jsem si vybral jednu z mála větších prostor, kde jsou nároky znatelně vyšší než v malých místnostech. Konkrétně padla volba na souboj s jednou z velkých příšer poté, co získáte speciální oblek. Framerate jsem během testování měřil programem FRAPS.

Nastavení hry

Dead Space 2 — survival horor s nízkými nároky
i Zdroj: PCTuning.cz

Položek v nastavení grafiky má Dead Space 2 překvapivě poměrně hodně a během testování jsem měl vše nastavené na maximum. Hra nabízí i možnost nastavení AA. K vyhlazení hran však nedojde ani u karet jednoho výrobce a nastavení je tak prakticky k ničemu. Zkoušel jsem proto AA vynutit přes ovladače, ani tady jsem však neuspěl. U karet AMD Radeon se sice vyhlazování zapnulo, došlo však k obrovským poklesům fps, kdy byl můj rekord 20 fps s AMD Radeonem HD 6870 v rozlišení 1280 × 1024 px. U karet NVIDIA GeForce se pak vyhlazování pro jistotu nezapnulo vůbec. Testoval jsem tak jen v režimu bez vyhlazování hran a můžeme doufat, že tvůrci hry AA formou patche rozchodí co nejdříve.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama